אייזיק ניוטון והרלוונטיות שלו לימינו

השבוע ביום שישי יחול יום הולדתו של המדען אייזיק ניוטון. לכבוד היום שוחחנו עם פרופ' אשר יהלום, על מכלול גילוייו והשפעתם של המדען הדגול. התמקדנו בגילויו של ניוטון: איך הם שינו את חיינו? ומה השפעתם על פיתוחים חשובים אחרים?

אסף גולן | 22/12/2015 12:46
השבוע ביום שישי יחול יום הולדתו של המדען אייזיק ניוטון 25.12.1642. לכבוד היום שוחחנו עם פרופ' אשר יהלום, ראש המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה באוניברסיטת אריאל, על מכלול גילוייו והשפעתם של המדען הדגול. התמקדנו בגילויו של ניוטון: איך הם שינו את חיינו? ומה השפעתם על פיתוחים חשובים אחרים?


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

תוכל לפרט מה התרומה המרכזית של ניוטון לעולם המדע?
לניוטון תרומות רבות: ביניהם יש להזכיר את תרומותיו לניסוח חוק הכבידה האוניברסלי, שלושת חוקי התנועה של ניוטון, פיתוח החשבון הדיפרנציאלי והאינטגרלי, ותרומות משמעותיות באופטיקה כגון ההבנה שהאור מורכב מצבעים שונים.

 
GettyImages
אייזיק ניוטון והתפוח שנפל על ראשו GettyImages


לדברי פרופסור יהלום "ניוטון הראה כיצד ניתן לייצג את חוקי הטבע בצורה מתמטית מדויקת ואפשר לראשונה לחשב גדלים פיזיקאליים כגון כוחות, תאוצות מהירויות וכו'. החידוש הזה אפשר את המהפכה התעשייתית ששינתה את העולם. ניוטון כמה הראה שחוקי הטבע הם אוניברסליים, כלומר חלים בכל היקום. לפניו טענו שהחוקים על הארץ ובשמים הם שונים".

האם התיאוריות שלו עוד תקפות אחרי תורת היחסות של איינטשיין?
איינשטיין חידש חידושים פיזיקאליים במקרים שהם רחוקים מחיי היום יום בהם  החוקים של ניוטון עוד תקפים. למשל כאשר כוחות הגרביטציה חזקים מאד (חורים שחורים והמפץ הגדול), מהירויות גבוהות מאד (מאיצים וחלקיקים אלמנטריים) וגדלים קטנים מאד (מבנה האטום ומכניקת הקוואנטים).

אפשר לקבל כמה דוגמאות של פיתוחים שהומצאו בעקבות גילויו?
הרבה מערכות טכנולוגית פותחו ומפותחות על סמך הפיזיקה הניוטונית, ממנוע הקיטור ועד טיל החץ.

ניוטון נולד כפג ואמו חששה שלא יחזיק מעמד והניחה אותו לגווע בעליית הגג. אך בכיותיו הרמות שכנעו אותה שיש סיכוי. חלק ניכר מחייו המדעיים הוא עשה באוניברסיטת קיימברידג' בקולג' של טריניטי (שם אכלתי פעם ארוחת ערב). ניוטון מונה לכהן כפרופסור למתמטיקה בקתדרה למתמטיקה על שם לוקאס באוניברסיטה. תגליותיו עשו לו מוניטין בייחוד ספרו על היסודות המתמטיים של הפילוסופיה הטבעית. והוא נבחר להיות יו"ר האגודה המלכותית הבריטית ובהמשך מונה להיות אחראי על המטבעה הבריטית. הוא נחשב לאחד המדענים הגדולים בכל הזמנים. חיבורו "העקרונות המתמטיים של פילוסופיית הטבע", שפורסם ב-1687, כלל תיאור של מחקריו כגון: כוח הכבידה ושל שלושת חוקי התנועה, והניח את הבסיס למכניקה הקלאסית. המכניקה הקלאסית שלטה בראייה המדעית של הפיזיקה בעולם במשך כשלוש מאות שנים, ויצרה את הבסיס להנדסה המודרנית.

פרופסור אשר יהלום הוא ראש המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה וראש המרכז הישראלי למקורות קרינה ושימושיהם
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים