צילומים חדשים: מאדים כפי שלא נראה מעולם

נאס"א שחררה תמונות צבע חדשות ומרהיבות שצולמו על ידי רכב החלל קיוריוסיטי. הצילומים חושפים לראשונה את הכוכב כפי שלא נראה עד כה בעיניים אנושיות

אסף גולן | 11/9/2016 11:57
מאדים כפי שלא ראינו מעולם: תמונות בצבע, שצילמה ביום חמישי הגשושית קיוריוסיטי ופורסמו אתמול על ידי נאס"א, חושפות שכבות סלע על המאדים באיכות מדהימה, שלא נראתה עד כה. לפי נאס"א, התמונות צולמו ב־8 בספטמבר והן מראות שרידים של אבני חול עתיקות שנשחקו.

 
AFP
תמונות תלת ממדיות המזכירות מדבריות בכדור הארץ AFP


התמונות צולמו ב" Murray Buttes", שנמצא ליד הר שארפ שגובהו הוא כ-5,500 מטרים. קיוריוסיטי נמצא באזור הזה מאז שנת 2014. המטרה של קיוריוסיטי באזור היא לבדוק האם פעם היו תנאים לקיום חיים במאדים. לדברי אשווין ואסאוודה ממעבדות ההינע הסילוני של נאס"א האחראי לפרויקט, צוות המדענים של קיוריוסיטי נרגש מהגילוי. הצוות מתכוון להרכיב תמונת ענק בשילוב התמונות שצילמה הגשושית בדרום־מערב אזור המדבר של המאדים.

התחנה הנוכחית היא התחנה הסופית של הגשושית באזור מוריי באטס. היא תמשיך לכיוון דרום כדי לחקור אזורים גבוהים יותר של הר שארפ. "חקירה של האזורים הללו מקרוב אפשרה לנו להבין טוב יותר את דיונות החול העתיקות שנוצרו, נקברו, השתנו כימית על ידי מים, נחשפו ונשחקו כדי ליצור את הנוף שאנו רואים היום", אמר ואסאוודה.

 
AFP
מרגלות ההר שארפ AFP


הגשושית סיימה שלשום לבצע קידוח אחרון באזור כדי לבדוק את הקרקע עצמה, והיום היא כבר באזור גבוה יותר של ההר. קיוריוסיטי נחתה ליד הר שארפ לפני ארבע שנים. היא הגיעה למרגלות ההר שנתיים לאחר הנחיתה, תוך שהיא מוצאת הוכחות במישורים שמסביב להר לקיומם בעבר של אגמים עתיקים, שיכלו להיות מקום חיים לחיידקים, אם אכן היו אי פעם חיים על המאדים. לטענת נאס"א, שכבות הסלע בבסיסו של הר שארפ נוצרו כמשקעים בתוך האגמים העתיקים לפני מיליארדי שנים.



התקדמות איטית במעלה ההר

 

AFP
שרידים של אבני חול עתיקות שנשחקו AFP


אחרי צילומן של התמונות החל הרכב לטפס במעלה ההר המקום הבא שאותו הוא אמור לחקור. הקיריוסוטי שגודלו כגודל מכונית קטנה מתקדם בצורה זהירה ואטית בפיקוח צוות מכדור הארץ שמנווט את הרכב מרחוק כדי למנוע ממנו להיכנס לבורות או ליפול לתעלות מהן הוא לא יוכל לצאת. לכן קצב ההתקדמות של הרכב הוא איטי יחסית ועומד על עד כ-200 מטר ביום.

מקור הכוח שמפעיל את רכב החלל הוא כור גרעיני זעיר המבוסס על פלוטוניום שמאפשר לרכב אנרגיה למחקר בתנאי שטח קשים מאד לאורך זמן. על הרכב ישנם כלי מחקר שונים ובהם בין השאר תותח לייזר בעל עוצה שיוכל לאדות סלעים וקרקע במרחק של 9 מטרים. בנוסף יש על הרכב מכישרים עדינים שיכולים לאבחן ולמדוד את החומרים שמתאדים.

 
AFP
פני הכוכב כפי שלא נראה עד כה בעיניים אנושיות AFP


בנוסף לרכב מתקן לזיהוי מקורות מים תת קרקעיים ותרכובות אורגניות שונות. בנוסף הרכב נושא על עצמו מצלמות מדוייקות ורגישות באיכות גבוהה שמאפשרות לצוות על כדור הארץ להפיק תמונה מיטבית של הסביבה סביב הקיריוסוטי וכן להתמצא היטב בשטח קשה שעלול להיות שונה מאד מכדור הארץ. רכב החלל הרגיש הגיע למאדים באוגוסט 2012 אחרי מסע בן 8 חודשים ו-560 מיליון קילומטרים, בחלל. מטרת הרכב והמעבדה שעליו היא לבחון את הכוכב האדום ולבדוק את היתכנות החיים על פני מאדים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים