ראשי > כלכלה > שוק הון > כתבה
בארכיון האתר
הקליקה הפיננסית
השכירים מתחום הפיננסים תופסים את המקום השני בטבלת השכר בישראל. איך נכנסים לקליקה היוקרתית של שוק ההון הישראלי
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
עומר שרביט
14/9/2004 18:25
לתשומת לב האמא הפולניה: לפני כשבועיים פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה סקר, בו דווח כי עובדי המגזר הפיננסי מרוויחים כרגע את המשכורות הממוצעות הגבוהות ביותר במשק.
בדרך למקום הראשון חלפו ה'פינננסיירים' על אלה עם השלטר ביד והקשרים המשפחתיים בגנים, להלן - עובדי חברת החשמל או מקורות, וגם על כותבי שורות הקוד למיניהם - אנשי ההיי-טק.
 
עוד ידיעה צהובה חסרת ערך, וודאי תצקצקו בספקנות. הרי שוק העבודה וכמוהו שוק המניות הם
מחזוריים: שוק שורי יתפיח את דמי הניהול והעו"ש של הברוקרים והבנקאים, ושוק דובי יפתח עיניים כלות לעבר עובדי המונופולים הממשלתיים.
 
נכון, בשבוע האחרון הלמ"ס כבר עידכנה את טבלת השכר: עובדי חברת החשמל חזרו למקומם הטבעי כשיאני השכר, ועובדי הפיננסים ירדו למקום השני. אך מקום שני אחרי המונופול החזק במשק הוא עדיין מכובד. אז אם אתם חובבי 'סושיות', כך תשדרגו לעצמכם גם את הסטטוס המקצועי הרצוי: לעבוד בסיטי של ת"א. 
 
השכלה: מה כדאי ללמוד? ( במילים אחרות - כלכלה או מנהל עסקים )
 
תלוי את מי שואלים. "לימודי הכלכלה תיאורטיים מדי", היא תלונה נפוצה של בוגרי ותלמידי התחום. ואכן, הכלכלה היא התיאוריה שמאחורי עולם העסקים. במסגרת זו מנתחים בעיות כלכליות במישורים של משק הבית, הפירמה והמשק בכללותו. טעות נפוצה היא לחשוב שהכלכלה עוסקת רק בכסף או אם לדייק - "איך לעשות כסף" . לאכזבתם של תלמידים רבים, זה נכון אבל חלקית.
 
כחלק ממדעי ההתנהגות, הכלכלה משיקה בין היתר, גם לפסיכולוגיה בכך שהיא מנסה לנתח ולצפות את התנהגויותיהם של בני אדם - צרכנים, יצרנים וכו'. ההבדל בין הפסיכולוג לכלכלן הוא בכלי הניתוח: הראשון משתמש בשפה מילולית והשני בשפה מתמטית / סטטיסטית.          
 
לדברי פרופ' תמיר אגמון, מרצה למימון במכללה למינהל, לימודי הכלכלה, ולימודי מנהל העסקים, לא תיאורטיים מדי, הם תיאורטיים פחות מדי. הוא מסביר: "לבוגרי התואר הראשון מחכות שלושים שנות עבודה והתמקצעות מעשית, לכן ראוי להקדיש את מעט הזמן של התואר הראשון להכשרה מושגית תאורטית ולא להתעסק בידע מעשי שממילא הסטודנט ירכוש בחייו המקצועיים".               
 
פרופ' אגמון חושב באותם מונחים לגבי הלימודים לתואר ראשון ב"מנהל עסקים". הוא משוכנע שתפקידה וייעודה של האקדמיה אינם להקנות ידע יישומי. להוכחת דבריו הוא מציין, כי בארה"ב מספר אנליסטים ידועי שם, הם בוגרים גאים של פקולטות למדעי הרוח עם התמחות בשפות קלאסיות.
הפיננסיירים היו כבר במקום הראשון
שכר לימוד יגיע ל- 110 אלף שקל
את הקיצוניות ההפוכה מבטא מרצה אחר למימון, פרופ' אמיר ברנע, מהמרכז הבין תחומי בהרצליה: "אדם שגומר תואר ראשון בכלכלה, האפשרות לקלוט אותו בשוק הפיננסי היא בעייתית. אין לו מספיק רקע יישומי על מנת להיקלט במקום העבודה, ולשם כך הוא צריך תואר נוסף, במנהל עסקים."
 
פרופ' ברנע מוסיף כי תכנית הלימודים למנהל עסקים במרכז הבין תחומי, נולדה לפי גישה זו ובהשראת המודלים האמריקאים: כל מה שרלוונטי לצורך התמצאות בעולם הפיננסי והעסקי המודרני. סטודנטים במסלול זה במרכז הבין תחומי, יוכלו ללמוד לפחות 8-10 קורסים בשיווק, בעוד שהסטודנט לניהול באוניברסיטת ת"א, יוכל ללמוד לכל היותר שניים שלושה. אותו הדבר לגבי מימון, במכללה ניתן ללמוד את יסודות המימון ותורת ההשקעות כבר בתואר הראשון ולהשתלב בצורה חלקה בשוק הפיננסי.
 
דידי בראון,  מנכ"ל חברת IBL השקעות, מיישם את הגישה היישומית: "אני עצמי למדתי במכללה למנהל וההעדפה שלי היא למועמדים עם תואר במנהל עסקים שכבר צברו מעט ידע בתחום". לדבריו, השכלה בתחום עוזרת מאוד אך איננה תנאי יחיד לקבלה לעבודה. 

נותרה שאלת מימון התואר. במקרה של המרכז הבין תחומי או המכללה למנהל נטל המימון עלול להעיב קצת על חוויית הלמידה של הסטודנט, או סתם לשלול ממנו ירושה. גובה שכר הלימוד במוסדות אלה הוא פי כ-3 מבאוניברסיטה - כ-30 אלף שקל בשנה. סכום זה לא כולל הוצאות נלוות כמובן, כך שאחרי שלוש שנים הסכום עובר את ה-110000 שקל.  
 
במרכז הבין תחומי מנסים לרכך קצת את התדמית האליטיסטית של המוסד. דוברת 'המרכז' מוסרת, כי כ-10% מתלמידיו זוכים למלגות של עד 75% משכר הלימוד. המלגות הם על בסיס סוציו-אקונומי נמוך או הצטיינות בלימודים. בנוסף לכך, הם מאתרים תלמידים מרקע סביבתי בעייתי, בעלי פוטנציאל מנהיגותי או יכולות למידה גבוהות, ולאחר קורס קדם לבדיקת יכולות לוגיות, מאפשרים להם ללמוד במוסד בתנאי מלגה.       
 
יש עוד תארים לתואר ראשון שיתקבלו בברכה בשוק העבודה הפיננסי היוקרתי. חשבונאות הוא אחד מהם, ואכן רבים מהפקידים הבכירים באוצר לדוגמא, הם בעלי השכלה חשבונאית (רואי חשבון למשל). אך זהו מסלול ייעודי, ארוך ומפרך שאינו מהווה תנאי הכרחי לכניסה לתחום הפיננסי. עמית רוט, ראש צוות בחדר מסחר מט"ח בבנק לאומי, אומר כי "למעשה העובדים בתחום באים מקשת רחבה של מקצועות שהמשותף להם הוא כושר אנליטי ונטייה ריאלית", ( מתמטיקה סטטיסטיקה ואפילו מחשבים).
 
תואר - לא חובה
 
גם מי שחסר השכלה פורמלית בתחום, אבל הוא בעל הכשרון המתאים, יכול לחדור לתחום הפיננסי. במכללת "מגמות" למשל, ניתן להתמקצע ברזי ההשקעה בשוק ההון ובתןך כשנה וחצי גם ללמוד את כל החומר למעבר הבחינות של רשות ניירות ערך.
 
מדובר בחמש בחינות שהן תנאי הכרחי לרשיון בייעוץ השקעות, אותו מספקת רשות ניירות ערך: כלכלה, מימון וסטטיסטיקה, חשבונאות, ניתוח ניירות ערך ודיני ניירות ערך.  אגב, לפי החוק, אסור לאדם לייעץ ללא רשיון ליותר מחמישה אנשים.          
 
פרופ' יאיר זימון, "מרצה במגמות", ובעל נסיון רב בהדרכת יועצי השקעות בבנקים, מסביר כי השוק הפיננסי פתוח גם לאנשים חסרי השכלה פורמלית. לדבריו, דרושה יכולת אנליטית מוצקה, אך גם למתמטיקאי והכלכלן המחוננים ביותר, אין מה לחפש בתחום בלי "חוש מסחרי". פרופ' זימון מדגיש כי אפילו אנשים שלא סיימו תיכון, אך הם בעלי 'קומון סנס' (היגיון בריא), כושר אנליטי וחוש מסחרי בריא, עשויים בהחלט להצליח בשוק ההון.  
להתחיל מלמטה - מבצע בבורסה
מחזירים את ההשקעה
מתחילים (סוף סוף) להחזיר את ההשקעה
     
שוק העבודה הפיננסי מתפצל לשניים: הפרטי והבנקאי. ההבדלים בין השניים מתחילים כבר בתהליך הקבלה, כאשר בבנקים הוא נמשך יותר זמן. אך גם השוק החוץ-בנקאי וגם הבנקים עצמם מציעים לבוגרי האוניברסיטאות פחות או יותר אותם תפקידים התחלתיים בתחום הפיננסי. ליתר דיוק, ארבעה:
 
מבצע / Trader
קונה ומוכר נכסים פיננסים, ניירות ערך, מט"ח ונגזרות. בשלב ראשון מדובר בקבלת פקודות קנייה ומכירה בלבד. שיקול הדעת - אפסי.
 
