ראשי > כלכלה > הקולג' הפיננסי
בארכיון האתר
איך מחשבים שווי
צחי אברהם, מחברת אינפיניטי גרופ, מסביר מהן הדרכים המקובלות להערכת שווי חברה
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
צחי אברהם, אינפיניטי גרופ
28/10/2004 16:19
כמה שווה דירת גג עם נוף לים? וכמה שווה מזדה עם גג נפתח ופגיעה בשסי או ציור של פיקאסו מהתקופה הכחולה?

לא תמיד, אם בכלל,  אנו יכולים לשים את האצבע על השווי המדויק של מוצרים. הם משתנים בהתאם להיצע וביקוש ולעיתים מושפעים גם ממגמות ואופנות. ואם זה כך לגבי פריט אחד, איך נמדוד את שוויה של חברה שבבעלותה מספר בנייני דירות, צי של עשרות מכוניות, אוסף אומנות מודרנית ופיתוחים מתקדמים בתחום ההייטק?

התשובה לכך היא שאנו יכולים להעריך בקירוב. לנסות להתקרב בצורה המדויקת ביותר שניתנת תוך כדי בדיקה מול נכסים דומים שנסחרים או נמכרים בשוק החופשי וניסיון להעריך את המגמות המרכזיות בסביבה העסקית שבה פועלת
החברה.
 
המקרה השכיח ביותר שבו אנו נדרשים להעריך שווי של חברה היא בשוק ההון. לחברה ציבורית שרשומה בבורסה יש שווי שוק המעודכן בצורה שוטפת.  כאשר אנו מעונינים לרכוש מניות בבורסה נבקש לאמוד את השווי של החברה מול המחיר שאותו מתמחרת הבורסה.  במידה ונמצא כי השווי על פי שיטתנו גבוה יותר מכפי שהוא משתקף במסחר בבורסה, נהיה מעונינים לרכוש מניות בחברה כזו, משום שאנו מאמינים כי במהלך הזמן הבורסה תעכל את המידע ותתמחר אותו בצורה האופטימלית. במידה ונמצא כי המחיר "הנכון" נמוך יותר נפעל, כמובן, בצורה הפוכה.

להלן שלוש שיטות המרכזיות. ניתן לשלב יותר מאחת על מנת לקבל אינדיקציה מכיוון שונה.

שיטת הערך הנכסי
השיטה מבוססת על בסיס שווי הנכסים המוחשיים הקיימים כגון: קרקע, בניינים, ציוד ומלאי, אך אין היא מביאה בחשבון נכסים ערטילאיים שיש לעיתים קושי לאבחן את שווים האמיתי כמו פטנטים, מוניטין, יכולת ניהול וכו' שיטה זו נהוגה בדרך כלל בחברות מענף הנדל"ן או חברות שיש בהם נכסים בעלי שווי מימוש שהוא מרכז השווי של החברה.

השווי הנכסי יכול להיות מחושב עפ"י כמה גרסאות:
מכירת חיסול" -  שווי החברה במקרה שבו נבחר לפרק את החברה ולמכור את כל הנכסים שבידיה. על מנת למצוא את שווי השוק "הנכון" נשתמש בהערכות שמאי לגבי נדל"ן ו/או הקבלה לעסקאות דומות שנחתמו.  שימוש אפקטיבי בשיטה זו יעיל בסיטואציות שבהן משתלט גורם חיצוני על חברה קיימת שהשווי הנסחר שלה בבורסה נמוך מסך הנכסים שברשותה (קיימים אף מיקרים שבהם החברה נסחרת מתחת לשווי המזומן שבידיה).

השווי בספרים - חישוב ערך החברה  כפי שמופיע בספרים שווי ההון העצמי (מניות + רווח צבור).

שיערוך – חישוב ההון העצמי ע"י עדכון שווי הנכסים וההתחייבויות לזמן הנוכחי ע"י התאמות לאינפלציה והערכה של השווי הריאלי של הנכסים העומדים לרשות החברה ולא עפ"י המספר ההיסטורי הרשום בספרים. (גם בסעיף זה - אין ביטוי לנכסים המוחשיים).

שיחלוף – התשובה לשאלה:  מה הייתה העלות של הקמת/רכישת הנכסים של החברה אם היינו בוחרים לעשות זאת כיום מחדש.
שיטת המכפיל
שיטת מודל גורדון/ המכפיל
הערכת שווי זו יוצאת מתוך הנחה שכל הרווח הנקי שמרוויחה החברה יחולק כדיבידנד לבעלי המניות ושרמתו הנוכחית תמשיך ללא שינוי עד אינסוף. מודל זה הוא קל ליישום לגבי חברות שהרווחים השנתיים שלהם קבועים ("פרה חולבת"), ויתרונו הוא בקלות החישוב והאפשרות למציאת "כלל אצבע" בצורה מהירה.
 
לא להבהל, אבל להלן הנוסחא:  
P(0)=D(1)/K. כאשר P הוא שווי החברה היום,(1) D– הינו הדיבידנד השנתי הצפוי מהשנה הבאה והלאה (קבוע), ו- K הוא מחיר ההון של החברה, שמבטא את הסיכון של החברה. ככל ש- K גדול יותר, הסיכון שלה גדול יותר, והשווי נמוך יותר. K תמיד קטן מ- 1. לחברות היי-טק למשל, בעלות סיכון גבוה, K נקבע בשיעור גבוה. לחברות מסורתיות יותר, K נמוך יותר.

מודל גורדון עם צמיחה – בדרך כלל, רווחי החברות שהגיעו למצב של "בגרות" אינן קופאים אלא משתנים בצורה מדודה. לכן, כתוספת למודל הקודם, אנחנו יכולים להניח כי הרווח הנקי ,שמחולק כדיבידנד העתידי, יגדל לאורך השנים, ושהשינוי יהיה בשיעור קבוע (g). שינוי שמבטא את הצמיחה החברה. הנוסחה למציאת השווי הנוכחי - ושוב, לא להבהל -  היא:
 ( P(0)=D(1)/(k-g). 
שימו לב שאם שיעור הצמיחה הוא חיובי, המספר במכנה נמוך יותר, שכן G מקטין את K, ואז השווי המתקבל הוא גבוה יותר. זאת לאור הכלל הפשוט שחלוקה של מונה במכנה קטן יותר (שהוא קטן מ- 1), תתן תוצאה גדולה יותר.3
 
היוון תזרים מזומנים  Discounted Cash Flow DCF
זו השיטה המרכזית שלפיה אנו מעריכים חברות בענפי השירותים, ההי-טק, תעשיה, בנקים ועוד.
בשיטה זו אנו מנסים למצוא את הערך הכלכלי בצורה המדויקת ביותר על ידי "בניה" של הכנסות והוצאות עתידיות תוך העזרות בכל הידע שיש לנו לגבי החברה ועל הענף או הסביבה העסקית שבה היא פועלת.
 
נוכל לקחת את הדוחות הכספיים הנוכחיים של החברה ולאמוד מה ישתנה בכל סעיף וסעיף בשנים הבאות. לאחר שבנינו את הדוחות הכספיים העתידיים נגזור מהם את תזרים המזומנים שיגיע לבעלי המניות בכל אותן שנים. שווי המניה הוא סך כל תזרים המזומנים שהחברה תייצר למשקיעים בה בניכוי עודף ההתחייבויות הפיננסיות שלה. 

 



תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

הקולג' הפיננסי
הקולג' הפיננסי  
הקולג' הפיננסי  
ניהול סיכונים במסחר במניות  
עוד...