האם נכדנו יזכו לראות גורילות? כנראה שלא

האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע פרסם את רשימת המינים המצויים בסכנת הכחדה. בין המינים נמצאים רוב סוגי קופי האדם הגדולים

אסף גולן | 5/9/2016 13:51
רשימת החיות הנמצאות בסכנת הכחדה חמורה, עודכנה השבוע ומתברר כי הגורילה המזרחית, המין הגדול ביותר מבין קופי האדם נמצאת בסכנת הכחדה מידית וקשה. זאת לעומת דובי הפנדה הגדולים שמאמץ עולמי רצוף בשני העשורים האחרונים הצליח לייצר מגמת ריבוי של המין הנדיר הזה וכעת הם לא מצויות ברשימה האדומה של האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע (IUCN).

על פי נתוני הארגון, הגורילה המזרחית אבדה בשני העשורים האחרונים 70 אחוז מהאוכלוסייה שלה. הסיבה המרכזית לסכנת ההכחדה היא ציד לא חוקי והמלחמות הרבות שבהן שרויות המדינות שאוכלוסיית הגורילות חיה בהן.

לעוד טורים בערוץ הדעות של nrg:
4,000 שנה אחרי שנכחדו: ממותות יוכרזו כזן מוגן
- חשבתם שמריחואנה פוגעת במוטיבציה? תחשבו שוב
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
רויטרס
נמצאות בסכנת הכחדה קיצונית. גורילות בקונגו רויטרס

כך מצטרף מין גדול וייחודי זה לשלושה מינים נוספים של קופי אדם המצויים ברשימה - הגורילה המערבית ושני מיני אורנגאוטן החיים בבורנאו ובסומטרה שבאינדונזיה.

מדובר בחדשות מדאיגות לרוב מיני קופי האדם הגדולים. הרשימה כוללת שישה מינים בלבד של קופי אדם הנחשבים קרובים ממשיים למין האנושי ומתברר כי מתוכם ארבעה מינים מצויים בסכנה ממשית להכחדה. המחקר הנוכחי על הגורילות מצא כי שני תתי המינים של הגורילה המזרחית: גורילות הרריות וגורילות השפלה המזרחית, החיות ביערות הגשם באוגנדה, רואנדה ובקונגו - נעלמו כמעט לחלוטין מהטבע.

כיום, על פי הערכות, חיות 800 גורילות הרריות ו-3,800 גורילות השפלה המזרחית. מספר קטן זה עומד בניגוד לקיומם של כ-20 אלף פרטים בשנות השמונים של המאה הקודמת.

"אנחנו מכחידים את החיות הקרובות ביותר אלינו, וזה מחליא", אמר סגן נשיא ארגון הסביבה האמריקאי Conservation International. ההרס הנוראי של בתי הגידול של קופי האדם הגדולים מתחולל לא רק באפריקה אלא גם באינדונזיה בנוגע לקופי האורנגאוטן.
 
אלא שבעוד באפריקה ההרס נובע מציד ומלחמות, הקופים באינדונזיה סובלים בעיקר מהשלכות תעשיית שמן הדקלים. ברחבי האי מתבצעת שריפה נרחבת של עצים לטובת שתילת עצי דקל וכריתתם לאחר מכן. פעילות זו הרגה קופים רבים וגרמה לרבים אחרים להיתפס על ידי החקלאים. כך המין הזה נעלם במהירות למרות המודעות של השלטונות באי לייחודיות שלו.

ירידה של 15 אחוז בכמות הזברות בעולם

מין נוסף שהחל להיפגע הוא הזברות באפריקה. הזברה המצויה עברה מדירוג "ללא חשש" לדירוג "קרובה לאיום". הסיבה לכך נובעת בשל העלייה הדרמטית בציד הלא חוקי שלה. גם שלושה מיני אנטילופה נוספים החיים ביבשת אפריקה דורגו במצב "קרובים לאיום" מאותה סיבה. בעל חיים נוסף שנכנס לרשימה הוא דוב הקואלה. הסיבה לכניסת דובי הקואלה נובעת גם כן מהכחדת אזורי המחייה שלהם באוסטרליה בעיקר עקב כריתת עצי אקליפטוס.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים