ראשי > ניו אייג' > תולדות הניו אייג'
בארכיון האתר
אהבה סופר מנטלית
הוא היה איש רוח, יוגי וגורו לא מיוחצן. היא היתה תלמידתו הנאמנה ואהבת חייו. ביחד הם הקימו את אחד האשרמים הכי יוצאי דופן בהודו. אורובינדו והאמא. תולדות הניו אייג', פרק 24
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
אורי לוטן
17/11/2004 10:20
פונדיצ'ריהיא עיר קטנה במדינת טאמיל נאדו בהודו, לא הרחק מבירת הדרום מדרס שטומנת בחובה הפתעה נעימה לכל מי שהשפה הצרפתית יקרה לליבו. פונדיצ'רי היתה שייכת עד1947 לצרפת, בניגוד למרבית הודו (פרט לגואה) שהיוותה חלק מהאימפריה הבריטית. הכיבוש הצרפתי של הודו הותיר בפונדיצ'רי סימנים ברורים שכל פרנקופיל היה מתענג עליהם. קרואסונים, שירים צרפתיים ואפילו הודים שמדברים צרפתית, תופעה משעשעת כשלעצמה. אבל האטרקציה העיקרית בפונדיצ'רי היא "אורווויל", אשראם ייחודי שהוקם על ידי שרי אורובינדו, מחשובי אנשי הרוח ההודיים העכשוויים ותלמידתו-אהובתו  המכונה "האם".

אורובינדו, יליד 1872, הגיע לפונדיצ'רי כתוצאה מרדיפות השלטון הבריטי, לאחר שבילה שנה במעצר
מנהלי והועמד למשפט בגין המרדה, משפט הנחשב עד היום לאחד החשובים ביותר בהיסטורית המאבק לעצמאות הודו. על אף הימצאותם של למעלה מ-5,000 מוצגי תביעה ומאות עדים יצא אורובינדו זכאי - אולי משום שהשופט יהיה ידיד נעורים מתקופת לימודיהם המשותפים בקיימברידג' - אבל בכל זאת החליט להימלט מהודו הבריטית לפינתה הצרפתית של הודו שם נשאר עד סוף ימיו.

האמת ההיסטורית היא שלפחות במקרה ההוא הבריטים פספסו בגדול כשנתנו לאחד מאבות המאבק בקולוניאליזם לחמוק מתחת לציפורניהם, אבל הודו (והאנושות כולה) זכו ליהנות במשך שנים מחוכמתו של אחד החשובים והמעניינים שבין אותם אנשים מעוררי מחלוקת שאנו קוראים - לעתים בקלות לשון בלתי נסבלת - גורואים.
אורובינדו בצעירותו
יוגה במקום פצצות
שרי אורובינדו - מלומד, משורר, מיסטיקן, פילוסוף אבולוציוני ויוגי - ידוע בעיקר כ"אוואטאר"  - מילה ההינדית שפירושה התגלמות פיזית של הישות הנצחית. מקורה של המילה בביטוי הסנסקריטי אוואטָרה, שפירושו התעלות רצונית לספירות אלמותיות למען מטרות ספציפיות. המושג נמצא בשימוש בעיקר בהינדואיזם כגלגול של וישנו, האל המְשַמֵר בטרילוגיית האלים ההודיים. האמונה האוואטרית, כנאמר בבגוואד גיטה (כתבי הקודש ההינדים), מניחה שאלוהים מתגלם לעתים קרובות בצורת בשר ודם, בעיקר בתקופות של שפל רוחני. התואר אוואטאר אינו אקסקלוסיבי לפנתיאון האלים ההינדי. ישוע הנוצרי למשל נחשב לאוואטאר, אולי תודות לחיכוך ההדדי בין הנצרות וההינדואיזם במשך שלוש מאות שנות שלטון קולוניאליזם בריטי.

אורובינדו, שהתחנך כאמור בקיימברידג', החל את דרכו כלאומני קיצוני בכלכותה והיה חבר בתחילת המאה העשרים בקבוצה מיליטנטית שלא שללה שימוש באלימות על מנת להשיג את עצמאותה של הודו. לאחר פגישה מקרית עם סואמי ויוֶקאננדה, אחד מאנשי הרוח החשובים של התקופה, החל אורובינדו, שעד אז היה מעורה בתרבות המערבית לא פחות ואף יותר מזו ההודית, בלימוד יוגה, ובמשך השנים הפך ליוגי ונטש כליל את הנתיב הפוליטי. הוא הקים אשראם בשם "
אורוויל" והתחיל במסע רוחני שנמשך כל חייו.
האשראם באורוויל
סוג חדש של יצור אנושי
מבחינת הפילוסופיה ההינדית, היתה מטרתו העיקרית של אורובינדו לשלב בין הקונספט האחיד של נָראראינה, עוד אחד מכינויו של האל וישנוּ ובין תורת האבולוציה המערבית. ניסיון כזה כבר נעשה בעבר על ידי האסכולה ההודית סמקִיה, אבל אורובינדו דחה את הנטיות המטריאליסטיות גם של הדארוויניזם וגם של הסמקיה, וטבע את מושג האבולוציה הרוחנית, או בלשונו "סופר-מנטלית".
 
לשיטתו האדם אינו המדרגה האחרונה בסולם האבולוציוני והפוטנציאל האנושי טומן בחובו דרגה גבוהה יותר של הוויה המבוססת לא על הדואליות המערבית היוצרת את האגו ואת כל הרעות החולות המתלוות לו, כמו קנאה, תחמנות וסבל, אלא על שלמות הרמונית של חופש, שמחה ותודעה אוניברסלית משותפת. האנושות אמורה להתפתח ולהגיע לסוג חדש של יצור אנושי, שיהיה מונהג על ידי אנשים מלאים בידע, אמת, השכל האלוהי ומודעות רוחנית. בכתביו הרבים הוא מתאר את הבנתו את הטבע, את תהליך ההתהוות ודרכה של האנושות בעתיד ואת גורלה ביקום. תורתו כוללת מושג בשם "שכל-על" שהוא לשיטתו הפרינציפ האקטיבי בשכל האלוהי שהמיינד האנושי האינדיבידואלי אינו אלא שביב שלו, והוא זה שידריך את האדם החדש לייעודו האמיתי ביקום.

אפשר לומר שהתפתחות המין האנושי היתה עניינו העיקרי של אורובינדו בשנותיו האחרונות. שאיפתו הכנה היתה להוציא את האנושות מתוך הכפילות הטבועה בה מטבעה, הכפילות שתוצאותיה הן מחלוקות, קונפליקטים, סבל, מרמה ומוות. מטרתו היתה להביא את כל יצירי האנוש לקיום חיובי שאותו הגדיר כ"אור, ידע, חוכמה, כוח, אמת, שלום, יופי, עונג והוויה מאוחדת". הוא וחסידיו האמינו שמצאו נתיב חדש למודעות האלוהית, כוח סופר-מנטלי, וכי הדרך אליו היא יוגה אינטגרלית שפירושה התרחקות מהאספקטים השטחיים של החיים, וצלילה פנימה אל ההתפתחות האבולוציונית של הנשמה. רק כך, הוא האמין, אפשר לצאת ממעגל הקסמים של האגו. אותו הכוח שאיפשר את קיום היקום כולו הוא הכוח שמסוגל לדחוף כל אינדיבידואל לקיום שלם יותר.
הבית של אורובינדו באורוויל
הארה ממבט ראשון
אי אפשר להפריד בין שרי אורובינדו ומי שמכונה "האם". יש מי שמגדירים את היחסים ביניהם כאהבה טנטרית לכל דבר, ואין ספק שהם היו שניים שהם אחד. האם שנולדה באלג'יר בשם מירה אלפסה היתה ההשראה האמיתית, ההתגלמות האנושית של חוכמת אורובינדו, ורוחה מורגשת עד היום באשראם בפונדיצ'רי.

מירה אלפסה נולדה באלג'יר ב-1878 ועברה מאוחר יותר לפריז. אביה היה מתמטיקאי והיא גדלה ללא שמץ של רוחניות בהשכלתה, אבל כבר בילדותה עברה חוויות מיסטיות וטראנסים שהכעיסו מאוד את אימה שראתה בהם פגע חברתי. בשנות העשרים לחייה פגשה בפריז גבר הודי, אחד מקבוצה של אמנים ואינטלקטואלים שבחברתם הסתופפה, והוא היה מי שהפנה אותה לכתבי הקודש ההינדים. כך נפתח מסע שנמשך חיים שלמים והפך אותה לאחת הדמויות הלא-הודיות הנערצות ביותר בהודו. אפשר להשוות את מעמדה בהודו רק לזה של סוניה גאנדי, ברובד הפוליטי.

כבר במדיטציות המוקדמות שלה נהגה מירה לראות דמויות רוחניות שונות שהציעו לה עזרה בחיפושיה. ביניהם ראתה דמות אפלולית ממוצא אסיאתי, שהצמידה לו את הכינוי קרישנה. מאוחר יותר במהלך מסעותיה היא פגשה מיסטיקן בשם
מקס תיאון מיסטיקן חשוב אך כמעט לגמרי לא ידוע. כפי שהתברר די במהרה, תורתו של תיאון לא היתה שונה בהרבה מתורתו של אורובינדו, שאותו פגשה שנים מאוחר יותר, אף שהשניים, תיאון ואורובינדו, מעולם לא נפגשו. תיאון ואשתו ניחנו בין השאר בכוחות טלקינטיים, ובאחד מספריה מתארת האם כיצד הסיט תיאון מכת ברק ממסלולה. הוא גם היה מי שהדריך אותה במסעה הראשון מחוץ לגוף. לאחר נישואיה לפול ריצ'ארד נסעה האם להודו שם פגשה את אורובינדו. לומר שזו היתה אהבה ממבט ראשון זו לא רק קלישאה אלא גם לשון המעטה.
 
לדבריה, זיהתה את אורובינדו מיד כאיש האפלולי שאותו ראתה בחזיונותיה וקראה לו קרישנה. בספרה "האג'נדה" (שלושה עשר כרכים) היא מספרת כיצד תוך כדי שיחה על פוליטיקה עם בעלה, העביר לה אורובינדו את מלוא השקט הפנימי שלו, והביא אותה למקום עמוק בתודעתה, מבלי שביקשה, תופעה המתרחשת רק לאחר שנים של אימוני יוגה. למחרת כתבה ביומנה: "עצם נוכחותו מספיקה כדי להבטיח שיום אחד האמת תנצח".
אורובינדו בזקנתו
יצור זוהר מאחורי היטלר
האשראם בפונדיצ'רי הלך ושגשג וכלל כמה אלפי תלמידים. ב-1926 הרגיש אורובינדו שהגיע למלוא כוחו הרוחני והעביר את כל סמכויותיו לאם. היא עצמה שמעה על כך לראשונה באסיפה יחד עם  כל תלמידיו. הוא לא התייעץ איתה לפני כן. מאותו יום ועד ליום מותה היא ניהלה את כל הפעילויות הקשורות לאשראם. היא הרצתה בפומבי ארבע פעמים בשנה, בפני כמה אלפי חסידים. בין הישגיה מחוץ להודו: מירָפּורי, קומונה/עיר עתידנית שהקימה באיטליה בין השנים 1969 ו-1973.

בניגוד להרבה אנשי דת ומיסטיקה הודיים אחרים, אורובינדו והאם לא התנתקו מהעולם אלא נטלו חלק פעיל במתרחש בו. במלחמת העולם השנייה הם דאגו לכוון את כוחותיהם הרוחניים לצד כוחות הברית שנלחמו נגד היטלר. בחזונותיהם ראו יצור זוהר מאחורי היטלר, דמות שדחפה אותו לכבוש את העולם. באחד מניסיונותיה, לבשה  האם את דמותו של היצור ושכנעה את היטלר לכבוש את רוסיה, ובכך לדבריה, גרמה לתחילת נפילתו.
מירה אלפסה, האמא
מדיטציה במקום שינה
אורובינדו עזב את גופו ב-1950, שנתיים לאחר לידתה של הודו העצמאית. האם המשיכה, וגם לאחר עצמאותה של הודו היתה פעילה באירועים הפוליטיים המקומיים. למשל העימות עם פקיסטן ב-1965 ומלחמת בנגלה דש שהסתיימה בחלוקת פקיסטן ב-1970. פעילותה לא הצטמצמה להשפעה רוחנית מרחוק, והיא שותפה לעתים קרובות בהתייעצויות עם חברי ממשלה הודיים. כמו אורובינדו האמינה האם בתפקידה של הודו כמנהיגה רוחנית של העולם החדש. הם האמינו שהודו ופקיסטן ישובו ויתאחדו יום אחד, שטיבט תרכוש מחדש את עצמאותה, ובהקמתה של קונפדרציה אסיאתית בין הודו וכמה משכנותיה. כל אלה נבואות שעדיין לא התגשמו, אבל ימים יגידו.

האם משכה הרבה אנשים מפורסמים לאשראם בפונדיצ'רי. בתו של נשיא ארצות הברית וודרו ווילסון באה לבקר והחליטה להישאר לשארית חייה. הנרי פורד, ממעריציו של היטלר, תכנן לבקר אותה אף הוא, אבל ערב יציאתו פרצה מלחמת העולם השנייה ונסיעתו בוטלה. גם נשיא ארה"ב ג'ון קנדי התעניין בה ואף שלח אליה שליח שנה לפני מותו. כמוהו גם ניקיטה כרושצ'ב, המנהיג הסובייטי. ראש ממשלתה הראשון של הודו, נָהרו, ובתו אינדירה, גם היא ראש ממשלה, היו בין חבריה הקרובים ואפילו הדלאי למה ביקר אותה פעמים מספר והתייעץ איתה בקשר לעתידה של טיבט.

פעילותה הרוחנית הבלתי פוסקת של האם הביאה אותה למצב שבשנות השמונים המאוחרות לחייה לא נזקקה לשינה, והסתפקה במדיטציה רגועה של מספר שעות ביום.

האם עזבה את גופה בשנת 1974, והשאירה מאחוריה את אחד האשראמים המשגשגים בהודו. הנוף שפעם היה מדברי הוא היום ירוק ומיוער, העיר כולה היא למעשה אוסף שלוחות של האשראם, המשתתפים עוסקים בחקלאות, אנרגיה סולארית, שימור הסביבה ולמידת מורשתם של אורובינדו והאם.  הוא רחוק, כמעט בקצה הודו, הוא אינו זוכה ליחצנות - טובה או רעה - אבל הוא אחת מנקודות האור החיוביות בשדה האשראמים ההודיים. אולי משום שבראשו עמדה למעשה אשה.
 
חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

תולדות הניו אייג'
האושר ועונשו  
עוד...