חוקרים חושבים כי יוכלו בעתיד להתאים את התזונה לגנטיקה שלנו ואף להתגבר או להקל על מחלות תורשתיות
דפדף בניו אייג'
ד"ר דינה ראלט 3/2/2005 20:47
לפני יותר מ-2000 שנים המליץ היפוקרטס להשאיר את התרופות בכלי החרס של הרוקח אם אפשר לרפא את החולה בעזרת תזונה. נראה שהמדענים היום מתקרבים לגישתו של אבי הרפואה כשתחום רפואה חדש - תזונה גנומית מתפתח והולך. התחום הזה חוקר את יחסי הגומלין בין הגנום ובין התזונה. הרעיון המרכזי הוא ללמוד על שימוש במזון למניעת מחלות או להקלה על החולה וזאת על ידי ניתוח הגנים שלו וזיהוי נטיות מוקדמות עוד בטרם התפתחו למחלה. עם זאת התחום המכונה nutrigenomic או nutrigeneticנמצא עדיין בראשיתו וייקח עוד זמן עד שנצליח בעזרת מרכיבי מזון מסוימים למנוע מחלות.
ד"ר אורדובה, מהחוקרים המובילים בתחום שחקר באלגנטיות את הקשר בין הגנום והתזונה, הזהיר שכרגע השימוש בכלים אלה הוא כמו לירות באפלה וחסרים לנו עדיין נתונים רבים לעבודה מעשית בתחום. לפיכך גייס האירגון האירופאי ל- Nutrigenomics 22 מיליון דולר לחקור במשך 6 השנים הבאות את התחום המבטיח הזה. יחד עם זאת כדאי לשים לב שיש כבר כמה חברות מסחריות בעולם המציעות ייעוץ תזונתי מבוסס גנטיקה, כמו למשל החברה הבריטית Sciona שתמורת כ- 400$ מציעה תזונה אישית המבוססת על ניתוח 19 גנים. כדאי רק להזכיר כי למרות שידוע על קשר בין הגנים ובין התזונה עדיין לא הראו ששימוש נכון בתזונה יכול לתקן את הפגם הגנטי.
דוגמא ידועה לגישה הטיפולית המוצעת היא עם חולי היפרהומוציסטאינמיה hyperhomocysteinemia)) שאפשר באמצעות חומצה פולית בתזונה לתקן את הפגם הגנטי באנזים הגורם למחלה. כמו שטוענים החוקרים זוהי עדות לפוטנציאל של הגישה אולם דרושים עוד מחקרים רבים, כמו למשל, ההשפעה אצל הבריאים, כדי לאשש את ההצלחות הראשונות.
לכן כדאי לשים לב לטענות של חברות מסחריות שהן שמציעות תזונה אישית על פי חקר הגנום הפרטי, זה עדיין רחוק ממימוש בפועל ובינתיים למעונינים עצת תזונה שימושית לכולם - אפשר להרגיש יותר טוב אם אוכלים יותר ירקות ירוקים.