תגלית בחלל: מערכת שמש משולשת עם כוכב לכת
מדענים טוענים שזוג שמשות שהתגלו בעבר מייצגים למעשה תופעה נדירה בהרבה: שלוש שמשות, שמארחות כוכב לכת הנמצא במסלול קרוב מאוד לאחת מהן. עד כה גילו מדענים רק שתי מקבילות לתופעה הזו
מדענים מצאו מערכת נדירה בחלל, ובה שלוש שמשות, במרחק של 685 שנות אור מכדור הארץ. במקום מערכת השמש הבודדת הרגילה המוכרת למדענים, ואפילו מערכת בינרית, זו מתרברבת בשלוש שמשות שמתקיימות זו לצד זו בריקוד מושלם.עוד כותרות ב-nrg:
- השופט: "המ"מ העיד כי חשש שיש מטען על המחבל"
- אלה המערכות שתתקין ישראל בחמקני אף-35
- במקום וודקה: טרנד חדש כובש את רוסיה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
המערכת הזו נדירה אפילו במונחים של חובבי האפשרות המשולשת: היא מארחת כוכב לכת יציב, דבר שמדענים חזו בו רק שלושה פעמים בעבר.

אילוסטרציה של מבט מכוכב הלכת לעבר שלוש השמשות
צילום הדמיה: נאס''א
החוקרים נהגו לחשוב שמערכת השמש "קלט 4", ביתו של הכוכב "צדק החם", המכונה "קלט 4 אי-בי", היא מערכת בינרית – תופעה נפוצה הרבה יותר. אבל על מחקר חדש שפורסם במגזין האסטרונומי, אחד מאותם שני כוכבים שמרכיבים את המערכת הוא למעשה כוכב כפול.
כוכב הלכת סובב רק אחד משלוש השמשות שבמערכת – "קלט 4 אי" – כך שטכנית מדובר במערכת שמש בודדת. יחסית השמש הזו קרובה אלינו ובהירה, מה שהופך אותה למועמדת טובה יותר למחקר מאשר כוכבים שהתגלו במערכות שמש משולשות. אם מישהו יעמוד בקצה של כוכב הלכת – אף שמדובר במשימה בלתי אפשרית, שכן הכוכב מורכב ברובו מגז – החוקרים מעריכים שהשמש תיראה לו כגדולה פי ארבעים מזו שלנו.
שני הכוכבים האחרים נראים הרבה יותר עמומים – עוצמת בהירותם היא כמחצית מהירח שלנו, והם לא גדולים יותר מרבים מהכוכבים שאנו רואים בשמיים שלנו. "קלט 4 בי" ו"קלט 4 סי", צמד הכוכבים שבעבר נחשבו בטעות לכוכב אחת, לכודים במסלול סביר "קלט 4 אי" מה שהופך גם אותם לחלק מאותה מערכת שמש.
אבל הם כה רחוקים מהשמש הגדולה יותר – פי שמונה מהמרחק של פלוטו מהשמש שלנו – עד שלוקח להם 4,000 שנים בשביל להשלים את המסע מסביב ל"קלט 4 אי". הם מסתובבים אחד סביב השני בכל שלושים שנה.
דבר אחד שהופך את המערכת הזו למעניינות במיוחד הוא העובדה שכוכב הלכת הוא מה שמדענים מכנים "צדק חם". מדובר בענקי גז הדומים לצדק, ואשר ממוקמים קרוב יותר לשמש שלהם. מדענים מאמינים, בהתבסס על מודלים של האבולוציה הפלנטרית, שענקי גז אמורים להתפתח במרחק גדול יותר מהשמש שלהם – כך שהתיאוריה השלטת היא ש"צדק חם" הוא סוג של כוכב שבאופן כלשהו הוסט לתוך מסלול קרוב יותר לשמש מזה שבו נולד.
במקרה זה, יש חשוד ברור מאליו למהומה החללית הזו – או זוג של חשודים, מכל מקום. "המערכת הבינארית 'קלט בי וסי' עשויה הייתה לבסוף להיות זו שדחפה את הכוכב לכת הזה כה קרוב לשמש שלו", אמר החוקר המוביל במאמר ג'ייסון איסטמן, חוקר במרכז "סמיתוניון" לאסטרופיזיקה של אוניברסיטת הרווארד לאתר "ספייס.קום".
איסטמן ועמיתיו לעבודה מתכננים להשתמש בלוויין "גאיה" של סוכנות החלל האירופית בשביל ללמוד על התנועות של השמשות הללו. הם עשויים להצליח להשתמש בו כדי להבין כיצד כוח המשיכה של שתי השמשות דחף את כוכב הלכת למיקום כל כך "חם".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg