ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
גלגל הצלה: לאן הלכו הברקסים
ישנן ארבע סיבות עיקריות לאובדן פתאומי של בלמים.
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
גיל מלמד
26/8/2004 9:10
ג.ק ממושב באזור ירושלים חווה לאחרונה חוויה מסמרת שיער: בעת נסיעה עם אשתו וילדיו במכונית, הוא נהג באיטיות בשטח עירוני, ולפתע המכונית פשוט לא הגיבה ללחיצתו על דוושת הבלם, והרכב לא נבלם. בסופו של דבר המכונית עצרה רק כעבור מרחק רב מן המתוכנן, תוך כדי שג.ק חש שהוא "מחליק על קרח".
 
ובכן , ראשית לכל, ולמרבה הצער, מדובר בבעיה שעלולה להופיע ללא כל התראה מוקדמת, וכמובן שהיא מסוכנת מאוד. ככל הידוע יש 4 סיבות נפוצות אפשריות לתקלה: דליפת נוזל הבלמים מתוך המערכת; פגיעה, שבר או בלאי של הצילינדר הראשי במערכת הבלמים; לכידת בועיות אוויר בתוך המערכת ההידראולית; סוליות הבילום (דיסקים או תופים) שחוקות מאוד, או מרוחות בחומר שומני או בכמות גדולה של מים. בנוסף, ייתכן גם כשל של מגבר הבלם, ובמקרה כזה כושר הבלימה כמעט לא ישתנה, אולם תידרש לחיצה מאוד חזקה על דוושת הבלם כדי להשיג את יכולת הבלימה הרגילה של המכונית.
 
בחלק מן הפגמים שתוארו עשויים להתגלות סימנים מקדימים לכשל הסופי, ולכן, בכל מקרה שבו נהג חש אי-נוחות כלשהי שקשורה בבלמים, אסור לו להזניח את התקלה, ויש לבדוק מיידית את החשד במוסך מוסמך. במקרה של ג.ק, התברר בדיעבד שהגורם לתקלה הוא כשל במשאבת הבלם (צילינדר ראשי) עצמה, ולכן חשוב לבדוק אם מדובר בכשל נקודתי, של משאבה בודדת, או בכשל סדרתי, שמופיע במשאבות נוספות מאותו סוג. חשוב לשלוח את המשאבה שפורקה לבדיקה במעבדה מוסמכת, ומי שקרתה לו תקלה כזאת חייב להתעקש ולקבל לידיו את החלק הפגום.
 
תביעת היצרן, בעיקר בארץ, היא מסובכת, בגלל מספר כשלים של החוק הישראלי, אבל מי שחייו ניתנו לו במתנה, חשוב שיפעל כדי להציל חיים של אחרים, ודבר זה אפשרי רק באמצעות בחינה יסודית של הכשל. בכל מקרה, היות שתקלת בלמים עלולה לגרום תאונה קטלנית, חשוב לזכור שבמקרה חירום שכזה (כאשר התחושה היא שהמשאבה, בבת-אחת ובאופן פתאומי, אינה מגיבה) צריך לנסות להגביר את עוצמת הלחיצה על הדוושה ככל האפשר, ואם זה לא מועיל, צריך לנסות לפמפם במהירות בדוושה (דבר שאסור לעשות כאשר מערכת הבלמים תקינה).
 
אם התקלה היא במגבר הבלם ("בוסטר") - לחיצה חזקה על הדוושה תעצור את המכונית. אם התקלה היא לכידת אוויר או בריחה של נוזל בלמים הידראולי (באופן שעדיין נותר מעט ממנו בצנרת) - הפמפום המהיר אמור לסייע לעצירת המכונית. במקביל ובהתאם לנסיבות, צריך למשוך את בלם היד תוך כדי לחיצה על כפתור השחרור שלו (באופן שהוא לא יינעל במקומו, אלא רק ישמש לבלימה עצמה, מבלי לנעול גלגלים). בלם היד מבוסס בדרך כלל על מערכת מכנית,וכך ניתן לעקוף חלק שאולי פגום במערכת ההידראולית, ולבלום את המכונית.
 
 
 
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...