ראשי > ניו אייג' > הפילוסופיה האינטגרלית
בארכיון האתר
הטוב היפה והנכון
ממשיכים עם הפילוסופיה האינטגרלית של קן ווילבר. והפעם: החלוקה לשלושת מימדי הקיום
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
אורן אנטין
13/1/2005 10:32
"קמתי בבוקר וראיתי שבכיכר ליד ביתי הציבו פסל חדש. מופתע ירדתי למטה להביט בו מקרוב. התבוננתי בפסל שתי דקות ולא ידעתי מה לחשוב. "מה דעתך על הפסל החדש הזה?" שאלתי בחור בחלוק מעבדה לבן שהלך במהירות ותיק עבודה גדול מתנדנד על מותנו. הבחור נעצר, הביט על הפסל בריכוז למשך מספר שניות ואז פתח ואמר: "זהו פסל ברונזה שמשקלו בסביבות שני טונות. ברונזה זה חומר יקר שמובא מאירופה. שים לב לציפוי הנחושת על החלק התחתון. באקלים הנוכחי ולנוכח אוזלת ידה של העירייה, אני מעריך שכל החלק התחתון יהיה חלוד תוך שנה מהיום, ויעניק לפסל גוון ירקרק". הודיתי לו ופסעתי אל צידו השני של הפסל, לידו המתין
נהג מונית וחסם את נתיב התנועה. "מה דעתך על הפסל החדש הזה?", שאלתי אותו. "פסל יפה", הוא אמר. "תראה איך התנועה שלו נמשכת למעלה וכמה כוח וביטחון הוא משדר. אשתי, לעומת זאת, טענה שהוא מכוער וחסר טעם".
את התשובה האחרונה קיבלתי מאשה צעירה שגלגלה בנחת עגלת תאומים והתיישבה בספסל ליד הפסל. "קודם היתה כאן רחבת משחקים", פסקה האשה עוד לפני שהספקתי לשאול. "ועכשיו כיסו אותה ביציקת החומר הזאת ולילדים בשכונה יש עכשיו עוד פחות מקום לשחק בו. זה חוסר התחשבות משווע של העירייה, שתמיד מעדיפה גושי ברזל יומרניים על נטיעת עצים. כבר דיברתי עם בעלי שיתלונן על המפגע החדש".

במאמר ה
קודם סיפרתי על תקופת ההתבודדות של קן ווילבר, שסגר את עצמו בביתו, פיזר סביבו תרשימים, מפות ומבנים של כל המסורות, הפילוסופיות וגופי הידע הקיימים והחליט לא לצאת מפתח הבית עד שיוכל לראות את התמונה הגדולה, שתכלול בתוכה את כל התמונות כולן. התוצאה, כאמור, היא הפילוסופיה האינטגרלית.
 
החלוקה הראשונית שעשה קן ווילבר לכל גופי הידע שהוא פיזר סביבו בתקופת ההתבודדות שלו היא החלוקה העתיקה שנעשתה בעבר על ידי פילוסופים רבים, ביניהם עמנואל קאנט ואפלטון. אפלטון דיבר על שלוש אידיאות מקבילות, הקשורות ביניהן אך שונות מהותית: האידאות של האמיתי, הטוב והיפה. האידיאה של האמיתי או הנכון כוללת את התיאוריות והמושגים שעוסקים באמת "אובייקטיבית" חיצונית וניתנת למדידה. בחלק הזה ניתן לכלול את הפיזיקה והביולוגיה, הפסיכיאטריה וחלקים מהסוציולוגיה והכלכלה, שמכסים את כל מה שמבוסס בעיקר על התבוננות במציאות חיצונית ובנתוניה. בסיפור הקטן שלי על הפסל, האיש בחלוק הלבן ענה מתוך הממלכה הזאת.
 
האידיאה של היפה מתייחסת למישור התודעה הפנימית של האדם. אם אני רוצה לדעת מה דעתו של אדם על נושא מסוים, או איך הוא מבין דבר מה, הרי שתצפית חיצונית לא מספיקה כדי לקבוע זאת, אלא צריך לדבר איתו ואז לפרש את תשובתו ולראות עד כמה ניתן לסמוך עליה. בתחום זה נמצאים גופי הידע הקשורים למודעות העצמית של אדם - פסיכולוגיה, אמנות, אסתטיקה וכו'. תשובתו של נהג המונית התייחסה לחלק הזה.

האידיאה של הטוב מתייחסת למישור משותף של חברה אנושית ולתרבות והערכים שלה. כאן הכוונה לכל מה שנתפס כטוב בעיני החברה כמכלול. בקטגוריה הזאת נמצא את המוסר, האנתרופולוגיה, הפסיכולוגיה החברתית, השפה וגם את טרונייתה של האמא עם העגלה. 
קן ווילבר
שטוחלנד
הטענה העיקרית של ווילבר היא שרבות מהרעות החולות בעולם נובעות מצמצום של אחת או שתיים מהאידאות לתוך האחר, למשל צמצום של המימדים הפנימיים והסובייקטיבים של הטוב והיפה אל המימד של האמת האובייקטיבית והחיצונית, כשהתוצאה היא מה שהוא מכנה "פלט-לנד" (Flat land). ההיסטוריה האנושית רצופה מקרים בהם אנשים בעלי טענה או סמכות בתחום אחד מדכאים את שני התחומים האחרים. עד תחילת העידן המודרני שלושת התחומים עדיין לא היו מופרדים בצורה ברורה.
 
דוגמה בולטת היא ממסדים דתיים (למשל הכנסייה הקתולית) שהיו הסמכות הגבוהה בתחום של ה"טוב", ושלטו גם על האמנות (ה"יפה") והמדע (ה"אמת") ושרפו בשם כך מדענים ש"סרחו" או ציירים שסירבו לצייר מריות לכנסיות. בעידן המודרני הגיע תורו של הצד החומרי והמדעי לשלוט בעולם, והוא מייצר אינספור ריגושים חיצוניים המציפים ושולטים בעולמנו האישי והחברתי. תפיסת העולם הבולטת של עידן זה נוטה לעתים קרובות לבטל ולזלזל באינטרפרטציות השונות ורואה ערך בעובדות מדעיות בלבד. העובדה שכיום אנחנו יכולים לראות את ההבדל בין שלושת הממלכות הללו היא ללא ספק חדשות טובות, אבל החדשות הפחות טובות הן שניתקנו אותן לגמרי זו מזו, ואנחנו חייבים להצליח לראות אותן ביחד בתוך תמונה שלמה, כל אחת במקומה, ולהפסיק את ההתקוטטות הבלתי נפסקת ביניהן לגבי מי צודקת, כי בשלושתן יש ערך ובכל מקרה נתון יש לשקלל את הרלוונטיות שלהן.

ארבעת הרבעים
החלוקה הראשונית הזאת לאמת, יפה וטוב, היא הבסיס לתרשים ארבעת הרבעים שחיבר ווילבר, שהוא כלי עזר להבנה שלמה יותר של היקום על פי התיאוריה האינטגרלית. השינוי העיקרי בינו לבין החלוקה האפלטונית הקלאסית הוא בחלוקת ה"אמת" לשני תחומים, אחד העוסק ביחידה בודדת (אינדבידואלי, רבע ימני עליון) והשני עוסק בחברה שלמה של פרטים (קולקטיבי, רבע ימני תחתון).
תרשים ארבעת הרבעים
.
מבט על כל חלקי התרשים מראה תמונה ברורה שמכבדת וכוללת אמיתות ממגוון עצום של תחומים שלכל אחד מהם יש כמה דברים חשובים מאוד לומר: פיזיקה וביולוגיה, מדעי החברה, אמנות, פסיכולוגיה התפתחותית ודתות ומסורות קונטמפלטיביות, וגם תנועות פילוסופיות שונות ומנוגדות, החל בניאו פלטוניזם ואידיאליזם ועד למודרניזם ופוסט מודרניזם. בצורה כזאת אפשר לשמור על עצמאותו היחסית של כל תחום, אך עם זאת להקשות עליו להשתלט לגמרי על החשיבה שלנו. הגישה האינטגרלית, שלא כמו החשיבה הפוסט מודרניסטית הקיצונית, מסרבת לראות את הכל באופן שווה וללא שיפוט, דבר שמשטיח את העולם ולא מאפשר ליצור הבחנות נחוצות. בדיוק משום כך יכול מבט אינטגרלי לשפוך אור חדש ובהיר לא רק על השאלות העמוקות ביותר של היקום והקיום האנושי, אלא גם על עשרות נושאים מבלבלים ושנויים במחלוקת אחרים, כמו למשל פמיניזם, הסכנה האקולוגית, טרור מודרני, חברות רב תרבותיות, עידן המידע והאינטרנט, התפתחות רוחנית ועוד. מבט כזה משחרר מהתעקשות והיצמדות למספר מצומצם של אמיתות אקראיות ומראה את הדפוסים המאוחדים והחוזרים שעוברים כחוט השני של התפתחות היקום מחומר לחיים ומחיים אל תודעה המסוגלת לתפיסה עצמית ולהבנה שלמה של כל התהליך.

הגישה האינטגרלית עדיין רחוקה מאוד מלהיות סופית ומושלמת, ואין צורך להתייחס ברצינות יתר לאף אחד מהתרשימים והמפות שהיא מציגה, אלא רק להחזיק אותם בקלות ולהשתמש בהן ככלים לבחון ולהרחיב את התפיסה. יחד עם זאת, רבים טוענים שהיא תפיסת העולם המעודכנת ביותר שקיימת נכון לעכשיו, ומאות חוקרים ברחבי העולם מרחיבים ולומדים אותה כל הזמן.
 
השנה נפתחה
אוניברסיטה אינטגרלית וישנם מוסדות שמלמדים וחוקרים אותה, בעיקר בארצות הברית ובאירופה. אל תרשים ארבעת הרבעים שאותו התחלתי לתאר היום, יתווספו בהמשך קווי התפתחות, רמות או גלים, מצבי תודעה וסוגים. בשבועות הבאים אמשיך להסביר את המודל שלב אחר שלב, ולהביא דוגמאות שיקלו על הבנתו. אני מבטיח לנסות לעשות את זה בצורה הטובה, האמיתית והיפה ביותר, אבל לא מבטיח להצליח. 
אפלטון
למאמרים הקודמים בסדרה
התיאוריה של הכל

עשר דקות והקוסמוס שלכם, מאמר מתורגם של סטיבן קיסלינג על התיאוריה האינטגרלית של ווילבר


קישורים נוספים
האתר של קן ווילבר

חומר נוסף בעברית על ווילבר אפשר למצוא באתר של אורן אנטין

פרטים על קבוצת לימוד של התיאוריה האינטגרלית אפשר למצוא כאן
 
המאמר מפורסם גם באתר
מהות החיים


חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

הפילוסופיה האינטגרלית
צהוב זה טוב  
קן ווילבר  
זה שעולה וזה שיורד  
עוד...