ראשי > ניו אייג' > הספרייה > כתבה
בארכיון האתר
מיהו בודהיסט
בודהיסט הוא לא רק מי שמבין את טבעה האמיתי של התודעה. בודהיסט הוא מי שמנצל כל רגע בחיים להתבוננות, למידה וצמיחה
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
שנגה רינפוצ'ה
22/11/2004 9:43
 
בודהיסטים הם אלה ההולכים בדרכו של בודהה. משמעות המילה בודהה בסנסקריט היא מישהו שהתעורר מבורות התודעה והשיג ידע וחוכמה. מצב הבודהה הוא אותו פוטנציאל הטמון באדם לשחרר את עצמו ואת שאר היצורים החיים מסבל. לאלו שטרם השיגו את מצב הבודהה יש רגשות מנוגדים כמו תשוקה, שנאה, קנאה ואינסוף סוגים של "מזהמים", שמקורם בבורות, כלומר בחיים ללא ידיעת טבעה האמיתי של התודעה.
אך הבורות אינה לצמיתות; ניתן להסירה על ידי יישומה של החוכמה. רק עם הפיכתה של הבורות לחוכמה נוכל להבין את האמת, שתוביל אותנו בהדרגה למצב הבודהה. לכן, כבודהיסט, המטרה החשובה ביותר היא לפתח חוכמה ולהבין את הלימוד הבסיסי של בודהה - הדְהַרְמָה, כמו למשל ארבע האמיתות הנאצלות, דרך שמונה הפעולות השלובות ותרגול דרך הבּוּדְהִיסַאטְוָוה ושיטות הווַגְ'רַיַאנָה.

הסבל הוא הדרך אל האושר
מלבד ספיגת ידע הדהרמה, עלינו ליישם אותו כך שיחדור אל תוך זרמי תודעתנו. למשל, כולנו יודעים שעלינו להיות נדיבים; אך הידע על כך אינו מספיק, אנו חייבים ליישם ידע זה ולתרגל את הנדיבות בכל עת. היישום הוא שיוביל אותנו למצב הבודהה. אולם ככל שנבין יותר את הדהרמה, כך נדע טוב יותר איפה ומתי ליישמה. כל רגע בחיים הוא הזדמנות בשבילנו לתרגל, לפתח את עצמנו מבחינה רוחנית. ככל שאנו חווים יותר נסיבות לא רצויות, כך גדלים סיכויינו להצליח בתרגולה של הדהרמה. מנקודת מבט בודהיסטית, מפגש עם אויב או עם כל אדם שגורם לנו אי נוחות ומצוקה, הוא רגע טוב של אתגר, כי הוא מקנה לנו הזדמנות לפתח ולחזק את הגישה החיובית כלפי הדהרמה.

סבל הוא הדרך אל האושר. ביסודו של דבר, ככל שאנו חווים יותר קשיים - כך התוצאות שאנו משיגים טובות יותר; בדיוק כמו שאנו חייבים לעבוד קשה על מנת להשיג תוצאות טובות.
לכן, להיות בודהיסט טוב, אין פירושו לשהות במנזר ולחיות חיים נזיריים וסגפניים. לאמיתו של דבר, בודהיסט טוב יכול להימצא בכל מקום. או במילים אחרות: כל עוד אנו מיישמים ומתרגלים את הדהרמה בכל עת, אנו נחשבים לבודהיסטים טהורים. אדם שאינו מיישם את הדהרמה, אך עם זאת מקפיד להופיע כנזיר, נקרא בודהיסט פיזי או בודהיסט במראהו.

זיהוי המזהם
כשמופיע מזהם כלשהו (תחושה, מחשבה שלילית וכד'), תיכף ומיד יכול המתרגל הבודהיסט לזהותו. אחרי שלב הזיהוי עלינו לפעול בתשומת לב ובמודעות על מנת להשתמש בנוגדן המתאים ולהשתחרר ממנו. מכאן ואילך כל רגש או מזהם שמופיע, עלינו להחשיבו כאתגר ולהתגבר עליו. אולם היישום אינו תמיד קל. לפעמים קשה מאוד לזהות את המזהם, ומכיוון שכוחו של המזהם חזק מאוד בהשוואה לחולשתו של הנוגדן, ייתכן שלא נוכל להסיר את המזהם מהר כל כך. כולנו רוצים לטהר את המזהמים שלנו, אך למרבה הצער בכולנו יש יותר מדי מזהמים מכדי שנוכל להתגבר על כולם בבת אחת. מאמץ מתמיד ועבודה קשה בהחלט יעזרו במשימה.

נוֹרבּוּ זנגפּוֹ היה סוחר טיבטי שאיבד את כל כספו בעסקיו. מדוכא ועצוב הוא נשכב יום אחד על האדמה וראה נמלה שניסתה לטפס על עלה של עשב, ובכל פעם שהגיעה לחצי הדרך נפלה. זנגפו, שהיה מוקסם מנחישותה של הנמלה, החל לספור את נסיונותיה. אותה נמלה עלתה ונפלה 79 פעמים, עד שבסוף, בפעם ה-80, הצליחה לטפס אל קצה העלה. אז הבין הסוחר שללא מאמץ מתמיד ועיקש לא תיתכן הצלחה. מאז אותו מפגש החל הסוחר להשקיע מאמץ רב ועבודה קשה בעסקיו - והצליח. הוא הפך לאיש העסקים העשיר ביותר בטיבט.

סיפור הנמלה מלמד אותנו שמלבד הצורך להפעיל מאמץ קבוע, עלינו לא לפחד מכישלון. הדרך אל מצב הבודהה רצופה קשיים ומהמורות, לכן גם אם נדמה שלא מצליחים בתחילתו של התהליך, עלינו להמשיך ולתרגל. אם נדע ליישם את הדהרמה בצורה נכונה, היא  תוכל לשמש לנו כנוגדן על מנת לטהר מזהמים כמו שנאה, בורות, תשוקה ועוד.

אז מי הוא בודהיסט אמיתי? בודהיסט אמיתי הוא מי שלא רק מבין את לימודי הדהרמה, אלא גם מיישם אותם וחווה את התוצאות. מדיטציה אין משמעותה רק ישיבה בשיכול רגליים תוך הצמדת כפות ידינו. ניתן לתרגל את המדיטציה בדרכים רבות ושונות, כמו פיתוח נדיבות, סבלנות, סובלנות ומוסריות. לאמיתו של דבר, כל התרגולים הללו מתייחסים למדיטציה שכרוכה במודעות ובהקשבה. אם למשל מישהו מבשל ואומר שהוא מודט, הרי לא תאמינו לו, כי אתם לא מצפים שמדיטציה תיראה כך: איך הוא יכול למדוט תוך כדי בישול? אולם אם הוא מיישם את איכויות המודעות וההקשבה תוך כדי תהליך הבישול, הרי שהוא באמת מודט.

לסיכום, בודהיסט אמיתי הוא מי שמיישם את לימודי הבודהה בזרמי תודעתו ובחיי היומיום בכל רגע נתון, מודע לכל מחשבה ולכל פעולה. ברגע שתפתחו בעצמכם איכות זו, מידת הטעויות שתעשו תלך ותקטן, עד למצב שבו הן לא תופענה כלל. אז יופיע האושר הפנימי, מצב הבודהה.

חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

הספרייה
הגורו בחיתולים  
אושו: הפסיקו לעשות את עצמכם אומללים  
חטטנים הביתה  
עוד...