חשבתם שמריחואנה פוגעת במוטיבציה? תחשבו שוב

עישנתם מריחואנה? קחו מנוחה ואל תתאמצו בעבודה כשאתם תחת השפעת הסם. זו המסקנה שעולה ממחקר חדש המראה שתחת השפעת הסם, באופן זמני בלבד, נפגעת המוטיבציה שלנו להתאמץ ולהצליח במטלות קשות

אסף גולן | 5/9/2016 10:44
האם עישון מריחואנה פוגע במוטיבציה של בני נוער ומבוגרים לאורך זמן? האם יתכן שלגליזציה של צריכת צמח הקנאביס תפגע באנושות בעתיד? שאלה זו מטרידה חוקרים רבים בתחום וזאת בעקבות העובדה שמדובר בחומר שמשפיע על המוח.

בהקשר לכך יש לציין כי מחקרים שבוצעו על חולדות שצרכו את הסם מרגע לידתן, הראו שאלו נפגעו לאורך זמן בפיתוח היכולות הקוגניטיביות שלהן. אלא שבנוגע להשפעת הסם על בני אדם הדעות בעולם המדע והרפואה חלוקות. כעת מחקר חדש בנושא שנערך לאחרונה באוניברסיטת קולג' בלונדון מראה כי יש לחלק בין השפעה מידית להשפעה ארוכת טווח.

 
צילום: AP
חנות לממכר מריחואנה בקולורדו צילום: AP



- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ההתמקדות של החוקרים בסם המריחואנה נעשתה לאור העובדה כי התחום לא נחקר עדיין מספיק מבחינה אמפירית וכי הוויכוח סביב הסם נעשה באופן אידיאולוגי ללא מספיק ממצאים בשטח. ביסוד מחקרם ציינו החוקרים כי בעולם קיימת טענה שצריכת מריחואנה פוגעת במוטיבציה האנושית ומקטינה את ההישגים של המשתמשים בסם.

טענה זו היא שעמדה בבסיס המחקר הנוכחי והתוצאות הסופיות בלבלו את הצוות בראשותו של ד"ר וויל לואן. הסיבה לבלבול היתה פער בין התוצאות שהושגו בעת שהנסיינים היו תחת השפעת הסם ולבין ההשפעות הנלוות לטווח ארוך בעת שהנסיינים לא היו תחת השפעת מריחואנה. בהקשר לכך נקבע בוודאות שבמהלך השפעת הסם הנסיינים שצרכו אותו אכן היו יחסית חסרי מוטיבציה ביחס לקבוצת ביקורת. אולם בטווח הארוך לא ניכר הבדל ממשי בין שתי הקבוצות.

 
צילום מסך: יוטיוב
מכונה אוטומטית לממכר מריחואנה צילום מסך: יוטיוב


כלומר לכאורה נראה שצריכת מריחואנה אם תתבצע בעת מנוחה ורגיעה לא תשפיע על צורת פעילות האדם לטווח רחוק. כך לפחות עולה מהמחקר הנוכחי אלא שהחוקרים ציינו כי יש עוד להעמיק את הנושא ולראות כיצד ישפיע הסם על אדם שיתרגל לצרוך אותו על בסיס יומי.

הניסוי עצמו כאמור כלל 57 נסיינים שחולקו לשתי קבוצות, הראשונה צרכה את הסם והשנייה היתה קבוצת ביקורת. שתי הקבוצות נדרשו לבצע תמורת כסף מדרג של מטלות עם קושי עולה כשהתשלום עולה במקביל. התוצאות הראו על פער של 8 אחוזים במוטיבציה ובעשיית המטלות הקשות והרווחיות בין צרכני הסם לבין קבוצת הביקורת. אולם פער כזה לא נמצא בטווח הארוך כששתי הקבוצות היו במרחק של 12 שעות מצריכת הסם ולא לקחו בינתיים שום חומר מעורר אחר.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים