ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
גם אם אין לך שמש
בטח כבר הספקתם לשכוח, אבל אין דבר מרגיז מלהיכנס למקלחת ולגלות שאין מים חמים. לפניכם הכללים לרכישה ולתחזוקה של דוד המים
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
שגית פסטמן
3/11/2004 8:15
זהו, למרות שהוא התמהמה, היורה כבר בא וחלף. ימים אלה הם ההזדמנות האחרונה של מי שזקוק לתיקונים אחרונים בדוד השמש שלו, כדי ליהנות ממים חמים גם בימי החורף. דוח שפורסם השבוע מטעם סוכנות האנרגיה הבינלאומית גילה שישראל היא המדינה המובילה בעולם בשימוש בקולטי שמש ביחס למספר התושבים. בישראל, מתברר, יש 608 מ"ר קולטי שמש לכל אלף תושבים.
 
אלה בשורות משמחות, כיוון שאין ספק-במיוחד על רקע עליית מחירי הנפטשהשימוש באנרגיה סולארית כדאי ויש לעודד אותו. חשוב, אבל יקר יותר: "מחיר דודי השמש התייקר השנה ב-12%-10% בהשוואה לשנה שעברה, בגלל העלייה במחירי המתכות שמהן מורכבים הדודים והקולטים", כך מבהיר עמוס פסטרנק, סמנכ"ל חברת כרומגן, המייצרת ומשווקת מערכות סולאריות לחימום מים.
 
כ-70% מההתקנות של מערכות סולאריות לחימום מים, ובעיקר דודי שמש, מתבצעות במהלך הסתיו והחורף, ורובן בחודשים נובמבר עד ינואר. בשנים האחרונות קיימות בשוק מערכות זולות, שאינן בעלות תו תקן ישראלי. דוודים אלה מהווים סכנה של ממש, שכן בדוד השמש משולבים מים וחשמל, ודוד מאיכות נמוכה עלול לגרום הצפות, התחשמלויות, פיצוצים ונזילות - ולכן אסור להתפתות למחירים הנמוכים.
 
לפניכם 10 עצות וטיפים שכדאי לקחת בחשבון בדרך לרכישת דוד שמש לחורף הקרוב.
 
* בעת רכישת דוד שמש חייבים להתייעץ עם מומחה, שיתאים את המערכת הסולארית לצורכי המשפחה: מספר האנשים, הרגלי צריכת מים, מיקום הבית, מערכת החשמל בבית-כל אלה יקבעו את סוג המערכת ואת גודל הדוד, מיקומו ועוד. התאימו את גודל הדוד לצורכי המשפחה. בדרך כלל החישוב יתבסס על 40-30 ליטר לכל בן משפחה.
 
* ככלל, כדאי לקנות רק מיצרנים מוכרים ובעלי תו תקן. אפשר להעריך אם לדוד יש תו תקן לפי מחירו. מחירן של מערכות ללא תו תקן הוא כ-1,980 שקל בממוצע - ללא אחריות "רצינית" ועם חיים קצרים ביותר. מחיר ממוצע של מערכת איכותית בעלת תו תקן, לעומת זאת, מגיע ל-2,980 שקל , ואורך החיים שלה הוא 12-8 שנים .
 
* באתר האינטרנט של מכון התקנים מופיעה רשימה של החברות שיש להן תו תקן: www.sii.org.il, בבוקסה הנמצאת תחת הכותרת "מידע לצרכן".
 
* יש לוודא בעת התקנת הדוד את יציבות המערכת המותקנת על הגג.
 
* באזורים שיש בהם חשש שבלילות החורף הטמפרטורה תרד מתחת לאפס מעלות (חשש לקפיאה) - יש להתקין קולטים מברזל כחלק מהמערכת הסולארית. * כדאי לדעת - בבתים שיש בהם מערכת הסקה מרכזית אפשר לחמם את המים בדוד, באמצעות התקן מיוחד, על-ידי ההסקה המרכזית, במקום מערכת החשמל.
 
* באופן כללי - ובעיקר למשפחות עם ילדים קטנים - מומלץ להתקין וסת ביטחון למניעת כוויות ולשמירה על הצנרת הביתית, על-ידי הגבלת טמפרטורת המים.
 
* בבית משותף, שיש בו הרבה דוודים על הגג, מומלץ לסמן את הדוד לפי השיוך לדירות (על-פי מספר דירה, שם משפחה וכד'). הדבר יקל את התחזוקה השוטפת, התיקונים והשגת כל מידע רלוונטי נוסף.
 
* בבית שממוקם באזור חשוף לרוחות, חשוב להקפיד על זכוכית מחוסנת בקולטים, העמידה בפני שבירה.
 
* צו הפיקוח מחייב אחריות ל-5 שנים על הדוד ול-3 שנים על הקולט. החוק אינו מחייב לכלול את ההובלה והפירוק בתעודת האחריות. חלק מהיצרנים כוללים סעיף זה, וחלקם לא - ואז כשהדוד יתקלקל ויהיה צורך להובילו, זה עלול לעלות לכם 600-500 שקל נוספים.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...