מנהל השקעות
קונה ומוכר באמצעות הברוקר, תפקידו להניב את התשואה המקסימלית על תיק ההשקעות של הלקוחות. מנהל כספים בתיקים פרטיים, קרן נאמנות או בקופות גמל.
 
אנליסט         
תפקידו לעקוב אחר חברות (ציבוריות או פרטיות) לנתח את מאזינהן ולהעריך את שווין הכלכלי, שאינו תואם בהכרח את שווין הבורסאי. בכל נקודת זמן האנליסט ממליץ אם כדאי לקנות או למכור ובאילו מחירי יעד.
 
יועץ השקעות
תפקיד בכיר. יש להתמחות ולהמליץ על טווח רחב של אפיקי השקעה: מניות, אגרות חוב, מט"ח, קרנות נאמנות, מדדים, נגזרות פיננסיות וסחורות. על מנת לעסוק במקצוע, יש לעבור בחינות של הרשות לניירות ערך. מידת ההצלחה של יועץ ההשקעות (אם בחרנו למדוד הצלחה בגובה המשכורת שלו) תלויה גם ביכולת שלו להרחיב את תיק ההשקעות שהוא מנהל. ככל שהתיק גדול יותר, כך גדלה העמלה.
 
כאמור, מבחינת מקומות העבודה עצמם, יש להבדיל בין הבנקים לגופים הפרטיים ובכללם חברות הביטוח.
 
כיוון אפשרי אחד, אותו מציע בנק הפועלים למשל, נקרא מסלול "עתודה ניהולית". זהו מסלול הכשרה להכרת הבנק, במסגרתו עוברים סבב תפקידים עד לשיבוץ בתפקיד הקבוע. המשכורת במסלול זה מתחילה בכ-6000 שקל לחודש ומטפסת די מהר לעבר ה-10000 שקל לחודש. אלא שכמו בכל ארגון בירוקרטי גדול, המשכורת נוטה "להיתקע" בשלב זה וקצב הקידום איטי.
 
את הכשרונות יוצאי הדופן, הבנקים יכולים לשאוב לתוך חברות הבת שלהם, כגון לאומי ושות' או פעילים - חברות המתמחות בשוק ההון. ההתקשרות בחברות אלה היא בחוזים אישיים והתגמול עבור הביצועים שונה מהאופי הסולידי של ההתקדמות בתוך הבנק, והוא בדרך נגזרת של מידת ההצלחה של העובד.    
 
השוק הפרטי הוא עולם אחר. התפקיד הראשון הוא לרוב בתור מבצע בחדר עסקות. כאשר עיקר העבודה היא קבלת פקודות מכירה וקנייה מלקוחות. המשכורת ההתחלתית בתפקיד זה היא נמוכה - כ-4000 שקל.
 
אחרי כשנה ניתן לגשת לבחינות של רשות ניירות ערך לקבלת רשיון לייעוץ השקעות או ניהול תיקים. בוגרי תואר ראשון במכללות למנהל עסקים כבר עושים את מרבית הבחינות הללו במהלך לימודיהם.
אחרי הבחינות מתחילה תקופת סטאז' הנמשכת כ-9 חודשים, במהלכה המתמחה 'נצמד' למנהל תיקים או למנהל חדר עסקות ומשמש כמבצע תוך כדי. אחרי הסטאז' ממשיכים הלאה בתוך חדר העסקות או לתפקידי אנליזה, ניהול תיקים וכו'. אחרי שנתיים שלוש, השכר מטפס לאזור ה-12000 שקל ומעלה.             
 
הבעיה בסיפור הזה היא להתקבל לעבודה. תהליך החיפוש עלול לקחת זמן רב והתחרות גבוהה. בתי ההשקעות מדווחים, כי אנשים מוכנים לעשות התמחות גם בחינם - הכל למען האפשרות לקבל רשיון כסוחר ני"ע או יועץ השקעות.
 
בראון, מפרט מה הוא רוצה ולא רוצה לראות מול העיניים בראיון העבודה:
"לרוב המועמדים יש קרוב לאפס ידע, לכן אתה רוצה לראות בן-אדם אוטודידאקט (עם יכולת למידה עצמית. ע.ש) ועם הרבה מוטיבציה. בגלל הדינמיות של העבודה, צריך פלפל, לזרום ולא להיות כבד. אין מקום לסוליסטים, כל אחד שחקן צוות." מעל לכל, אומר, בראון, חשובה האמינות. אין מחילה במקצוע לאנשים לא אמינים. בניהול כספם של אחרים, אמינות היא קלף חשוב."    
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

שוק ההון
מכתב למלכה: סליחה שפספסנו את המשבר  
הנדל"ן מזנק ב-4.24%, אפריקה והחברה לישראל ב-6.86%  
דנקנר ממשיך להשקיע בקרדיט סוויס: כור הגדילה האחזקות ל-2.33%  
עוד...