ראשי > ניו אייג' > פותחים ראש > כתבה
בארכיון האתר
שביל הבריחה
אתם כבר יודעים איזה טיפוס אתם? עכשיו תוכלו ללמוד מה אתם מנסים להיות כשאתם בלחץ. האניאגרם כמפה של האישיות, חלק שני
לכתבה הקודמתדפדף בניו אייג'לכתבה הבאה
בני לוז
19/9/2006 18:28
האניאגרם הוא מערכת דינמית. מעבר לתיאור בהיר ומדויק של אישיותנו, האניאגרם מתאר את התנהלותנו כאשר אנחנו במתח ומצוקה, ולחלופין כאשר אנחנו חשים רגיעה וביטחון. הדינמיקה של האניאגרם מיטיבה לתאר את התנהגותנו ומניעיה לא רק בתקופות זמן שונות, אלא גם לנוכח מצבים או אנשים שונים שעימם אנחנו נמצאים בקשר. מול אדם שנוכחותו משפיעה עלינו שקט ויציבות תהיה התנהלותנו שונה מאשר מול אדם שעימו אנחנו נמצאים בקונפליקט שעלול ליצור מצוקה קשה בחיינו. במאמר זה אדון בדינמיקה של האניאגרם במצבי מצוקה. למי שנתקל באניאגרם בפעם הראשונה, כדאי לקרוא קודם את המאמר שהופיע בשבוע שעבר. 
תשע בכיכר
האניאגרם היא מפה עתיקה של תשעת טיפוסי האישיות השונים, שבעזרתה אנו יכולים ללמוד את עצמנו ולהשתחרר
לכתבה המלאה  


הקווים החוצים את המעגל  בתרשים שלהלן מבטאים חלק מהדינמיות שקיימת בכל אחד מתשעת הטיפוסים: הם מציינים את התמורה שחלה אצל כל טיפוס במצבים של מצוקה. גם במצבים של ביטחון מתרחשת תנועה – בכיוון ההפוך, ועל כך במאמר הבא.
תשעת הטיפוסים
התנועה במצב של מצוקה
התנועה במצב של מצוקה היא תנועה אוטומטית, לא מודעת, שבמהלכה אנחנו משתמשים בכלים הרגילים שלנו כדי להתמודד עם המציאות, תוך התכחשות להיותנו במצוקה. בעת מצוקה, כל אחד מהטיפוסים מתנהל בדרכו האופיינית, ונוסף על כך מאמץ לעצמו את הדפוסים השליליים של הטיפוס שלעברו הוא נע.

לצד ההתכחשות
וחוסר המודעות האופייניות למצבי מצוקה, מצבים אלה טומנים בחובם גם הזדמנות ללימוד. כאשר אדם נאלץ להתמודד עם כאביו הקשים ביותר, המצוקה עשויה לאפשר לו להעמיק את מודעותו ולהתפתח.

אתאר כעת בקצרה את התנועה של כל אחד מהטיפוסים בזמן מצוקה. כדי להזכר בתיאור של הטיפוסים
פתחו כאן חלון נוסף.
תרשים התנועה בזמן מצוקה
התנועות
אחת נעים לכיוון ארבע
במצב של מצוקה, אחת נוטים לבחינה עצמית, כדרכם של ארבע. הם מתכנסים פנימה וחשים עצב וטינה כלפי עצמם וכלפי הסובבים שאיכזבו אותם. בדרך כלל אחת לא נוהגים לעסוק ברגשותיהם, אך בעת מצוקה הם מתחילים לבחון אותם בינם לבין עצמם. הם חווים מצבי רוח משתנים, חדלים להיות פרודוקטיביים ודייקנים כדרכם, ומצב זה מעורר בהם עוד כעס וטינה. בניגוד לארבע, אחת אינם רגילים לשהות בעולם הדמיון והרגש, וכיוון שהם אינם מיטיבים להתנהל בעולם זה, הם משלמים מחיר רגשי כבד על עצם העיסוק ברגשותיהם.

שתיים נעים לכיוון שמונה
בפרפראזה על המימרה "עשו אהבה ולא מלחמה", מתוארים שתיים כמי ש´עושים גם אהבה וגם מלחמה´. בשעת מצוקה, שתיים הרגישים, החמים והמיטיבים, משנים את התנהגותם מקצה לקצה — הם הופכים תוקפנים, פוגענים והיסטריים. מערכות היחסים שתופסות מקום מרכזי בעולמם, ושלעתים מהוות את מקור האושר העיקרי שלהם, עלולות להיות גם מקור למתח ולדאגה. בשעת מצוקה מתעצמת אי היכולת שלהם להיות הם עצמם, והם עלולים להגיע להתפרצויות שעל גבול ההיסטריה. את מקום החום, הרכות והעדינות האופייניות להם יתפסו במצבים אלה הקשיחות והתוקפנות האופייניות לשמונה.

שלוש נעים לכיוון תשע
במצב של מצוקה, היעילות, שהיא אחת מתכונותיהם המרכזיות של שלוש, הופכת לפעלתנות גרידא שאין מאחוריה דבר. כיוון ששלוש מטבעם מתקשים לעצור ואינם יודעים כיצד להירגע, התנועה שלהם לעבר תשע באה לידי ביטוי בעיסוק במשימות טריוויאליות ובביטול זמנם בזוטות. במצב זה הם עדיין נדמים כמי שנמצאים בתנועה - הם עסוקים, נמרצים ושאפתנים - אך הדברים שמעסיקים אותם הם שוליים לחלוטין.

במצב של מצוקה - ארבע נעים לכיוון שתיים
ארבע רגילים לסבול והכאב והצער אינם זרים להם. במצב של לחץ או מצוקה, בשלב הראשון הם מתכנסים עוד יותר פנימה, מתרחקים מהחברה, ושוקעים בגעגועים ובדמיונות. אולם משגובר הלחץ ארבע נעים לכיוון שתיים. הם מוותרים על דימויָם העצמי כאנשים מיוחדים ומרתקים שלא נכנעים לטעמים ולרצונות של אחרים, ונעים לעבר הטיפוס ´הנותן´, שצורכי האחרים קודמים לשלו. בדומה לשתיים, הנתינה שלהם אינה נתינה לשמה, ונועדה לשאת חן ולקנות הערכה ואהבה.
התנועות - המשך
חמש נעים לכיוון שבע
במצב של מצוקה, כאשר הדרכים שבאמצעותן חמש רגילים להתמודד עם המציאות מתגלות כבלתי יעילות, וההסתגרות וההתרכזות בידע כפתרון לכל מצוקותיהם נכשלות, חמש נוטים לצאת מגדרם ולהפגין תכונות של שבע הנהנתן, חסר העכבות וחסר התכנון. הם אומרים לעצמם שאולי אין צורך לתכנן כל דבר, ואולי מוטב להיות ספונטניים וקלילים. בדרך כלל ניסיון זה אינו עולה יפה. בעליצותם נשזר חוט של מתח והם נראים כמי שמתאמצים להיות קלילים; ניכר שזה לא המגרש הביתי שלהם. השהות שלהם בטריטוריה של שבע מעוררת בהם כעס עצמי, מפחיתה את תחושת הערך העצמי שלהם, והכול נראה להם שטחי ומטופש.

שש נעים לכיוון שלוש
כאשר שש נמצאים במצוקה, חרדתם, שתופסת תמיד מקום בולט באישיותם, מתגברת עוד יותר ומשתלטת עליהם. בשעת מצוקה הם דבקים יותר ויותר בקבוצה, בחברה או באידיאולוגיה שאימצו לעצמם, בתקווה למצוא בהן מפתח להפגת פחדיהם. דפוס ההתנהגות שלהם בעת מצוקה דומה לזה של שלוש, ומציב את המטרה מעל לכול. כמו כן במצב זה מתעוררת אצלם רגישות יתר לתדמית החברתית שלהם ולקבלתם על ידי הסביבה. ההתנהגות של שש אינה זורמת וטבעית כמו זו של שלוש, לכן בעת מצוקה התנועה שלהם לעבר שלוש מתבטאת בדפוס של עשייה ונסיגה, ובתחושה כללית של חוסר ביטחון.

שבע נעים לכיוון אחת
בשעת מצוקה שבע עלולים להיכנס למעגל קסמים הכולל צורך לפעול על פי כללים סדורים, לגלות מחויבות יתר, ולבצע עבודה קשה ושגרתית. מצב זה עלול להסב להם תסכול רב, והפרזה בדפוסים אלה עלולה להוביל אותם להתמוטטות. בשעת מצוקה שבע ביקורתיים יותר. הם מנסים להכתיב לאחרים איך לנהוג ועסוקים בהשוואת מצבם לזה של אחרים. השוואות אלה אינן עמוקות אלא נותרות ברמה החיצונית של ההנאות. ההשוואות לא רק מגבירות את המתח שהם מצויים בו, אלא גם מרחיקות אותם עוד יותר מעולמם הפנימי.

שמונה נעים לכיוון חמש
במצב של מצוקה שמונה נסוגים ומסתגרים בתוך עצמם. למשל, כאשר נכשלות אסטרטגיות הפעולה הרגילות שלהם, של תוקפנות או מאבק. אז הם מפתחים נטייה לדיכאון ותחושה של כישלון ואשמה שבדרך כלל אינה אופיינית להם. ההתכנסות פנימה אינה זרה לאופיים של שמונה, כי לרוב אין להם צורך בחברה או בשיחות רעים. ואולם בשעת מצוקה מטרת ההסתגרות היא למנוע עימותים. בנוסף, בעת מצוקה שמונה עלולים לשכוח את צורכיהם הבסיסיים ובניגוד לדרכם הרגילה - לשדר תחושה כללית של נמנום.

תשע נעים לכיוון שש
במצב של לחץ ומצוקה תשע מנסים להשתמש בכלים העומדים לרשותם תמיד: הם מנסים להתרחק מבעיות בעזרת עיסוק בפעולות מסיחות דעת, שקיעה בשגרת יומיום נוחה ודחיית כל מחשבה על גורמי המתח והלחץ. כשכל האמצעים האלה אינם מספיקים והמתח הפנימי בתוך תשע גובר, הם נעים לכיוון שש. אז הם מחפשים אחר תחושת שקט במערכות היחסים שלהם או בעולם המחשבה. בה בעת, התנהגותם עלולה לכלול דפוסים נוספים של שש, כמו תלונות וביקורת כלפי אחרים ותחושה גוברת והולכת שהמקור לכל שיבוש בחייהם טמון באחר. תחושת הקורבנות שלהם יכולה לבוא לידי ביטוי בהתפרצויות זעם שאינן אופייניות לתשע בדרך כלל.
בני לוז

ספרו של בני לוז, "האדם החופשי", יצא לאחרונה בהוצאת אלטרנטיבות

חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

פותחים ראש
אימה ופחד: כך המוח מונע מאיתנו לעשות מדיטציה  
האל שבאל.אס.די  
על תפיסת הזמן של ספר ויקרא: פרשת שבוע  
 
סקר
בשנה באה
אתפתח רוחנית
אתנוון רוחנית
לא צופה שינויים