ראשי > כלכלה > היי טק > כתבה
בארכיון האתר
מדע וטכנולוגיה
והפעם: התחחמות גלובלית, דבק חי, שבב חדיש לזיהוי קול ומקור אנרגיה חדש
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
אלכס דורון
23/9/2004 11:32
יום כיפור הוא מועד טוב להלקאה עצמית, גם על חטאינו הבלתי-נסלחים שגרמו להתחממות הגדולה של כדור הארץ ב- 30 השנים האחרונות. דו"ח חדש שנמסר לנשיא ארה"ב לפני כמה ימים מאשים, ממש כך, את בני האדם באחריות למצב. רוב המדענים בעולם טוענים זאת מכבר, אבל גורמי הממשל האמריקני לא הסכימו עד כה לקביעותיהם. עתה ייאלצו גם "להרכין ראש" ולהודות – אבל גם למהר ולפעול ככל שניתן לתיקון המצב.
 
הדו"ח המפורט בשם "הפלאנטה המשתנה שלנו", הוא חלק מסדרת דו"חות שכבר הוכנו ויוכנו בעתיד על-ידי מומחים מ- 13 סוכנויות מימשל בארה"ב. הדו"ח קובע כי במחצית הראשונה של המאה שעברה חלה עלייה של 0.2 מעלה, בטמרפטורת העולם הממוצעת וכל זאת ללא השפעת התעשיות, אלא עקב תנודות טבעיות שחלות בפרקי זמן שונים באקלים העולם.
 
אבל במחצית השניה של המאה ובמיוחד ב- 30 השנים האחרונות שלה, שיעור העליה הוא כבר 0.5 מעלה בממוצע והגורמים לכך הם רק בני האדם והפעילויות שלהם: תעשיות, מנועים וביעור יערות. כל אלה תרמו לעלייה משמעותית של פחמן דו-חמצני וגזי חממה אחרים המצטברים "כמו שמיכה" במעטפת האטמוספירה שלנו וכך יוצרים את העלייה בחום
כדור הארץ.
 
"המציאות העגומה היא שאיננו יכולים להאשים אף גורם אחר במה שקרה" הודה ד"ר קוין טרנברת' ראש יחידת ניתוח הממצאים האקלימיים במכון המחקר הלאומי למדעי האטמוספירה של ארה"ב, בבולדר, מדינת קולורדו. הוא חולש על מערך מחשבים ענק שמבצע סימולציות לשם הכנת הדו"ח הזה. "אם לא נשנה את הדרך שבה האנושות מטפלת בגזי החממה ופחמן הדו-חמצני הנפלט ממנועים, מפעלי תעשיה, תחנות כח – לא נוכל להושיע את העולם מסכנת ההתחממות הרובצת לפתחו", אמר המדען האמריקני. ככל הידוע 98 אחוז מכלל המדענים בעולם שעוסקים בתחום הזה, לרבות בישראל – מסכימים עם הקביעות הנחרצות.
 
יתכן שעתה ייאלץ הממשל האמריקני לפעול אחרת נגד התעשיות שמואשמות בפליטות הגזים לאטמוספירה. עד כה, נמנע הממשל מפעולה נגדן, בעיקר עקב הלחצים שהפעילו עליו. יתכן, מעריכים מדענים, כי סידרת ההוריקנים האחרונה שפגעה במזרח ארה"ב (מימדי הנזקים נאמדים ביותר מעשרה מיליארד דולר) תתרום משמעותית לשינוי הגישה של הממשל. הסיבה: המדענים הצליחו כנראה לשכנע בעמדתם כי אסונות הטבע הללו וגם בצורות והתמוססות קרחונים מוגברים עקב ההתחממות הגלובלית.
יש לכם בעיות במפרק?
דבק חי
צוות מדענים בואנקובר, קנדה, מפתח "דבק חי" כדי להשתמש בו בניתוחים אורתופדיים ובעיקר בעת החלפת מפרקים. הדבק החדשני יהיה מורכב מתערובת של מינרלים וחלבונים גורמי-גדילה שישתחררו לתוך "תערובת הדבק" באיטיות.

צוות הפיתוח שקיבל לשם כך מענק מחקר בסך 1.5 מיליון דולר מקרן ממשלתית קנדית למחקרי בריאות, הודיע כי שבעה מדענים מאוניברסיטת ונקובר וממכון מחקר נוסף, אמורים לסיים את הפרוייקט בתוך חמש שנים. המטרה: הפחתה בשיעור הכישלונות הגבוה הקיים כיום בניתוחים להחלפת מפרקי ירך.

10% מהניתוחים המורכבים הללו כלל אינם מצליחים, והם מחייבים את הרופאים להחזיר בתוך פרק זמן קצר את המנותחים לטיפולים חוזרים לעוד ניסיון השתלה. קיימת גם בעיה שלא מעט מפרקים כאלה נשחקים כליל ונשברים בתוך 15-10 שנות שימוש, ואז שוב חייב המטופל לעבור ניתוח, מחדש.
 
ככל שהאוכלוסיה מזדקנת והולכת, מספר הניתוחים להחלפת מפרקי ירך – גדל מדי שנה. כיום סבורים מומחים שהשימוש בדבק אקרילי בעת החלפת המפרק  הטבעי, השחוק והחולה, והשתלת מפרק  מלאכותי במקומו, תורם לא מעט ליצירת הבעיה, כיוון שהוא "אשם" בהחלשות ובנזק שנגרם לרקמות שמסביב למפרק.

החוקרים סבורים כי רק דבק חי שגם יתבסס על שימוש מוכוון של תאי-גזע, תאי האב שמהם מתפתחים כידוע כל תאי הגוף ואיבריו – יכול לשים קץ לבעיה. יש לה כידוע השלכות קשות על תקציבי בריאות ציבוריים.

הרעיון שעליו עובדים המדענים הוא לברר תחילה כיצד ניתן להשתמש בתאי הגזע כמקור יעיל לתאי רקמת עצם בטוחה, והיא תשמש ליצירת מפרקים מלאכותיים חדישים עשויים חומרים אורגניים. תוכנית המחקר מדברת על יצירת התערובת הדביקה החדישה שאותה יערבבו עם תאי גזע שאותם ממצים ממח העצם של האדם הבוגר והיא גם תהיה בעלת יכולת להתמזג ברקמת החיבור הרגילה.
התוצאה תהיה דבק חי, חזק שמתלכד ללא דחייה בסביבתו האורגנית הטבעית ולכן מספק את ההגנה הדרושה למפרק המושתל, גם לחוליות ועצמות אחרות שבמצב הנוכחי, ניתוחי ההחלפה שלהן – מסתיימים בכשלון.
טכנולוגיה חדשנית
זיהוי קול
מכבר ידוע כי אחת הטכנולוגיות הנדרשות ביותר לשימושים עתידיים תהיה טכנולוגיה לזיהוי דיבור. כמה קבוצות מחקר בינלאומיות, בכלל זה גם בישראל, מחפשות דרכים להשיג את המוצר היעיל והאיכותי ביותר בתחום הזה. באוניברסיטת קרנגי מלון בפיטסבורג, ארה"ב, החל פרוייקט פיתוח לאומי ליצירת שבב סיליקון חדש, יעיל שאמור לחולל את המהפכה בדרך שבה בני אדם יקיימו ביניהם תקשורת באמצעים אלקטרוניים. גם גורמי בטחון הפנים, "הום-סקיוריטי" בארה"ב תולים בה תקווה.
 

פרופ' רוב רוטנבר, מומחה בהנדסה אלקטרונית ומחשבים יחד עם שותפים באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, קיבלו מענק מחקר מיוחד בסך 1 מיליון דולר מקרן הלאומית למדע על מנת להעביר את יכולת זיהוי הדיבור האוטמטי מתוכנה לחומרה.

במצב הנוכחי, אדם יכול להורות לטלפון הסלולרי שלו, שכולל תוכנה לזיהוי דיבור, לחייג אוטומטית לכתובת כלשהי – למשל: "טלפן לאמא" אפשר לומר לפומית והחייגן יבצע את הפעולה מבלי שהמשתמש נוגע על המקשים. אבל לא תוכל להכתיב בדרך זאת, אי-מייל שלם לסוכן הנסיעות שלך  ובו, למשל, תלונה מפורטת על השירות הגרוע שקיבלת במהלך נסיעה לנופש בטורקיה. גם אינך יכול לנווט בתוך מסד-נתנים מסובך על האינטרנט, רק באמצעות פקודות קול.

אחת הבעיות המרכזיות שמונעת זאת היא: חשמל, או היעדר  כוח למכשיר כדי לבצע פעולה כזאת. מחשב שולחני זולל הרבה חשמל כדי לעמוד במשימה הכרוכה בזיהוי דיבור ובביצוע מטלות על בסיס פקודות קוליות של המשתמש (ולאחר שהתוכנה זיהתה מי בדיוק דובר אליה). לא ניתן להכניס שבב פנטיום לתוך טלפון סלולרי וגם לא לתוך מערכת התקשורת החבויה בקסדה של חייל ביחידת שדה. סוללה שאמורה לספק את הכוח למכשיר שפועל על זיהוי דיבור תתרוקן בתוך 10 דקות.

פרוייקט המחקר החדש מיועד לתכנן ולבנות שבב סיליקון יעיל, מהפכני באופן רדיקלי לעומת כל מה שקיים כיום – והוא זה שיבצע את זיהוי הדיבור ויעשה זאת ביעילות ודיוק שבין פי 100 לפי 1000 יותר מכפי שהדבר נעשה כיום באמצעות תוכנת מחשב קונבנציונלית. צוותי המחקר של אוניברסיטת קרנגי מלון נחשבים כחלוצים בפיתוח טכנולוגיות של זיהוי דיבור אוטומטי. פרוייקט בשם "ספינקס" שפיתחו משמש כיום בסיס לרוב המערכות המסחריות של זיהוי דיבור שכבר בשימוש. 

הדרישה לזיהוי דיבור יעיל דרך טלפון סלולרי או פאלם מצד גורמי בטחון הפנים גדולה משום שכאשר תהיה יכולת  כזאת, יוכל כוח חירום לשאוב מיידע מקוון מבסיס נתונים רק באמצעות פקודות קול תוך שהוא מפעיל טלפונים סלולריים תוך כדי פעולה, בסביבה רועשת וגם מסוכנת-   ולא מסתמך רק על מחשב,  מקלדת ועכבר, שהשאיר ברכב הרחק ממקום האירוע הלוהט עצמו.
תחליף לנפט
מקור אנרגיה חדש
יתכן שאחת הבעיות הקריטיות שעמן ייאלץ העולם להתמודד בשנים הבאות – הצורך במציאת מקורות חדשים להפקת אנרגיה – תיפתר בקרוב. מדענים סבורים כי עתיד משק האנרגיה מצוי במעמקי כדור הארץ, בסביבה עשירה בגז מתאן וניתן להשתמש בו לתעשיות ולהנעת מכונות. מאגרי הגז הזה מצויים בעומק שניתן גם להגיע אליו בקידוחים שייעשו באמצעים חדשניים.

המתאן הוא רכיב מרכזי בהרכב גז טבעי, והוא אצור בקרום כדור הארץ. דו"ח שפורסם בכתב העת רשומות האקדמיה הלאומית האמריקנית למדעים מצביע על המתאן כעל מקור עשיר, ללא מגבלות, ליצירת אנרגיות עבור הדורות הבאים. צוות מחקר של המעבדה הלאומית לורנס ליברמור בקליפורניה ומעבדת הגיאופיסיקה של אוניברסיטת הרוורד וגופי מחקר נוספים ערך סידרת ניסויים וחישובים תיאורטיים וקבע כי המתאן נוצר במעטפת העליונה של כדור הארץ. הגז הזה הוא רב-פחמן.  למאגרי נפט וגז טבעי ולבארות שלהם, נדרש קידוח לעומק שבין 5 ל- 10 ק"מ מתחת לפני הקרקע ושם הלחצים הם בני כמה אלפי אטמוספירות.

המדענים השתמשו בטכנולוגיה חדישה שכללה מקדח ביהלום, להעלאת חומרים ממעמקי כדור הארץ כמו תחמוצת ברזל, קלציט (החומר ההכרחי בשיש) ויצרו הדמייה של סביבת מעמקים  שבה הלחצים היו של 50 אלף עד 110 אלף אטמוספירות והטמפרטורה של 2500 מעלות פרנהייט – לערך  1150 צלזיוס .
ההדמיות הבהירו כי המתאן, המתהווה בעת התחברות של פחמן עם קלציט ועם המימן שבמים, נוצר הכי טוב כאשר הטמפרטורה היא 900 מעלות פרנהייט והלחץ מגיע רק ל- 70 אלף אטמוספירות. המתאן הזה יציב מבחינה תרמודינמית ומסיבה זאת זהו פוטנציאל למיליוני שנים של שאיבת הגז הזה לשימושים שונים. ההערכה היא ששכבת המתאן בפנים כדור הארץ היא בעובי של 2900 ק"מ. עכשיו צריכים למצוא דרכים להגיע לשכבות הללו.
 
   

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

היי טק
בעלי עניין  
דייסון עושה גלים  
צעצועים לעשירים