מעבדת מדיה תחקור את הקשרים בין עולם העיצוב למחשבים
מעבדת מדיה חדשנית שנפתחה בשנקר מעודדת יזמות ופריצת גבולות עם טכנולוגיות הדור הבא, חוויות בין אדם למכונה ויצירתיות עתידנית. לצד הקידמה הטכנולוגית יש גם ערך חינוכי וחברתי
מעבדת מדיה חדשה הוקמה במכללת שנקר שברמת גן, בתרומתם של מיכל ואברהם כדר. המעבדה מרכזת "פעילות מחקרית-לימודית אינטרדיסיפלינרית", כלומר משלבת בין עולמות תוכן שונים ומגוונים: כגון אופנה, טקסטיל ועיצוב תעשייתי יחד עם מחשוב, אלקטרוניקה והנדסת תעשיה וניהול, בשיתוף חוקרים, מרצים וסטודנטים ממחלקות העיצוב, האמנות וההנדסה של המכללה. מעבדת המדיה היא חלל מעוצב המשמש ליצירה ופיתוח, הכולל בתוכו שני מרכזי לימוד ומחקר שכל אחד מהם מציע - בנפרד וביחד - הזדמנות לפיתוח פרויקטים, מיזמים ושיתופי פעולה במרחב שבין האדם לטכנולוגיה, בין הפיזי לדיגיטלי ובין קוד לרגש.המרחב הראשון הוא מרכז לעיצוב וטכנולוגיה שבראשו עומדת מיכל רינות, שבשנת 2008 הקימה את המעבדה הראשונה בארץ לעיצוב אינטראקציה במכון הטכנולוגי חולון. המרכז עוסק במחקר ופעולה בתחום של עיצוב אינטראקציה והדיאלוג שנוצר בין אנשים לבין טכנולוגיה, ובין אנשים לאנשים דרך טכנולוגיה. המרכז השני הוא המרכז למדיה משחקית על שם כדר, בראשו עומדת ד"ר ורד פנואלי, שהקימה ומובילה את התכנית לעיצוב ופיתוח משחקי מחשב במחלקה ללימודי חוץ ולימודי המשך של שנקר.
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

לחבר בין עולם המחשוב ליופי שבעולם החומרים
לדברי מיכל רינות, ראש המרכז לעיצוב וטכנולוגיה, המאמץ סובב סביב הניסיון להצליח ולחבר את היופי של עולם החומר עם העוצמה של עולם המחשוב.
"זה אומר שעושים ניסויים שעוסקים במתיחת הגבול והאיכויות של החיבור הזה בין אובייקטים (בגדים, מוצרים, חללים) למחשוב, וכן באסתטיקה של החיבור הזה, כלומר לייצר חוויות חדשות של מפגש בין הפיזי לדיגיטלי", מסבירה רינות. "היום החיבור הזה כבר הפך לחלק בלתי נפרד מהחיים, ורבים מדברים על "האינטרנט של הדברים", אבל עדיין השאלה היא איך הטכנולוגיה יכולה להשתלב יותר נכון במפגש עם הגוף, במפגש עם אנשים אחרים, בבית ובמרחב הציבורי", היא ממשיכה ומסבירה.
לדברי רינות, "כדי לאפשר לסטודנטים מרחב גדול לפיתוח ועיצוב חידושים מהמובילים ברמה הטכנולוגית והעיצובית, עיצבנו חלל דינמי ובר-שינוי שמעודד עשייה ויצירה. בחלל ישנה כמות גדולה של "כלי משחק" – רכיבי תכנה וחומרה מכל מיני סוגים, שאפשר לבנות מהם אבי טיפוס של פיתוחים חדשים ואובייקטים עם יכולות חדשות.

אנחנו פועלים כחלק מהקהילה של הקוד הפתוח וחומרה פתוחה, כדי לאפשר לסטודנטים ולכל מי שמגיע למרכז, גם אנשים שאין להם ידע בקוד, לגשת ולבנות משהו. אנחנו מערבבים בין סטודנטים ממחלקות שונות, מקפידים שיגיעו מענפים שונים של עיצוב והנדסה, כדי ליצור נקודות מבט רחבות יותר. אלה הדברים שמייצרים את החידושים המעניינים, כאשר נפתחים עולמות תוכן חדשים ועירוב הכישרונות והיכולות מסייע לפיתוחים מעניינים וחדשניים".
החלפת שפה על ידי החלפת כובע
המעבדה החלה לפעול בתחום האינטראקציה בסדרת פרויקטים ייחודיים במסגרתה הסטודנטים במרכז לעיצוב וטכנולוגיה ע"ש כדר בנו אבי-טיפוס חדשניים, כאשר המשימה שנדרשה מהם היתה: יצירת ממשק מוחשי (פיזי, אובייקט כלשהו) לפונקציה שהם בחרו במחשב האישי.
בין הפיתוחים המעניינים, ניתן למצוא סדרה של 3 "כובעים" –דגמים קשיחים ומוקטנים של כובעים המונחים על שולחן העבודה ליד עכבר המחשב: סומבררו צהוב המייצג את השפה הספרדית, כובע בוקרים חום המייצג את האנגלית וכובע טמבל כחול-לבן המייצג את השפה העברית. למעשה המשתמש מבצע את פעולת החלפת שפת ההקלדה במחשב כאשר הוא מלביש את אחד הכובעים על דמות המונחת ליד המחשב. הכובע אותו הדמות לובשת קובע את השפה במחשב באמצעות מימשק מתוחכם היודע לזהות את הכובע הנלבש ולהחליף את השפה בהתאמה.
פיתוח נוסף של המרכז, כולל משקפיים עם גשר אינטראקטיבי: כשמקרבים אותם לעיניים (במחווה האופיינית של דחיפה קלה במעלה האף) המחשב מבצע zoom in ומגדיל את הטקסט. סטודנטים במרכז גם יצרו ממשק פיזי לתוכנות תלת ממד: נשיפה לתוך מיכל גורמת לצורה בתוכנה להגדיל את הנפח שלה – כך נוצר מצב בו כאשר רוצים "לנפח" צורה, מנפחים את המיכל.
לחזק את הקשר בין משחק להנאה
המרכז למדיה משחקית על שם כדר, בראשו עומדת כאמור, ד"ר ורד פנואלי, הוקם במטרה לחזק ולחקור את היחסים בין משחק, הנאה ולמידה ולעודד את פיתוחם של משחקי מחשב בעלי זיקה חברתית ואמנותית. המרכז מציע תכניות לימודים וקורסי הכשרה בתחומי הפיתוח ועיצוב של משחקי מחשב ומשמש בית לניסוי ולמחקר של הדרכים השונות בהן משחקים מעצבים ומעוצבים על ידי החברה והתרבות בת זמננו.
ד"ר ורד פנואלי, ראש המרכז למדיה משחקית מסבירה: "המשחקים שלנו צריכים מצד אחד להיות חדשניים ומעניינים, ומצד שני להיות עם ערך נוסף כלשהו. אני רואה את המשחקים כאמצעי תרבותי, שיש לו את הכוח לעצב אישיות ולכן יש לנו הרבה שיתופי פעולה בתחומי החינוך. לאחרונה, יצא לדרך שיתוף פעולה בינלאומי עם בית הספר לחינוך ומדיה של מכון MIT שבארה"ב במסגרתו התקיימה בחופשה, בקמפוס של MIT, חממת משחקים בהשתתפות סטודנטים משני המוסדות. אנו פותחים בפני הסטודנטים והחוקרים שלנו את הכלים והגישות המתקדמות ביותר הקיימות כיום כדי לאפשר להם לחלום גבוה ולנסות ולפתח משחקים פורצי דרך, כאשר תמיד הגישה היא לשמור על סטנדרטים גבוהים לצד ערכים בסיסיים חינוכיים".
בין המשחקים המעניינים שהסטודנטים פיתחו ניתן למצוא את:
nukies arena
יוצרים: ירון שמריה, חיים גלבר, דני טצה, עידו גוז
מוטציות נוצרות בכדור הארץ אחרי הרס העולם על ידי פצצות רדיואקטיביות. כל מוטציה נלחמת בכל האחרות ב... קרב תרנגולים, "ראש בראש". במהלך הקרב השחקנים ישגרו את דמויותיהם לעבר יריביהם במטרה לפגוע בהם ולהעיפם לתוך מלכודות אשר גורמות לפגיעות ולחיסול המוטציות ובכך להתקדם במשחק. השיגור מתבצע ע"י touch, כמו בangry-birds.
Venus of Willendorf
יוצרים: שחר בר, שירי בלומנטל
משחק הקורא תיגר על הדימוי הנשי הרווח בתרבות המשחקית, מביא לקדמת הבמה את סמל הנשיות העתיק ביותר שנמצא בדמותה של צלמית הפריון ונוס מווילנדורף, וממקם אותה בזירת המשחקים הדיגיטלית כאמנית גרפיטי פורעת חוק.
Lygo – Home is Everywhere
יוצרים : גרגורי קוגוס, אייל שטרן , עינת דניאל, מירנדה קאבר, פיליפ טאן.
משחק פאזל עם מכניקה משחקית חדשנית לחקירה וגילוי עולמות, המעודדת את השחקן בהדרגה להינתק מביתו ולחפש מקומות חדשים. המשחק נעשה במסגרת סדנת פיתוח משחקים משותפת בין המרכז למשחקים על שם כדר בשנקר ומעבדת המשחקים של אוניברסיטת MIT.
River
יוצרים: שירי בלומנטל, שי גוט, אדם ברקאי
משחק קווסט פנטזיה מאתגר המתבסס על מודל חמשת שלבי האבל של קובלר רוס, במהלכו עוזרים השחקנים לביאטריס לפתור את תעלומת מותה של אמא.
"בנוסף אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם חברת "בריינפופ" שמייצרת משחקים חינוכיים ומדיה חינוכית. יש כמובן פרויקטים נוספים שנמצאים כרגע בפיתוח, אחד מהם עוסק במשחקים שמעודדים קריאה אשר ילדים צעירים יוכלו ללמוד באמצעותם לקרוא או לשפר את מיומנויות הקריאה שלהם. פרויקטים נוספים על הפרק ,הם פרויקט שנעשה בשיתוף עם בית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה במסגרתו מפותחת אפליקציה לוויסות רגשות, ופרויקט שנעשה בשיתוף פעולה עם תלמידי תיכון לפיתוח משחק ללימודי היסטוריה.
"ד"ר פנואלי סיכמה בכך ש"באמצעות הכלים החדשניים שיעמדו לרשות הסגל והסטודנטים, הם יוכלו לבנות במהירות גרסאות ואבות טיפוס עובדים ולבחון באמצעותם פתרונות לסוגיות מחקריות ומעשיות. אלו יבוצעו בשיתוף גופי המחקר והיזמות של שנקר, אנשי הסגל האקדמי ובחיבור עם מוסדות תרבות, חברה ותעשייה מובילים בארץ ובעולם ונשתדל תמיד לייצר ערך נוסף חברתי או חינוכי". בניין מעבדת המדיה ע"ש מיכל ואברהם כדר ממוקם במכללת שנקר ברחוב אנה פרנק שברמת גן ונפתח לאחרונה בחודש נובמבר.