בקרוב הטכנולוגיה תבחר עבורנו את הדיאטה
יש לא מעט תיאוריות לגבי הדיאטה הטובה ביותר בשבילנו. מרביתן אף מנסות להתאים תזונה אישית לכל מטופל ומטופל. ד"ר אסנת רזיאל מסבירה לכם מדוע החיידקים במעי, יכולים להיות הגורם המכריע בבדיקת התאמה זו
בכל מה שקשור לדיאטה הסתמכו על חיידקי המעיים שלכםהנה תסכול שרבים חולקים אותו לדעתי: אתם מתחילים דיאטה ועוקבים באדיקות אחר ההוראות ובכל זאת לא רואים תוצאות. מחקר חדש מראה שהבעיה היא בחיידקי המעיים אצלכם. בשנים האחרונות הולכות ומתרבות העדויות שיש להתייחס לחיידקי המעיים כחלק מאיברי גופינו. תפקידם וחשיבותם בשמירה על משקלנו התקין הולך ומתרחב, וברור כי יש להם השפעה קריטית על מסת הגוף שלנו.
חיידקי המעיים יכולים להשפיע על משקלנו, על רמת השומן ועל רמות הכולסטרול הטוב והכולסטרול הרע. ובהבדל גדול אחד מאיברי הגוף האחרים שלנו, הם אינם זהים בין אדם לאדם וכל אחד מאתנו נושא עמו סוגים שונים וגיוון אחר של חיידקי מעיים.

הקשר בין המיקרוביום ותזונה
חוקרים מאוניברסיטת צ'למרס בשבדיה מצאו שחיידקי המעי אצלכם – מה שנקרא מיקרוביום, קובעים כיצד יגיב המטבוליזם שלכם לדיאטה והנגזרת החשובה מכך הינה שעוד מעט ניתן יהיה להתאים לכל אחד תזונה אישית על סמך חיידקי המעיים שלו.
בגוף האדם ישנם אלפי סוגים שונים של חיידקים בתוך מערכת העיכול, והרכב החיידקים במעי האנושי, משתנה מאוד בין אנשים. עם זאת, מחקרים בשנים האחרונות הראו כי קיים קשר בין מחלות מסוימות וההרכב של חיידקי המיקרוביום.
אנשים שונים בסוג ובכמות חיידקי המעיים אצלם, המיקרוביום. נמצא שאלו שיש להם גיוון רב יותר בחיידקי המעיים מוגנים יותר ממחלות מטבוליות כרוניות כגון סוכרת ומחלות לב. אלו שיש להם מעט גיוון בחיידקי המעי צריכים יותר להיזהר ממחלות מטבוליות כמו סוכרת ומחלות קרדיוסקולריות ולאמץ תזונה דלת פחמימות ורבת חלבון. בעתיד אף יוכלו להתאים להם פרוביוטיקה כדי לשנות את תחולת חיידקי המעי ולהגן עליהם מפני מחלות מטבוליות.
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

טכנולוגיה למיפוי המיקרוביום
חוקרים מאוניברסיטת צ'למרס הצליחו לפתח טכנולוגיה חדשה המאפשרת חישוב מתמטי המצליח לחזות כיצד יגיבו אנשים שונים לדיאטות על סמך המיקרוביום שלהם – תכולת חיידקי המעיים. במחקר זה נמצא כי נבדקים עם ספירה נמוכה של גן (LGC), המצביע על מידת דחיסות חיידקי המעיים, מגיבים טובים יותר להתערבות תזונתית מאשר נבדקים עם ספירה גבוהה, בשל הבדלים בחילוף החומרים של חיידקי המעיים בקרב שתי קבוצות הנשאים השונות.
נקודת המוצא היתה ניסוי דיאטה שבוצע ב 45 אנשים הסובלים מעודף משקל. האנשים הללו אובחנו כבעלי גיוון מועט או גיוון רב בחיידקי המעיים שלהם. הם הושמו במשטר דיאטה דלת קלוריות עשירה בסיבים תזונתיים ופירות.

בשתי הקבוצות נמצאה ירידה במשקל, מה שהיה צפוי, אך מה שהפתיע את החוקרים היה כי חולים אשר גיוון המיקרוביום שלהם היה נמוך, הפיקו יותר תועלת מהדיאטה. אצלם נצפה שינוי משמעותי לטובה גם בבדיקות הדם, אשר משקפות את המדדים המטבוליים שלהם.
אותם חולים עם גיוון נמוך בחיידקי המעי סובלים מבעיות מטבוליות רבות יותר אשר ניתן לשפרן על ידי תזונה רבת חלבון ודלה בפחמימות, מה שמביא לשינוי בחיידקי המעיים ושיפור מטבולי. לעומתם, אנשים עם גיוון רב יותר בחיידקי המעיים מוגנים יותר מפני מחלות מטבוליות ואצלם שינוי התזונה יביא אמנם לירידה במשקל אך פחות ישנה את בדיקות הדם.
האלגוריתם אותו פיתחו החוקרים מאפשר לחזות את האינטרקציות בין התזונה, חיידקי המעי והמטבוליזם באדם ולחשב מהם המזונות המתאימים לכל אדם על פי חיידקי המעיים שלו וקצב חילוף החומרים.

מה המשמעות עבור המטופלים עצמם?
"בטווח הארוך ניתן לחזות שאנשים יוכלו לאבחן את תכולת חיידקי המעיים שלהם על ידי בדיקות צואה ולפיהן יוכל הרופא להתאים להם תזונה מתאימה אישית". אומר ד"ר ג'נס נילסן, פרופסור לביולוגיה וראש צוות המחקר.
"בטווח הקצר יוכלו הרופאים לזהות מי מבין החולים שלהם חשוף יותר למחלות מטבוליות כגון השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם וטרשת עורקים", מוסיף ד"ר נילסן. "חולים אלו יוכלו למנוע החמרה בבריאותם על ידי אימוץ דיאטה וירידה במשקל. לא רחוק היום שהדיאטה שתותאם להם באופן אישי תהיה מבוססת על הרכב חיידקי המעיים שלהם".
"בעתיד נוכל להוסיף חיידקי מעיים לחולים בעלי קצב חילוף חומרים נמוך כדי לשפרו," אומרת החוקרת, קארין קלמנט שהשתתפה במחקר. מה שמוכר לכולנו כפרוביוטיקה, כבר נמצא בשימוש בימינו, ביוגורטים שונים לדוגמא. אולם מטרתם של חיידקים אלו המצויים ביוגורט הינה ליצב את חיידקי המעיים וליצור סביבה תקינה. "הדור הבא של פרוביוטיקה יתייחס יותר להוספת חיידקים המשנים את הרכב המיקרוביום של החולה", אומר ד"ר נילסן.
החוקרים כבר שוקדים על מחקריהם הבאים בפיתוח תזונה מותאמת אישית ובפיתוח פרוביוטיקה שתוכל לשנות את הרכב חיידקי המעי ולהשפיע על קצב חילוף החומרים.
ומה חדש בישראל?
בעשור האחרון שוקדים במכון וייצמן צוות חוקרים ישראלים גדול בראשותם של פרופ' ערן סגל וד"ר ערן אלינב ליצירת תזונה מותאמת אישית באמצעות חיזוי של תגובת הסוכר למזון. צוות החוקרים פירסם מאמרים מובילים בתחום המיקרוביום במספר כתבי עת ידועים ובכללם: Science, Cell, Nature.
הם הצליחו להראות שאנשים שונים, מבחינת הרכב חיידקי המעיים שלהם, מגיבים באופן שונה לאותם מזונות, כך שניתן להתאים להם תזונה אישית לפי המיקרוביום ולאפשר להם לרדת במשקל ולשפר את ערכי הסוכר והמדדים המטבוליים. מחקר אחר שלהם הראה שממתיקים מלאכותיים משנים את הרכב חיידקי המעיים ותורמים ליצירת עמידות לגלוקוז, מצב טרום סוכרת.
לסיכום:
נושא הדיאטה המותאמת אישית הולך ומתפתח בשנים האחרונות הודות למחקרים חשובים בתחום הגנום הכוללים את אוכלוסיית חיידקי המעיים שלנו.לא ירחק היום בו ניתן יהיה למפות את המיקרוביום האישי ולהתאים על פיו תזונה מתאימה שתשמור עלינו מפני עלייה במשקל ומפני התפתחות מחלות קרדיו מטבוליות.
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא, רמת החייל