מיכל ינאי והמועמדות לראשות העיר בוחרות בחיים
מה עשתה מלכת הילדים עם המועמדות לראשות הערים מכל רחבי הארץ? הצטלמה איתן לקמפיין לקידום המודעות לגילוי מוקדם של סרטן בשד צפוף
הקמפיין נועד לקדם את המודעות לרקמת שד צפופה, מצב טבעי המקשה על גילוי מוקדם של סרטן השד באמצעות ממוגרפיה.

המועמדות שהשתתפו בצילומים הן: ננה חן מאור יהודה, אביבה גוטרמן מהוד השרון, חדוה יחזקאלי מחדרה, רונית ארנפרוינד-כהן מיבנה, עו"ד מאיה גולדשטיין מקרית עקרון, נורית אבנר מרמת השרון וריבה אמיר מתל מונד.
ינאי, המשתתפת בימים אלה בחזרות למופע "מותק של פסטיבל", מקדמת בחודשים האחרונים את המודעות לסרטן השד בקרב נשים צעירות, בעקבות מותה של אחת מחברותיה מהמחלה בגיל 35.
בין השאר ינאי מקדמת את המודעות לרקמת שד צפופה – מצב טבעי הקיים אצל רוב הנשים מתחת לגיל 50 ואצל שליש מעל גיל זה. הרקמה הצפופה מתאפיינת בריבוי רקמות חיבור, בלוטות וצינוריות חלב ופחות רקמות שומן. רקמת שד צפופה נפוצה בעיקר בקרב נשים צעירות, אך גם מעל גיל 50 מדובר במספר לא מבוטל של נשים: על פי הסטטיסטיקה כשני שלישים מהנשים עד גיל 50 וכשליש מהנשים מעל גיל 50 הן בעלות מבנה שד המאופיין ברקמה צפופה.
המשמעות היא, שבישראל ישנן למעלה מחצי מיליון נשים עם רקמת שד צפופה בגילאים 40–70 בהם עולה הסיכון לחלות בסרטן השד. נשים העלות רקמת שד צפופה נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד.
הבעיה היא שהרקמה הצפופה בשד מופיעה בבדיקת הממוגרפיה, שהיא הבדיקה העיקרית לגילוי מוקדם של סרטן השד, בצבע לבן בדיוק כמו הצבע של הגידול הסרטני. זו הסיבה, שכמעט ובלתי אפשרי לראות בממוגרפיה את הגידול בשד, בטח כשהוא בשלב המוקדם (מתחת ל-2 ס"מ), אצל נשים עם רקמת שד צפופה.
על רקע זה אף שיתפה בעבר ינאי, שהחלה לקדם את המודעות לסרטן השד בקרב נשים צעירות בעקבות מותה של אחת מחברותיה מהמחלה, וח"כ גמליאל, שכיהנה בעבר כסגנית שרה לענייני מעמד האישה, פעולה לשינוי המצב החוקי בתחום.
על פי הצעת החוק שקידמו השתיים, מכוני ממוגרפיה יחויבו לדווח לנשים במקרה שבו הן מתגלות כבעלות רקמת שד צפופה כי הבדיקה שעברו אינה יעילה וכי עליהן לגבש עם הרופא במטפל בדיקה בטכנולוגיה אחרת, כגון אולטרסאונד שד אוטומטי או ידני או בדיקת MRI.
לדברי ינאי: "יש בפוליטיקה מחלוקות על לא מעט נושאים, אבל המפגש עם המועמדות הוכיח שיש דברים שעליו כולן מסכימות: הצלת חיי נשים".