ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
מעבירים את זה הלאה
ירושות לא בהכרח עוברות מאב לבן. צוואות יכולות להסדיר את הנושא. איך אפשר לעשות "צוואה שוללת"
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
עו"ד אליעזר פני-גיל
30/5/2004 9:20
לא מעט אנשים מבקשים להוריש את עזבונם לאו דווקא לבני משפחה. כבר ידוע לכל כי כדי לעשות כך, על המוריש לערוך צוואה שתקבע למי יחולק רכושו לאחר מותו. צוואות קובעות על פי רוב מי יהיו היורשים, אולם יש מקרים שבהם המצווה גם נוקט לשון שלילה: כלומר הוא קובע מי בשום אופן לא יהיה יורש. האם אפשרי לעשות כן? הדבר בהחלט אפשרי, ובהחלט מותר לאדם שיקבע או ידגיש בצוואתו את מי הוא מבקש להדיר מצוואתו.
 
בשפה המשפטית נקראת צוואה כזו-"צוואה שוללת". האם ייתכן שאדם יערוך צוואה שכל הוראותיה שוללות בלבד? התשובה לשאלה זו אינה פשוטה.מצד אחד עלינו לכבד את רצונו של המת, ועל כן, לכאורה, עלינו לכבד גם הוראות של צוואה שכל כולה צוואה שוללת. מצד שני, כיצד ניתן לקיים צוואה שאינה מעניקה דבר לאיש? הרי, לכאורה, לא ניתן בכלל לכנות מסמך כזה כצוואה.ואמנם הפסיקה של ביתהמשפט העליון בסוגיה זו אינה אחידה, וכל מקרה הוכרע בסופו של דבר לאור הנסיבות הספציפיות לאותו עניין. אם הצוואה היא על דרך השלילה, ויש בה גם חיוב, לא תתעורר כל בעיה עם מסמך כזה. במילים אחרות, אם אתה מצווה שלא להעניק בשום אופן מן הירושה לאדם או אנשים מסוימים, ובמקביל אתה גם קובע למי כן להעניק, לא תתעורר כל בעיה שהיא לעניין תקפות הצוואה.
 
 לעומת זאת, אם המסמך יהיה כולו על דרך שלילה בלבד, כי אז יש סיכוי טוב שהצוואה תיפסל. האם ישנה דוגמה למקרה כזה? במקרה שנדון באחרונה בפני הרשם לענייני ירושה בתל-אביב, אדם הפקיד אצל הרשם יוסף זילביגר מסמך המתיימר להיות צוואה. לאחר מותו נפתחה המעטפה (בדרך כלל, אין פותחים מעטפה שהופקדה, אלא לאחר מותו של המפקיד), ונמצא שיש בה מסמך השולל את זכותו של כל העולם לרשת את המנוח. המצווה קבע מפורשות כי: "לאף אחד לא מועבר שום דבר - לא לקרובים, לא לאזרחים ולא למדינה". הרשם התחבט בסוגיה ולאחר שסקר את הפסיקה בנושא, הוא הגיע למסקנה כי מדובר במסמך קיצוני ביותר, המדיר מן הצוואה כל נהנה או כל יורש מכל מין וסוג, ועל כן אין מנוס אלא לקבוע כי המסמך בעצם איננו צוואה.
 
 יותר מכך, הרשם הסתמך גם על סעיף 33 לחוק הירושה הקובע כי: "הוראת צוואה שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה או מה ציווה או שאין להבין משמעותה - בטלה". ביטול הצוואה, משמעו שמי שיזכה בירושה הם, ככל הנראה, יורשיו על-פי דין של המנוח (קרובי המשפחה), ובאין יורשים שכאלה תירש המדינה את כל העיזבון.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...