חברת ווטסאפ השיקה שיחות וידאו מוצפנות

יישומון ההודעות הוציא לשוק שירות נוסף שיכניס את שירותי המודיעין העולמיים לפאניקה. החשש הוא שפעילי טרור ינצלו את האפשרות החדשה לביצוע פיגועים

סוכנויות הידיעות | 15/11/2016 14:28
תגיות: ווטסאפ, הצפנה,
אחד מאמצעי התקשורת הפופולריים ביותר בעולם, יישומון "ווטסאפ" של "פייסבוק", הוסיף אתמול (יום ב') אפשרות לקיים שיחות וידאו מוצפנות לחלוטין לשירותים שלו – צעד שנעשה על רקע דאגות של תומכי הפרטיות מניסיונות מוגברים של ממשל בראשות טראמפ להרחיב את המעקב המודיעיני על תקשורת.

 
צילום: שאטרסטוק
ווטסאפ צילום: שאטרסטוק


"ווטסאפ", שמתהדרת ביותר ממיליארד משתמשים ברחבי העולם, אימצה בשנה שעברה שיטת הצפנה מקצה לקצה, מה שהפך את האפשרות הטכנית של רשויות ממשלתיות או של חברות לקרוא הודעות או להאזין לשיחות לבלתי אפשרית.

שירות שיחות הווידאו החדש יספק לפיכך אמצעים אחרים לאנשים שרוצים לתקשר ללא חשש שיאזינו להם, אף שוואטסאפ לא מחזיק במידע נוסף, כגון רשימת אנשי קשר פרטניים.

מייסד היישומון, ין קום, אמר בריאיון כי שיחות הווידאו יתאפשרו ב-180 מדינות, שעות ספורות לאחר שהמיזם החדש יושק באירוע שייערך בהודו. "אין ספק שאנחנו מנסים להקשיב למה שהמשתמשים שלנו רוצים", אמר קום, "אנחנו אובססיביים לגבי הבטחת ההצלחה של שיחות הווידאו והשיחות הקוליות שלנו בטלפונים מהקצה הנמוך".

קום אמר עוד לכתבים שהשיפורים בטלפונים של המצלמות, אורך חיי הבטרייה ורוחב הקו האינטרנטי הפכו את השירות לאפשרי בקרב נתח גדול של משתמשי "ווטסאפ", ואפילו אלה שמשתמשים בטלפונים שאינם יקרים.

אלא שהצעד הזה מעורר חשש נוסף בקרב קהילות המודיעין העולמיות: כבר קיום ניצבים ארגוני ביון רבים במבוכה אל מול ההצפנה מקצה לקצה של היישומון, שמאפשרת לכאורה רק למשתמש שכותב את ההודעה ולמשתמש שמקבל אותה לקרוא את המסר.

כבר כיום ידוע שמתכנני הפגנות הסטודנטים באיראן השתמשו בתוכנית מסרים מוצפנות כגון "טלגרם" כדי להתחמק מהמודיעין של השלטונות בטהרן, ואת השיטה הזאת אימצו בהמשך מחבלים מארגון דאעש, שפעלו ברחבי יבשת אירופה כדי להוציא לפועל פיגועים נגד מטרות מערביות.

 
צילום: AFP
ההצפנה מסייעת למחבלים? אזרחים מדליקים נרות לזכר הקורבנות בפיגועים בפריז צילום: AFP
 

אלא שווטאספ נחשב לאחד היישומונים הפופולריים בעולם בכל הקשור להעברת מסרים, וההצפנה של שירותים רבים בו יכולים לסכל את יכולתם של ארגוני מודיעין למנוע ממחבלים לבצע את זממם.

הדיון הזה עלה לכותרות בארה"ב בשנה שעברה, בזמן סכסוך מתוקשר בין האף-בי-איי לבין חברת "אפל", שסירבה לפתוח לסוכנות הביון את הטלפון של המחבל שביצע את פיגוע הירי בסן-ברנדרינו, שהועבר לידי השוטרים.

הסיפור כולו הוכרע לבסוף לאחר שהבולשת הצליחה לפתוח את מכשיר הטלפון בעזרת סיוע מחברה בשוק הפרטי, כנראה ישראלית, ומבלי שנזקקה לקרב משפטי ארוך נגד "אפל".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים