המדענים לציבור: עזרו לנו לזהות 400 מיליון כוכבים חדשים

פרויקט צילום החלל 'גאיה' של סוכנות החלל האירופית החל להזרים נתונים לכדור הארץ. כמות הכוכבים ומקורות האור שצולמה היא כה עצומה, עד שהמדענים אומרים שללא עזרת הציבור כולו אין סיכוי לפענח ולאפיין את כל המידע

אסף גולן | 15/9/2016 11:56
פרויקט האסטרונומיה 'גאיה', פרסם לאחרונה נתונים על כמיליארד כוכבים שצולמו בשמיים. הכמות הבלתי נתפסת הזו של מידע חדש הוביל את המדענים העוסקים בפרויקט לצאת בקריאה לציבור הרחב לסייע במעבר על הנתונים כדי לזהות ולמפות את המידע שכבר נקלט.

לעוד טורים בערוץ הדעות של nrg:
- 50% סיכויים שהעולם הוא מציאות מדומה מחקר:
- "צייד החנייה": הפיצ'ר שיעזור לאתר חנייה פנויה
 
ESA/Gaia/DPAC
מפת השמיים שמצלם הפרויקט ESA/Gaia/DPAC

כדי להמחיש את כמות המידע הענקית יש לציין כי 400 מיליון אובייקטים שנצפו הם חדשים לגמרי למדע ולא נראו קודם מעולם. המדענים עצמם הצליחו למפות עד לרגע זה כשני מיליון מתוך מיליארד הכוכבים שצולמו.

 
קטעים נוספים


לדבריהם, כמות המידע ששני הטלסקופים הרגישים של הפרויקט משדרים לכדור הארץ, היא עצומה וצפויה ככל הנראה להפיק מידע על למעלה משלושה מיליארד כוכבים, בהם ככל הנראה גם 20 אלף כוכבי לכת חדשים. לשם המחשה, עד כה התגלו רק 3000 כוכבי לכת במאמצי מחקר עצומים שנעשו לאורך השנים.

תופעה נוספת שצפויה להתגלות היא העובדה שחלק ממקורות האור אינם שמשות מרוחקות, אלא מרכזים של גלקסיות שלא היו מוכרות עד היום למדע בגלל המרחק העצום שלהם מכדור הארץ. משמעותם  של מרכזים בהירים אלו היא תגלית של עולמות שלמים חדשים למדע שעד היום נתפסו כשמשות מרוחקות בלבד.

מהבחינה הזו הפרויקט יאדיר באופן דרמטי את כמות כוכבי הלכת המוכרים למדע. כשהפרויקט השאפתני הזה ייגמר בשנת 2022,  תתווסף לידע האסטרונומי של האנושות מידע מדויק על כוכבים, גלקסיות, קוואזרים, כוכבי לכת במערכות שמש אחרות, אסטרואידים ושביטים שכיום המידע עליהם הם חלקי בלבד או לא קיים כלל.

בעקבות הקריאה לציבור, נפתח אתר מיוחד שבו ניתן לצפות בצילומים של הטלסקופים של הפרויקט וכך להשתתף בפעול במסע הגילוי המדעי. כל מידע מועלה לתוכנה ומועבר למדענים שמנתחים אותו אחרי ההצעות של הציבור הרחב. מעניין לציין כי קבוצת תלמידי תיכון מאנגליה שנכנסה לאתר הצליחה כבר לזהות התפוצצות של כוכב סופר נובה חדש שכלל לא הייתה מוכרת למדע וזאת בתצפית קצרה בלבד.

ההתקדמות הטכנולוגית הזו נובעת משיגורם של שני טלסקופים ענקיים לחלל על ידי סוכנות החלל האירופית. הטלסקופים האלו מסוגלים, לשם ההמחשה, לזהות מכדור הארץ, אור בגודל מטבע אירו על הירח.
 
צילום מסך
מפת מיליארד הכוכבים של גאיה מוצגת במסיבת עיתונאים צילום מסך

היכולת הזו והרגישות של העדשות מועצמות עוד יותר עם יכולות טכנולוגיות חדשות שפותחו במיוחד עבור הפרויקט וכך ניתן יהיה להפריד תאורת כוכבים שבעבר נתפסה כתאורה של כוכב אחד (עקב המרחק האדיר של מקורות אלו מכדור הארץ עד כדי כך שהם מתמזגים למצב בו נראה שהם מקור אור אחד בלבד).

בנוסף לכך, כדי למנוע כל הפרעה למראות העדינות ולעדשות של הטלסקופים הם הוצבו במרחק של 1.5 מיליון קילומטרים מכדור הארץ במקום שאין כלל השפעות של האבק האטמוספרי של הכוכב שלנו. כמו כן, במהלך המדידות כל גרם שמימי יימדד בממוצע 70 פעמים, עובדה שתאפשר לשפר עוד יותר את דיוק המדידה. הטלסקופים ימדדו גם את בהירותם של כוכבים ("פוטומטריה"), ואת הרכב הצבעים של האור שהם פולטים ("ספקטרוסקופיה").

גארי גילמור אסטרונום מאוניברסיטת קיימברידג', אחד מיוזמי הפרויקט, אומר כי "הטלסקופ הזה יחולל מהפכה דרמטית בכל תחום החלל. עם המידע שנקבל כעת נוכל להגדיר את כל המידע שהיה לנו עד היום כבלוף". 


 

קטעים נוספים

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים