חסרה לכם שן בפה? כדאי שתקראו את הכתבה הזו

המשמעות של שן חסרה אינה מצטמצמת אל השן הבודדת בלבד, אלא לכל מערכת הלעיסה. הזנחת שיקום שן חסרה אחת או יותר עשויה לגרום לשינויים ונזקים בלתי הפיכים בתפקוד הלסתות. ד"ר מרשק בארי מסביר על הנזקים העלולים להיגרם מאי-שיקום שיניים חסרות

אסף גולן | 11/4/2016 11:18
רבים מאיתנו עברו או צפויים לעבור עקירת שיניים. במרבית המקרים, יהיו אלה השיניים האחוריות בחלל הפה, אלה שלא נחשפות כאשר אנו מדברים או מחייכים. במקרים חמורים יותר, גם שיניים בולטות יותר, הנמצאות בקדמת הלסת, נותרות חסרות.

ישנה חשיבות מכרעת לטיפול ושיקום המחסור בפה, וזאת מתוך מגוון סיבות בריאותיות. יש מי שבוחר להתרגל למחסור בשיניים ולחיות בלעדיהן, אך הנזק הנגרם מאי-שיקום שיניים חסרות יכול להיות עצום וחשוב לעמוד על כך. להלן חלק מן הנזקים העלולים להיגרם כתוצאה ממחסור בשיניים.

 
שאטרסטוק
רופא שיניים שאטרסטוק


פגיעה ביכולת הלעיסה
כאשר מאבדים שן או שיניים, מאבדים יחד איתן את היכולת ללעוס בצורה נוחה, יעילה ומאוזנת. אחת מהמטרות לשמה נועדו שיניים בפה שלנו היא אכילה בטוחה ובריאה. ברגע שאנו מתרגלים לחיות עם החוסר בשיניים, לא רק שפעולת הלעיסה הופכת מורכבת, לא יעילה ואיטית, אלא גורמת לשרשרת של שינויים במערכת הלעיסה כולה, במערכת העיכול, צורת הדיבור ולעיתים לשינויים במראה הפנים.

האיזון בשרירי הלעיסה מופר, שכן בעקבות המחסור בצד אחד של הפה, מספר מצומצם יותר של שיניים נוטלות בעול הפעולה, מה שמכביד עליהן ועלול לסכן אותן במשך הזמן.

שינויים במפרק הלסת
לעיתים אף איבוד של שן אחת בלבד, יכול לגרום ללעיסה חת צדדית, בצד ההפוך מזו של איבוד השן כמובן. באם פעילות זו ממשיכה לאורך זמן, יחלו שינויים ניווניים במפרק הלסת, בדרך כלל בצד ההפוך של צד הלעיסה.

 
שאטרסטוק
ילדה מצחצחת שיניים, שאטרסטוק


במציאות זו שרירי הסגירה של הלסת פועלים בצורה לא מאוזנת ומועמסים בצורה לא נכונה. שינויים אלו מתבטאים במספר סימפטומים קליניים, כגון רעשים או ״קליקים״ ממפרק הלסת בזמן פתיחת הלסת עד לכאבים אקוטיים באיזור המפרק.

לפעמים הכאבים מתפשטים לראש, הפנים והצוואר באותו צד. לעיתים רבות קשה להבדיל בין כאבים אלו וכאב אוזניים, דבר שמביא את המטופל לביקור אצל רופא אף אוזן גרון. לרוב הרופא אינו מוצא גורם באוזן ומפנה את המטופל לרופא שיניים לבדיקת חלל הפה ומפרק הלסת.


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

שינויים במערכת העיכול
חוסר של מספר שיניים מוריד מיעילות הלעיסה וכמובן על היכולת לטחון היטב את האוכל. בליעה של חלקי מזון גדולים מכבידים מאד על תפקוד מערכת העיכול ועשוייה לגרום להשלכות כגון כאבים באיזור הבטן, צרבת, עצירות ואפילו תת זונה בטווח הארוך.

שינויים בדיבור
הצלילים היוצאים מפיו של האדם מסתמכים על סינכרון מורכב ביותר בין הלשון, השפתיים, החך וכן השיניים. איבוד של מספר שיניים - תלוי במיקומם, יכול להפר את האיזון העדין ולהקשות על הדיבור. זה יכול להוביל להתבטאות לא נכונה של אותייות מסוימות ואפילו התעייפות תוך כדי דיבור, בגלל מאמץ של המערכת להתגבר על חוסר השיניים.

 

צילום: SXC
טיפול שינייים, צילום: SXC


לכן אחד מהסממנים הבולטים למחסור בשיניים, מתבטא בפגיעה בדיקציה, אופן הגיית המילים. ברגע בו נעלמות השיניים, נוצר קושי לדבר באופן שוטף ונכון. הדיבור עשוי להישמע עילג, ילדותי ולא מובן, פרמטר שאף עשוי לפגוע בביטחון העצמי. דיבור לקוי משפיע על כלל תחומי החיים בעבודה, בזוגיות, ובשעות הפנאי ועלול ליצור תסכול רב.

שינוי במראה הפנים
אחת מההשלכות הבולטות לעין של שיניים חסרות, מתבטאת במראה הפנים. השיניים מספקות תמיכה לרקמות הרכות של הפנים כגון השפתיים והלחיים. איבוד של שיניים הקדמיות מוריד מהתמיכה של השפתיים וגורם להן ״ליפול״ פנימה. השיניים האחורייות תומכות בלחיים ולכן איבוד שיניים אלו מוביל ללחיים להכנס פנימה ובכך למבע פנים זועף.

 
צילום: Kendra CC BY
שיניים עקומות צילום: Kendra CC BY


כמו כן איבוד השיניים האחוריות, התומכות ביחסים בין הלסתות, יכול להוביל להתמוטטות של התמיכה האחורית. חוסר תמיכה זה גורם להתקרבות של לסת התחתונה ללסת העליונה. מבחינה חיצונית הפנים נראות קצרות ומכווצות יותר. לעיתים, עם איבוד של שיניים רבות הלסת התחתונה נעה קדימה והסנטר עולה לכיוון האף – מה שהוליד את הביטוי ״סנטר מכשפה״. לכן השארת חלל ריק בפה, משפיעה משמעותית על מבנה הפנים ואף גורמת למראה מבוגר בהרבה.

ללא שיניים מתביישים לחייך
הפעולה הכה אינסטינקטיבית, הופכת מטרד. בעלי שיניים חסרות, יסגרו בכוח את הפה או יסתירו את החיוך עם הידיים, רק כדי לא לחשוף את המחסור הבולט. באופן ישיר, משליך מראה הפה, על הביטחון העצמי שלנו. אנשים ללא שיניים יימנעו מלחייך בחברה ולעיתים אף לדבר, ירגישו מבוכה רבה נוכח הפגם הניכר ויוותרו על מפגשים חברתיים.

אז מה עושים? משקמים!
הטיפול בכאבי שיניים, לא תם ולא נשלם עם הסרת השן הבעייתית, וזאת חשוב מאוד לזכור. על אף שלכאורה הכאבים נעלמים ועקירת השן אכן חיונית להחלמה, ישנה חשיבות רבה להשלמת הטיפול הרפואי עד הסוף ולא להותיר חלל ריק בתוך הפה. שתלי שיניים לרוב יהוו את הפיתרון הנחוץ, שכן באמצעותם מושלם ההליך השיקומי.

השתל למעשה מאפשר למטופלים לתפקד באופן רגיל, ממש כמו שהיו רגילים עם השן הטבעית ואף מהווה פיצוי הולם ובריא לאורך זמן. מומלץ מאוד לשאול את רופא השיניים על אפשרויות הטיפול להשלמת מחסור השן או שיניים. במידה והוחלט על שיקום האיזור על גבי שתלים, מומלץ לשאול באיזה סוג שתלים ועל ההבדלים ביניהם, שכן המטרה היא למצוא את התחליף הראוי, הבריא והבטוח ביותר לאורך זמן, מבלי לחזור שוב ושוב אל כיסא המטופל המאיים.

ד״ר בארי מרשק, הוא רופא שיניים מומחה לשיקום הפה

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים