ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
האם הגיע הזמן לקנות דירה?
לצד הכותרות המעודדות על התאוששות הנדל"ן, יש נתונים שליליים ומבצעי עידוד. למי להאמין?
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
דרור מרמור
20/8/2004 11:33
קריאת העיתונים בשבועות ובחודשים האחרונים לא ממש מסייעת למי שמתלבט בשאלה אם באמת הגיע סוף-סוף הזמן לצאת ולקנות דירה. כאילו יד מכוונת בדבר, מיד לאחר שמגיעה ידיעה המבשרת על התאוששות ענף הנדל"ן, נוחתת בדרך כלל בפרצופם של הקבלנים ושאר האופטימים ידיעה סותרת, המלמדת כי כמו ב-7 השנים האחרונות, מי שימשיך להמתין בסבלנות - כפי הנראה לא ייצא מופסד.
 
סקירה מהירה של השבועות האחרונים מגלה לא מעט כותרות מעודדות, המספרות בין השאר על גידול של 18% במספר העיסקאות שנעשו בענף הנדל"ן במחצית הראשונה של השנה, ועל כך שהיקף המשכנתאות גדל ב-35% במחצית הראשונה לסך של 10.2 מיליארד שקל. אפילו במשרד האוצר הצטרפו לקולות המברכים על ההתאוששות בענף. מנגד, נתונים אחרים לימדו דווקא על ירידה של עוד 35% במכירת דירות בבנייה ציבורית במחצית הראשונה. בנוסף, עמד ביוני מספר המשפחות המפגרות בתשלומים בבנקים למשכנתאות על 82 אלף, גידול של 25% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
 
גם התאחדות הקבלנים, ששידרה אופטימיות בשנה האחרונה, הודתה לאחרונה שהמיתון בענף רק הולך ומחריף. יתרה מכך, מתברר שגם עליות המחירים המדווחות אינן יכולות להכריע את הכף לטובת האופטימים. העובדה שאחרי כחצי שנה ללא מבצעים כמעט באתרי המכירות, קשה היום למצוא חברה כלשהי שלא פתחה במבצעי הנחות, מלמדת כי גם העלייה הרשמית במחיר המחירון אינה מעידה בהכרח על המצב בשטח.
 
אגב, גם על הפוליטיקאים לא כדאי כידוע לסמוך כל כך: העובדה שערב הדיונים על התקציב דואג האוצר להעביר לציבור מסר של יציאה מן הבוץ, ואילו הגורמים האינטרסנטיים עצמם (התאחדות הקבלנים וכד') זועקים ובוכים על מצבם הקשה, אינה מיוחדת לנדל"ן, וניתן לראות אותה כמעט בכל תחום שבו מטפל התקציב. לכן, לצערנו הרב, אנחנו עדיין לא יכולים להכריז שהמיתון בשוק המגורים אכן הסתיים. גם אם שיעור הרווח של הקבלנים מעולם לא היה נמוך יותר, אין הכרח שמחר לא יהיה גרוע עוד יותר.
 
מעבר לכך, הטרנד החדש בחצי השנה האחרונה של הפוליטיקאים הקשורים לענף הנדל"ן הוא להכריז על הקמתן של ועדות חדשות. יו"ר מינהל מקרקעי ישראל, שר התמ"ת אהוד אולמרט, הקים ועדה שיושבת בימים אלה על המדוכה לגיבוש רפורמה מקיפה במינהל - המחזיק ב-93% מאדמות המדינה. שר האוצר, בנימין נתניהו, הקים ועדה לרפורמה כללית בענף הנדל"ן, ושרת השיכון ציפי לבני, הכריזה השבוע על הקמת ועדה שתפעל לשינוי הקריטריונים לקבלת זכאות למשכנתה מועדפת. מכל מקום, אם אחת הוועדות תצליח להעביר רפורמה שגם תצא לדרך, הרי שמחירי הדירות עשויים לרדת באחוזים ניכרים, כלל לא על חשבונם של הקבלנים.
 
די אם נזכיר שכמחצית ממחיר דירת מגורים בישראל משולם למדינה כמס, שייעול המינהל עשוי, להערכת רבים, להוריד את מחיר הקרקעות בעשרות אחוזים ושהקריטריונים הנוכחיים לזכאות למשכנתה כמעט אינם מועילים למרבית הזוגות החילוניים במרכז הארץ - כדי להבין שרפורמה, ולו הקלה ביותר, עשויה להביא לתמורות של ממש בכל השוק, שאולי כדאי להמתין להן. בכל זאת, למרות שעננת אי-הוודאות עדיין מרחפת מעל, אסור להקל ראש בחצי הכוס המלאה. העובדה שהפסימיות בענף מתקזזת כמעט מדי שבוע עם כותרות אופטימיות, מלמדת כי אולי אנו אכן עומדים בפתחו של שינוי. בשורה התחתונה, אם אכן מדובר במגמה של ממש, עשוי להתברר ללא מעט אנשים כי הרכבת כבר הספיקה לעבור כמה וכמה תחנות במעלה ההר.
 
 dror-m@maariv.co.il
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...