/images/archive/gallery/100/969.jpg נגיד בנק ישראל,דוד קליין
צילום: פלאש 90
בנק ישראל: צפי בשווקים לעלייה של 0.7% בריבית
בחודש יוני התרחב הפער בין תשואת המק"מ לשנה לבין הריבית האפקטיבית במשק ל-0.7%. בנק ישראל: כתוצאה מהפער, הרמה הנוכחית של הריבית השקלית אינה עקבית עם יציבות המחירים
דפדף בכלכלה
יוסי גרינשטיין 12/7/2004 11:41
השווקים צופים עליה בריבית של כ-0.7% בשנה הקרובה. כך עולה מהפער בין תשואת המק"מ לבין ריבית בנק ישראל, שגדל ל-0.7% ביוני לעומת פער שלילי של 0.5% בדצמבר 2003, מדווח בנק ישראל.
בחודשים ינואר-יוני התרחב הפער בין תשואת המק"מ לשנה לבין הריבית ל-0.7%, לעומת פער שלילי של חצי אחוז בדצמבר 2003. בחודש יוני מגיעה תשואת המק"מ לטווח הקצר (3 חודשים) לרמה של 4.2%, הנמוכה מעט מהריבית האפקטיבית במשק (4.3%). לעומתה ריבית המק"מ לטווח הארוך (לשנה עומדת ביוני על 5% וכאמור מציגה הפרש של 0.7% בין המק"מ לבין הריבית האפקטיבית. במחלקה המוניטרית של בנק ישראל מסבירים, "כי מהפער בין תשואת המק"מ לריבית בנק ישראל ניתן ללמוד על ציפיות השוק לשינויים העתידיים של הריבית השקלית בטווח הקצר. התרחבות ופיתוח שוק המק"מ, מאפשרים לבנק ישראל לקבל מהשוק היזון חוזר אמין על תוואי הריבית הצפוי. הפער משקף צפיות השוק לשינויים העתידיים בריבית השקלית.
"ככל שהפער הזה גדול יותר - במיוחד במק"מ הקצר - כך השוק צופה עליה או ירידה של ריבית בנק ישראל. כלומר: הרמה הנוכחית של הריבית השקלית אינה עקבית עם יציבות המחירים", מסביר בנק ישראל.
במחצית הראשונה 2003 נוצר פער של 1.4% ל-3 חודשים ו-1% לשנה ששיקף צפיות השוק להמשך הפחתת הריבית. במחצית השניה ירד הפער במקביל להפחתת הריבית ושיקף צפיות שתהליך הפחתת הריבית מגיע למיצוי.
"הפער כיום מצביע על צפיות לאי שינוי הריבית בטווח הקצר ואף להעלאת הריבית בשנה הקרובה. ראוי לציין כי היישום ההדרגתי בשוק המק"מ של הרפורמה במס השפיעה ב-2003 על תשואות המק"מ".