המילה האחרונה בטיפול בסרטן לרגל יום הסרטן הבינלאומי
היום מצוין ברחבי העולם יום הסרטן הבינלאומי. לרגל היום אנו חושפים מספר טכנולוגיות חדשות למאבק במחלה הקשה
אינטרה-בים (Intrabeam)מכשיר האינטרה-בים הינו מכשיר קרינה נייד המשמש למתן קרינה תוך ניתוחית במהלך ניתוחים להוצאת גידולים בשד. מדובר במכשיר הנפוץ ביותר לטיפול בקרינה ממוקדת (והיחיד שפועל בארץ). המכשיר מספק קרינה מסוג X (קרינת רנטגן רגילה) לתוך החלל ממנו הוצא הגידול בשד באמצעות אפליקטור מיוחד שמוחדר לתוך מיטת הגידול במהלך הניתוח. הטיפול באינטרה-בים חוסך ברוב המקרים את הצורך במתן טיפולי קרינה חיצונית הנמשכים מספר שבועות. הטיפול במכשיר האינטרה-בים מתאים לנשים מעל גיל 50, עם גידולים יחסית קטנים, ללא מעורבות של בלוטת לימפה, שעוברות ניתוח משמר שד. הטיפול, נכון להיום, אינו מומלץ לנשים מתחת לגיל 50, לגידולים טרום סרטניים (DCIS), או למקרים בהם יש יותר מגידול אחד בשד.
במחקר גדול שפורסם בעיתון הרפואי Lancet, הוצגו תוצאות של מחקר אקראי מבוקר שהשווה בין טיפול קרינתי סטנדרטי לכל השד (הנמשך מספר שבועות), וקרינה תוך ניתוחית חד-פעמית באמצעות מכשיר האינטרה-בים. במעקב של חמש שנים נמצא שהסיכון לחזרה מקומית של המחלה היה דומה בקרב הנשים שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי בקרינה לעומת נשים שטופלו בקרינה תוך ניתוחית, מה שמצביע על יעילות שוות ערך של טיפול בקרינה תוך ניתוחית חד-פעמית, בהשוואה לטיפול הסטנדרטי בסדרת הקרנות.

באותו מחקר נמצא גם שבקרב קבוצת הנשים שקיבלו טיפול קרינתי סטנדרטי, שיעור התמותה כתוצאה מבעיות לבביות או מהתפתחות של סוגי סרטן אחרים – תופעות לוואי ידועות שעשויות להיגרם כתוצאה מהטיפול הקרינתי לשד, היה גבוה יותר בהשוואה ל קבוצת הנשים שטופלה באינטרה-בים- 3.5%, לעומת 1.4%. כמו כן, שיעור התופעות לוואי העוריות (כוויות, אדמומיות וכו') היה נמוך יותר משמעותית בקרב הנשים שטופלו במכשיר האינטרה-בים.
כ 15% מהנשים שעוברות טיפול קרינתי תוך ניתוחי עשויות, מסיבות שונות, להזדקק בכל זאת לתוספת של טיפול קרינתי חיצוני, אבל עבור רוב המטופלות המתאימות ניתן לסיים את כל הטיפול הקרינתי, באופן חד-פעמי, תוך כדי הניתוח, מבלי להקטין את סיכויי ההחלמה או להגדיל את הסיכון לחזרה של המחלה. בישראל מוצע הטיפול בבתי החולים של שירותי בריאות כללית ובבית החולים אסותא בתל אביב.
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
Sirtex - SIR-Spheres
SIR-Spheres הינו טיפול קרינתי סלקטיבי פנימי (SIRT) המיועד לטיפול בגידולים לא נתיחים בכבד (גידולים שמקורם בכבד או ממקור של איבר אחר, בעיקר מהמעי הגס). הטיפול מיועד לטיפול בכל גידול בכבד מכל מקור שהוא, וניתן בצורת צנתור במחלקת רדיולוגיה פולשנית במרכזים הרפואיים. המצנתר מזריק כדוריות העשויות משרף, ומכילות את האיזוטופ הרדיואקטיבי איטריום 90 (Y90) הפולט קרינה מסוג β. הכדוריות נתקעות בכלי הדם הקטנים בסביבת הגידול בכבד, ובכך מקרינות את הגידול באפקטיביות ובאופן סלקטיבי תוך מניעת קרינה מיותרת לרקמת הכבד הבריאה.
המוצר עצמו אינו מוצר מדף ומיוצר עבור כל חולה במיוחד ובנפרד. המוצר נשלח מסינגפור דרך גרמניה ונוחת בישראל במחלקת הרפואה הגרעינית שם מכינים אותו ביום הטיפול עצמו, לפי המינון המבוקש על ידי הרופא המטפל. לאחר הליך הכנה מורכב ומדוקדק נשלחת המנה המוכנה אל חדר הצנתורים ושם החומר מוזרק לחולה.
מחקר ה-SIRFLOX, שהוצג בכנס ה-ASCO בשיקגו במאי 2015, בחן את יעילות הוספת הטיפול בקרינה פנימית סלקטיבית לגרורות בכבד, באמצעות כדוריות שרף זעירות SIR-Spheres Y-90, לטיפול קו ראשון הכולל כימותרפיה סטנדרטית, בחולי סרטן המעי הגס והחלחולת (mCRC) הסובלים מגרורות לא נתיחות בכבד. מחקר SIRFLOX הוא מחקר מבוקר ואקראי, הפותח אפשרויות חדשות לשילוב קרינה המכוונת לגרורות בכבד יחד עם טיפול מערכתי כימותרפי בקו הטיפול הראשון בסרטן המעי הגס והחלחולת.
תוצאות המחקר מצאו כי הוספת הטיפול בקרינה פנימית סלקטיבית לכבד באמצעות SIR-Spheres לטיפול הסטנדרטי בקו ראשון, הוביל להארכת פרק הזמן ללא התקדמות המחלה בכבד (LPFS) ב-7.9 חודשים. כך, בעוד בקרב מטופלים שטופלו בכימותרפיה בלבד כטיפול קו ראשון, הזמן הממוצע ללא התקדמות המחלה בכבד עמד על חציון של 12.6 חודשים, בקרב קבוצת המטופלים שקיבלה גם את הטיפול הרדיואקטיבי ב-SIR-Spheres משך הזמן ללא התקדמות המחלה עמד על זמן חציוני של 20.5 חודשים. משמעות הדבר היא שעבור המטופלים שטופלוSIR-Spheres , הסיכון להתקדמות הגידול בכבד פחת ב-31%. זאת ועוד, בקבוצה שקיבלה טיפול ב-SIR-Spheres נצפה שיעור תגובה בכבד של 78.7 אחוזים, בהשוואה ל-68.8 אחוזים בקבוצה שקיבלה כימותרפיה בלבד.
על כדוריות שרף זעירות SIR-Spheres Y-90
כדוריות שרף זעירות SIR-Spheres Y-90 הן טכנולוגיה רפואית המשמשת בהליך של רדיולוגיה פולשנית המוכר גם בשם טיפול קרינתי פנימי וממוקד לכבד (SIRT), או רדיואמבוליזציה, המכוון קרינה במינונים גבוהים ישירות לגידולים בכבד. הטיפול כולל עשרות מיליוני חלקיקי Y-90 רדיואקטיבי מצופים שרף, שקוטר כל אחד מהם אינו גדול מקוטר שערת אדם. רדיולוגים פולשניים מזריקים חלקיקי (כדוריות זעירות) שרף אלה לתוך עורק הכבד באמצעות צנתר המוחדר לעורק הירך דרך חתך במפשעה. כדוריות השרף הזעירות Y-90 "מתיישבות" בנימים המקיפים את הגידולים בכבד, שם הן מעבירות מינון גבוה של קרינת ביתא קצרת טווח (ממוצע 2.5 מ"מ, מקסימום 11 מ"מ) לגידולים בכבד, תוך שמירה על רקמת כבד בריאה.
הטיפול ב – Sir-spheres מתבצע במרכזים רפואיים מובילים בארץ, בהם: הדסה עין כרם, איכילוב, בלינסון, שיבא, שערי צדק, רמב"ם ובית חולים העמק בעפולה. התרופה הביולוגית החדישה הפועלות באופן ממוקד נגד התאים הסרטניים ומסבות פחות נזק סביבתי לתאי הגוף האחרים.
'אדצטריס' הינה תרופה מצילת חיים לחולי סרטן הודג'קין לימפומה בעלת מנגנון פעולה ייחודי, כאשר במסגרת פעילותה מתבצע חיבור של נוגדן חד שבטי למולקולת כימותרפיה שעד כה לא היה ניתן להשתמש בה. הטיפול יודע לזהות תאים סרטניים המבטאים CD30 ולהרוג אותם באופן סלקטיבי. טכנולוגיה זו, המכונה ADC (Antibody–Drug Conjugates) מאפשרת החדרה יעילה של ציטוטוקסיקה לתאי גידול מבלי לפגוע בתאים בריאים.
סרטן לימפומה מסוג הודג'קין הוא גידול סרטני ייחודי מהווה כ 10% מכלל הלימפומות. מדובר בסרטן קל יחסית לטיפול עם שיעורי הישרדות של 80%-93% כעבור עשר שנים בקרב צעירים המאובחנים עם המחלה, בהשוואה להישרדות של 56%-76% בקרב חולי לימפומה שאיננה מסוג הודג'קין. הגידול מתפתח באחת מבלוטות הלימפה המוכרות בגוף (צוואר, בתי שחי, קרום הריאה, המפשעה, הבטן), כאשר הטיפול הסטנדרטי הינו כימותרפיה. אולם, ברגע שהכימותרפיה מפסיקה לעבוד לחולים הללו אין שום פתרון טיפולי אחר.
מחלת הודג'קין מהווה 11.5% מכלל שכיחות מחלות המטולוגיות ממאירות. שיעור התחלואה של הודג'קין לימפומה בישראל עלה בשנים האחרונות, במיוחד בקרב צעירים (השכיחות הגבוהה ביותר של סרטן לימפומה מסוג הודג'קין תועדה בישראל דווקא בקרב צעירים בגילאים 20-24). מבחינת שכיחות המחלה: 4 מתוך 100,000 חולים הודג'קין לימפומה מבוגרים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg