מהי תסמונת העין היבשה ואיך מטפלים בה?
תסמונת העין היבשה מהווה את אחת ההפרעות המרכזיות בהן חולות נשים רבות בגיל הבלות. להלן הסיבות לתופעה והדרכים להתמודד עימה
תסמונת העין היבשה היא הפרעה נפוצה באוכלוסייה. בארצות-הברית לוקים בה בין 20-40 מיליון אנשים, בעיקר נשים בגיל הבלות. ההוצאה הכספית הכרוכה באבחון ובטיפול בתסמונת זו היא אחד הסעיפים הגבוהים ביותר מתוך ההוצאה הלאומית על בריאות בארה"ב. בישראל, יש להעריך כי מדובר באחוזים דומים מהאוכלוסייה הלוקים בעין יבשה. הדמעות שבעינינו בנויות משלוש שכבות: חלבון, שומן ונוזל. כל שכבה מיוצרת על ידי חלק אחר של העין.עוד כותרות ב-nrg
-דאעש כבש חלקים מדיר א-זור, לקח בשבי 400 איש
-מצב חירום: 100 אלף איש נחשפו למים מזוהמים
-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כשחלה הפרעה באחת השכבות הללו, נוצר יובש. מדובר למעשה במצב בו העין לא מייצרת דמע בכמות מספקת, או במצב בו הדמעות מתאיידות יותר מכפי שהן אמורות להתאייד (למשל, עקב בעיה בפעולת העפעפיים שאמורה לפזר את הדמעות על פני העין החיצונית). יש מצבים בהם העין מנסה לפצות על היובש בייצור מוגבר של דמעות, שלא יפתרו את הבעיה כיוון שהרכבן מימי מאוד והן לא מספקות לעין את הלחות הנדרשת. בשנים האחרונות עבודות רבות מדגימות תהליך דלקתי על פני שטח העין בחולים עם עין יבשה ועל כן המחשבה היא שתהליך דלקתי זה הוא בבסיס הפגיעה בבלוטות הדמע הראשיות ואלו המפוזרות בלחמית ותורמות לתסמינים ולסימנים של העין היבשה.

שינויים הורמונליים – עם הגיל, קיימת ירידה בכמות הורמון האנדרוגן בגוף. להורמון זכרי זה יש תפקיד במערכת ייצור הדמעות. כמו כן, חלים במשך השנים שינויים משמעותיים בהורמונים הנקביים.
שימוש בהורמונים – בעיקר בתחליפי הורמונים אותם נוטלים נשים בגיל הבלות.
תהליכים דלקתיים – המתרחשים על פני שטח העין.
מחלות (כגון סוכרת, דלקת פרקים)
ירידה בתחושה בקרנית

שימוש בתרופות מסוימות – בעיקר תרופות נגד יתר לחץ דם ותרופות פסיכיאטריות ונגד דיכאון, שגורמות ליובש.
עישון – נשים מבוגרות מעשנות הן לוקות "טיפוסיות" בתסמונת.
עבודה מרובה מול מחשב
שימוש ממושך בעדשות מגע
תסמינים (סימפטומים) של תסמונת העין היבשה כוללים תחושת חול בעיניים, הפרעות בראייה ותחושות גרד, צריבה ואי נוחות. חולים עם עיניים יבשות מתקשים מאוד להרכיב עדשות מגע. באופן מפתיע גם דמעת בעודף יכולה להיות ביטוי לעיניים יבשות. האבחנה המבדלת של תסמונת העין היבשה כוללת דלקת לחמית אלרגית, דלקת לחמית זיהומית, הפרעה בעפעפיים, הפרעה בתפקוד בלוטת התריס ועוד.
התופעה ניתנת לאבחון על ידי רופא עיניים הבודק את העפעפיים ואת העין החיצונית. הרופא בוחן את כמות הדמעות הנוצרת, את קצב היעלמותן מעל פני הקרנית, את ריכוז מלחים והחלבונים (חומרי הדלקת) בדמעות ואת מידת הנזק לפני שטח העין.
אחת הבדיקות הנפוצות לצורך אבחון היא "מבחן שירמר", שבה נמדדת כמות הדמעות הנוצרת בעין במשך חמש דקות. בדיקה זו, המקובלת ביותר באבחון עין יבשה, אמינותה לאבחון העין היבשה נמוכה מאוד כמו גם הבדיקות אחרות שהזכרתי מקודם.
לאחרונה, חברת דיאגנוסטיר, מקבוצת ביולייט, חברת הזנק ישראלית, סיימה בהצלחה ניסוי קליני בארה"ב לבחינת יעילות פאנל בדיקות אותו פיתחה לצורך אבחון סינדרום העין היבשה המבוסס על טכנולוגיית ה- TeaRx™ המבוססת על בחינת הרכב ורמת מרכיבים שונים של נוזל הדמעות, טכנולוגיה זו ביחד עם נתונים דמוגרפיים נוספים , שימשה ליצירת מודל סטטיסטי כאמצעי לסיוע בזיהוי הלוקים בסינדרום.
למעשה, לראשונה פותחה בדיקה המבוססת על מדדים רבים ושונים המשתנים בסינדרום העין היבשה בשונה מכל הבדיקות הקיימות כיום המבוססות על מדד אחד בלבד עם רגישות וסגוליות נמוכות לאבחון עין יבשה. בעתיד פאנל הבדיקות הזה יאפשר התאמת הטיפול ומעקב בחולים עם סינדרום העין היבשה.
הטיפול בתסמונת העין היבשה תלוי במידת החומרה של הסימנים והתסמינים וכולל תחליפי דמעות ותרופות נוגדות דלקת. בחולים עם יובש בדרגה קלה מטפלים בתחליפי דמעות, עדיף ללא חומר משמר. אם טיפול זה אינו מספק, מומלץ לחולים לבקש מהרופא את החלפת הטיפול. קיים כיום מגוון של טיפולים, ואין סיבה להסתפק בתחליפי דמעות אם הם לא מסייעים להתגבר על הבעיה.
במקרים קשים יותר (המצב עלול להגיע עד אי-יכולת לפקוח את העיניים) מטפלים בתרופות נוגדות-דלקת. כיום ידוע שרוב מקרי העין היבשה נגרמים מתהליכים דלקתיים של פני שטח העין לכן השימוש בסטרואידים יעיל מאוד אך שימוש ממושך בו כרוך בתופעות לוואי: עליית לחץ תוך-עיני (גלאוקומה) והתפתחות ירוד (קטרקט). תרופות אנטי דלקתיות אחרות הינן הציקלוספורין והטקרולימוס. יתרונן של האחרונות בכך, שאינן מכילות סטרואידים לכן אין להן תופעות לוואי למעט צריבה אך הן יעילה פחות מסטרואידים.
תכשיר מעניין נוסף הוא סרום המיוצר מדמו של המטופל והשימוש בו נעשה בטיפות עיניים. בטיפולים השונים ניתן לשלב פקקים לדרכי הדמעות , כדורים אנטי-דלקתיים כאומגה 3 וטטרציקלין. חשוב לציין, כי תופעת היובש בעיניים אינה נפתרת במלואה ואינה נעלמת. הטיפולים ילוו את הלוקה בתסמונת לכל אורך חייו.