ראשי > כלכלה > רכב
בארכיון האתר
הקפיצה הגדולה
הרעיון המקורי של מרצדס היה טוב - אבל לא עבד. בגירסה השנייה, שמושקת כעת, הוחלפו מספיק אלמנטים, כדי להפוך אותה לנוסחה מנצחת. לצורך זה עוצבה מכונית קלילה ונעימה יותר למראה, והושם דגש רב מאוד על שיפור תחושת האיכות של כל החלקים שתא הנוסעים בנוי מהם. כעת יכריע המחיר אם ה-A קלאס תהפוך ללהיט גם בישראל
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
גיל מלמד
17/8/2004 15:53
משהו חם קורה בימים אלה ב'קטגוריית הגולף', הקטגוריה של המכוניות הקומפקטיות שנוטלת את נתח הארי משוק הרכב בישראל. אם פעם ניטש המאבק בין יצרניות המאסה האירופיות לבין יצרניות יפניות וקוריאניות, הרי שכעת גם יצרניות היוקרה משתתפות בחגיגה, עם הצעות מאוד אטרקטיביות, גם מבחינה כספית.
 
אחרי ה'גולף' החדשה, מכונית סופר-מתוחכמת ומאוד אטרקטיבית מהרבה בחינות, ירתה ב.מ.וו את סדרה 1 - ב.מ.וו אמיתית במחיר קומפקטי. אבל מרצדס לא נותרת מאחור והשיקה במקביל את הדור השני של A' קלאס', כך שהתחרות במרומי הקטגוריה הקומפקטית מעולם לא היתה קשה ומרתקת כל-כך.
 
תחילתו של המאבק לפני כ-10 שנים, אז הכריזו אנשי מרצדס שהם רוצים להראות נוכחות בכל פלחי השוק - גם בקומפקטי. זה גרר את פולקסוואגן למה שמסתמן כטעות אסטרטגית: ניסיון להיכנס לפלחי שוק היוקרה ראש בראש נגד מרצדס. אבל גם מרצדס לא זינקה למירוץ ברגל ימין.
 
A קלאס הוכיחה שגם רעיונות טובים עלולים לסבול מביצוע כושל. הרעיון המקורי היה מהפכני: מבנה סנדוויץ' בקדמת המרכב, כך שהמנוע מותקן אמנם מלפנים ומניע את הגלגלים הקדמיים, אולם במקום לשכון בתא מנוע קונבנציונלי נמצאים חלקו האחורי וחלק מן המכללים שמחוברים אליו מתחת ללוח השעונים, במעין חלל שנוצר באמצעות הגבהת המכונית.
 
היתרונות: המקום שגוזל המנוע מסך האורך
של המכונית מצומצם, וכך ניתן לבנות תא נוסעים מרווח יותר; במקרה של תאונה המנוע נדחף אל מתחת לנהג ולא לעברו; חלוקת המשקל (קדימה-אחורה) טובה יותר; ולא פחות חשוב: למרצדס יש קונספט מקורי וייחודי שניתן להתגאות בו. מובן שהיו גם חסרונות: הגבהת המכונית הגביהה גם את מרכז הכובד ולכן פגעה ביציבות, הלחץ לבנות מכונית זולה (במונחים של מרצדס) הכניס את החברה לתחום לא מוכר לה ודרש חיסכון בטיב החומרים; והתכנון הכללי, במבחן התוצאה, היה מהיר מדי.
 
במרצדס מעדיפים שלא להיזכר בכך, אבל בסמוך להשקת המכונית הם חטפו את אחת המכות הקשות לתדמית שלהם, כאשר התברר שהמכונית שייצרו נוטה להתהפכות מפני שלא תוכננה היטב. לא נתעמק יתר על המידה בהיסטוריה. רק נזכיר שהטיפול של מרצדס במשבר היה גרוע מספיק כך שהיום הוא נלמד בקורסים לניהול כדוגמה שלילית והרת אסון, ובקיצור - תחילת דרכה של ה-A קלאס היתה קשה מאוד, וחלום ה'מרצדס לכל פועל' לא ממש התגשם.
 
רק באחרית ימי הדור הראשון החלו מכירות ה-A לצבור תאוצה, ובתום 8 שנים הן נצברו לסכום נאה. גם בארץ נכשל הדור הראשון של ה-A קלאס. בתחילה, כמו לדגמים אחרים של מרצדס, היתה בעיית מחיר, אחר-כך נעשתה הטעות של דחיפת היצירה הזו לענף המוניות, ואז התברר שיש למכונית לא מעט בעיות אמינות. בקיצור - הסאגה הישראלית לא היתה טובה מזו האירופית.
מרצדס 200, קלאס A
מכונית חדשה, עידן חדש
בדור השני של ה-A קלאס, שמושק בימים אלה, מקווה מרצדס ליהנות מיתרונות הקונספט הייחודי שלה מבלי לסבול מן החסרונות. לצורך זה עוצבה מכונית קלילה ונעימה יותר למראה, בזכות קווים עגלגלים וחופשיים יותר, והושם דגש רב מאוד על שיפור תחושת האיכות של כל החלקים והחומרים שמהם בנוי תא הנוסעים.
 
בעיצוב החיצוני לא ניתן לטעות: זו אותה מכונית מוגבהת במבנה קופסה בודדת, שלמרות הקונספט (הפנימי) הייחודי נראית כשייכת חיצונית לערב-רב של מיני-מיניוואנים מגדלים וממינים שונים. העבודה שהושקעה בעידון הקופסה הזאת ובפיסולם של אלמנטים עיצוביים שונים - כמה מהם מתוך ההווי העיצובי של מרצדס, יצרה בסופו של דבר את אחת הקופסאות היותר עליזות במובן החיובי.
 
ה-A קלאס החדשה נראית כמו מרצדס, אבל בקטנה''. משהו חביב ולא מאיים, שצעירים (נשים וגברים כאחד) יכולים להיראות בו מבלי ליצור אנטגוניזם סביבתי. גם עיצוב הפנים של המכונית, שנותר סולידי במהותו, נעים מאוד לעין ולמגע. חומרים זולים קשה למצוא כאן, במיוחד בגירסאות המאוד מאובזרות שאותן נוהגים היצרנים להציג למבחן. גם בתוך הקוקפיט התחושה היא'מרצדסית בקטנה' - כלומר שאין ספק באיזו משפחה מדובר, אבל ברור גם שזה הילד הצעיר.
 
תנוחת הנהיגה טובה, בזכות שפע אפשרויות כוונון של המושב וההגה, אם כי מבחינת שדה ראייה, ה-A סובלת מכל המגבלות של מיניוואן. מבחינת המשתמש, ישיבה ב-A היא קודם כל מוגבהת יחסית לכל מכונית קומפקטית קונבנציונלית, ובנוסף לכך מפנקת ויוקרתית, כך שהשילוב יכול בקלות להחליף את חוויית הנהיגה בכל ג'יפון אופנתי בן ימינו. ל-A קלאס המקורית היו, בסופו של דבר, שתי גירסאות של בסיס גלגלים - קצרה וארוכה. למכונית החדשה יש גירסה בודדת, וזו צמחה (יחסית לגירסה הקצרה המקורית) ב-14 ס"מ בבסיס הגלגלים ובכ-23 ס"מ באורך הכללי של המרכב.
 
התוצאה היא מכונית מרווחת מאוד, יחסית לכל מכונית קומפקטית, ובזכות גובה המושבים גם קל מאוד להיכנס לתוכה ולצאת ממנה. במקום להציע גירסה מוארכת למכונית הזו תשיק מרצדס בתוך כחצי שנה את B' קלאס' - מכונית שונה, יש אומרים מהפכנית בפני עצמה, שתמוצב גבוה מן ה-A קלאס. אבל גם במכונית הנוכחית מרצדס לא נותרה מאחור: המושבים האחוריים ניתנים לקיפול קל ונוח באופן שבו הופכת הרצפה האחורית למשטח חלק ונוח להעמסה, כראוי וכיאה למיני-מיניוואן מודרני.
קלילות, קופצנות, דיוק
כדי למנוע את הפדיחות שאפיינו את הדור הראשון, מרצדס השקיעה בתכנון מחדש של מערכת המתלים מלפנים ומאחור, וכן בהרחבת מפסע הגלגלים. לטענת הגרמנים אמורים שיפורים אלה לייצר גם "הנאה מנהיגה".
 
יכול להיות שהפכנו מפונקים עם השנים, יכול להיות שהחוויה הלא מאוד רחוקה עם ב.מ.וו מסדרה 1 עשתה את שלה, ויכול להיות שבמרצדס קצת הגזימו, אבל קשה לומר שמדובר ממש ב'מכונית נהיגה'. עוד לפני מבחן השוואתי אמיתי, רק מתוך אינטואיציה, נדמה לי שאפילו הגולף מציעה התנהגות כביש מהנה יותר, אם כי לא בכל התחומים.
 
מצד שני, ה-A היא בהחלט מכונית כיפית מבחינות אחרות: התחושה הכללית - ודאי עם מנוע ה-2.0 ליטר אבל גם עם מנוע ה-1.7 ליטר - היא של מכונית זריזה וקלילה, שמטפלת היטב במהמורות ומקפידה על רמת נוחות גבוהה. קלילות משמעה גם מידה מסוימת של קופצנות, אבל לא מן הסוג המעצבן ובוודאי שלא מן הסוג היפני.
 
ההפתעה הנעימה ביותר במכונית הזו היא השילוב המוצלח של נוסחה לא מבטיחה למפרע: מנוע ה-2.0 ליטר עם תיבת הילוכים רציפה. ככלל, תיבות רציפות עושות את העבודה אבל מוציאות את החשק מיותר מדי מכוניות. כאן הצליחו אנשי שטוטגארט לבנות לא רק את התיבה הקומפקטית והקלה ביותר בעולם אלא גם משהו שעובד נעים מאוד עם המנוע ולא מתעלל יותר מדי בחוש השמיעה (כמו כמה תיבות אחרות).
 
המנוע עצמו עובד בחביבות רבה, מושך בעוז, שש אלי סל"ד ואפילו נשמע נחמד. ההיגוי מדויק, לא הכי כיפי מבחינת התקשורת שלו עם הכביש אבל הרבה יותר טוב מרוב ההגאים החשמליים (או הנשלטים אלקטרונית) המודרניים. המתלים של ה-A מתמודדים היטב עם מהמורות עירוניות במהירויות נמוכות, ועוד יותר טוב עם קטעי נהיגה מהירים.
 
זוויות הגלגול וקצב הגלגול נשלטים היטב, אבל אי-אפשר להתעלם מהתחושה של ישיבה גבוהה ומרכז כובד גבוה שיוצרים מגבלה אמיתית-יחסית ל'מכוניות נהיגה' אמיתיות. מערכת בקרת היציבות לא ניתנת לניתוק - מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננים - אבל גם לא מנג'סת יתר על המידה.
מרצדס 200, קלאס A בשחור
שאלה של מחיר
ההפתעה הגדולה ביותר שעשויה ה-A החדשה לחולל בישראל תהיה קשורה למחיר שלה. שמועות ראשונות דיברו על מחירים מאוד נוחים, ובהתחשב במחירים המאוד לא נוחים של גולף בישראל עשויה המרצדס הקטנה להפוך ללהיט של ממש.
 
מה שבטוח זה שכל מי שינטוש את הגולף לטובת מרצדס ייכנס לעולם חדש שטרם הכיר, ויקבל מכונית שופעת סטייל, יותר שימושית ויותר יוקרתית. שאלת מיליון הדולר היא אם יעמדו אנשי מרצדס בהבטחה המעורפלת הזו, ויצליחו להעמיד מול הגולף מכונית במחיר תחרותי.
 
כדי לסכם את סעיף המחיר המעורפל אפשר לומר כך: אם ה-A 170תהיה תחרותית לגולף 1.6 - כמה אלפי שקלים יקרה ממנה, וה-A 200 תהיה תחרותית לגולף 2.0FSI, תוכל מרצדס לגרום ללקוחות רבים לנטוש את פולקסוואגן ותעשה צרות גם לב.מ.וו. ברמת מחיר כזו, ה-A החדשה תהיה אחת המכוניות המעניינות ביותר בפלח השוק שלה.
 
לעומת זאת, אם יטפסו מחירי ה-A החדשה אל מעל למחירי ב.מ.וו.1 החדשה - יעדיפו רוב הלקוחות משפחתית גדולה מאובזרת (טויוטה'אוונסיס' או הונדה'אקורד') על-פני מכונית קטנה ויקרה יותר.
 
gilmel @maariv.co.il

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

רכב
כוחו האמיתי של המנוע  
המאזדה החדשה הגיעה לארץ  
אריזה משפחתית  
עוד...