ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
בנק ישראל צופה: צמיחה של 3.7% ב-2004
קליין: התוצר העסקי יצמח ביותר מ-5%, ההשקעות יגדלו ב-3.5% והאבטלה תצטמצם, אך עדיין תישאר גבוהה
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יוסי גרינשטיין
1/8/2004 8:34
המשק הישראלי יצמח ב-2004 ב-3.7%, ולא ב-3.4% - זוהי התחזית המעודכנת של נגיד בנק ישראל, דוד קליין, בעקבות ההתאוששות בכלכלות ארצות הברית והעולם. בפתח דוח האינפלציה של בנק ישראל למחצית שנת 2004, כותב קליין כי "היעד המרכזי לשנים הבאות הוא מיצוי פוטנציאל הצמיחה של המשק לאורך זמן, תוך גידול של שיעור התעסוקה וצמצום ממדי העוני. לכן הממשלה חייבת לדבוק ביעדים שנקבעו לשנת 2005 - גירעון של 3% תוצר וגידול ההוצאות ב-1% בלבד".
 
לפי התחזית החדשה של קליין לשנת 2004, התוצר העסקי יגדל בשיעור של מעל 5%, ההשקעות יגדלו בכ-3.5% והיבוא יזנק ב-9%. הוצאות הממשלה יגדלו ב-1% בלבד. הנגיד מדגיש כי שיעור האבטלה צפוי לרדת ב-2004 רק במקצת, אך עדיין צפוי להישאר ברמה גבוהה. לדברי קליין, "האצת הצמיחה במשק הישראלי הובלה במחצית הראשונה על-ידי היצוא בעקבות התאוששות הביקושים העולמיים, בפרט לתוצר ענפי ההיי-טק. גם הרגיעה הבטחונית בתקופה זו סייעה לשיפור הכלכלי ולעלייה בהשקעות, בצריכה הפרטית וביבוא".
 
קליין מצביע גם על הידוק המשמעת התקציבית של הממשלה ועל ההרחבה המוניטרית, עם ריביות נמוכות כגורמים שתרמו לצמיחה. על מנת לעודד את הצמיחה, מציין קליין שורה של צעדים שיש לנקוט: תמריצי מס לעבודה (כולל מס הכנסה שלילי), צמצום ניכר של מספר העובדים הזרים על-ידי ייקור העסקתם, הרחבת התוכניות להשמת מובטלים בעבודה, סיוע לחלשים להקלת היציאה לעבודה, סיוע לעסקים קטנים ובינוניים והרחבת ההשקעות בחינוך במוקדי אבטלה.
 
קליין קורא לצמצום הוצאות הממשלה, אשר יחד עם גידול חד בהכנסות ממסים, יאפשרו לממשלה עמידה ביעד הגירעון, שהוגדל ב-2004 ל-4% תוצר. לדבריו, החלטת הממשלה להפחית מסים במקום לחזור ליעד הגירעון המקורי (3% תוצר) תגדיל יחס חוב-תוצר.

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...