רופאים: לא הוכחה כדאיות בדיקת הדם לזיהוי כולסטרול בילדים

אין עדויות שיתמכו בכדאיות עריכתה של בדיקת דם נרחבת למציאת כולסטרול גבוה בקרב ילדים – כך קבע פאנל עצמאי של מומחים אמריקנים ביום שלישי

מקור ראשון
ערוץ המדע | 16/8/2016 10:18
צוות החוקרים המתנדבים, 'כוח המשימה לשירותי מניעה בארה"ב', חזר על העמדה שנקט ב־2007, המנוגדת לקווים מנחים של ארגונים לאומיים אחרים כגון 'איגוד הלב האמריקני'.

"העדויות הנוכחיות אינן מספיקות כדי להעריך את המשקל של היתרונות והנזקים של בדיקות הדם למציאת ליקויים שומניים בילדים ובנערים מתבגרים הצעירים מגיל עשרים", אמרו אנשי הפאנל, שמפרסם המלצות על שירותי ייעוץ, תרופות מנע ובדיקות דם חד־פעמיות כאלה.

עם זאת, בדיווח במגזין של 'איגוד הרפואה האמריקני' נאמר כי 'איגוד הלב האמריקני' ו'אגודת המומחים הלאומית לשומנים' ממליצים על בדיקות דם למציאת שיעור כולסטרול גבוה מהרגיל בקרב ילדים – במיוחד אצל אלה שיש להם היסטוריה משפחתית של מחלות לב – כדרך למנוע נזק מהיצרות העורקים. הקבוצות הללו תומכות בשיטת הבדיקה הזאת בילדים ובמתבגרים כחלק מאסטרטגיה לזיהוי כשל גנטי מסוג "היפרכולסטרולמיה משפחתית", שמופיע בקרב אחד מכל 250 איש בארה"ב, המכונה.

 
צילום: פלאש 90
אין עדויות שיתמכו בכדאיות עריכתה של בדיקת דם נרחבת למציאת כולסטרול גבוה בקרב ילדים צילום: פלאש 90


לפי מידע של 'סקר הבריאות הלאומי ובדיקות התזונה', כמעט 8 אחוזים מהילדים בגיל 8־17 סובלים מרמות כולסטרול גבוהות, ובקרב 7.4 אחוזים מהמתבגרים בגיל 12־19 נמצאו רמות גבוהות של "כולסטרול רע", המכונה כך משום שהוא גורם להיצרות העורקים.


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

במאמר מערכת נלווה במגזין של 'איגוד הרפואה האמריקני' צוין כי אף שיש די עדויות התומכות בהתערבות פעילה בקרב ילדים הסובלים מרמות כולסטרול גבוהות, "עשויים להיות נזקים הקשורים לבדיקת דם שבודקת עודף שומנים בדם, כפי שהצביע בצדק 'כוח המשימה לשירותי המניעה'".

הנזקים הללו עלולים לכלול אבחון יתר, עלויות גבוהות יותר וחרדה לבני משפחותיהם של הנבדקים, כתבו אליין אורבינה מבית החולים לילדים בסינסינטי ושרה דה־פרנטי מבית החולים לילדים בבוסטון. לדבריהן, "צעירים רבים עם בעיה מבודדת של רמות שומן גבוהות בדם לא יפתחו מחלת היצרות עורקים במערכת הדם".

לפי הרופאים יש צורך במבדקים קליניים ארוכי טווח ואקראיים כדי להעריך טוב יותר את היתרונות, הנזקים ושיעור העלות־תועלת של גישות הטיפול ובדיקות הדם החד־פעמיות. בינתיים, ההחלטה אם לערוך בדיקה כזאת או לא נותרה תלויה בעיקר בכל רופא פרטני.

הסקירה של 'כוח המשימה' לא מצאה "ראיות הולמות" ממבדקים קצרי טווח שנערכו במשך שנתיים או פחות, שלפיהן טיפול תרופתי כגון סטטינים עשוי להוביל לירידה משמעותית ברמות הכולסטרול של ילדים שסובלים מרמות עודפות באופן תורשתי. עם זאת, הפאנל לא מצא די ראיות כדי להראות אם התערבות תרופתית בילדים עשויה להוביל "ישירות לכמות מופחתת של מחלת דם מוקדמת".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים