ליקוי חמה חלקי ייראה ביום שישי בישראל
שיאו של הליקוי יהיה בסביבות 12 בצהריים כאשר הירח יסתיר באזורנו שבעה אחוזים מהשמש. הליקוי המלא יהיה באזור גרינלנד ומדינות סקנדינביה
ביום שישי הקרוב ניתן יהיה לחזות מישראל בליקוי חמה, לראשונה מזה שנתיים. מי שיחמיץ את האירוע הנוכחי, יאלץ להמתין עד יוני 2020 כדי שיוכל לחזות שוב באירוע דומה.עוד ב-nrg:
• נוסע עשה את צרכיו: המטוס חזר לשדה בשל הריח
• "חיילים נהרגו בצוק איתן כי תמכו בחוק הגיוס"
• הסיפורים הכי מעניינים - בפייסבוק שלנו
בישראל שיא הליקוי יהיה בסביבת 12:00 בצהריים כשהירח יסתיר כשבעה אחוזים משטח השמש, תלוי במקום בארץ שבו נמצאים: הליקוי הגדול ביותר ייראה מקריית שמונה והקטן ביותר מאילת. הזמן המרבי שבו ייראה ליקוי החמה המלא בשיאו יהיה שתי דקות ו-47 שניות בנקודה שנמצאת כ-300 קילומטרים ממזרח לאיסלנד בים הנורווגי.
סביב האירוע הקוסמי יערכו סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והאגודה הישראלית לאסטרונומיה תצפיות מודרכות לקהל לעבר השמש בעזרת טלסקופים מיוחדים ובליווי הסברים על תופעת ליקוי החמה.

ליקוי חמה חלקי
צילום: רויטרס
הליקוי יחל כאשר הירח יתחיל להסתיר את השמש עבור צופים בחופיה המערביים של גרינלנד וכן בחלקו הצפוני של האוקיינוס האטלנטי. הצל יוטל על חלקה הצפוני של יבשת אירופה, כאשר מהלך הצל המלא יעבור בין גרינלנד לכיוון צפון מערב, צפונית לסקנדינביה ועד לקוטב הצפוני. שולי הצל יהיו לאורך צפון אפריקה וצפון מערב אירופה ורוסיה. ישראל קרובה לשולי הצל ולכן כאן ייראה ליקוי חלקי.
ד"ר יגאל פתאל, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, אמר לקראת האירוע כי "ליקוי חמה מתרחש כאשר הירח עובר בין כדור הארץ לבין השמש ומסתיר חלק מהשמש או את כולה. הליקוי הנוכחי הוא ליקוי חמה מלא אך בישראל נראה אותו כחלקי. כדי שיהיה ליקוי מלא, לא די שהירח יהיה במולדו, אלא גם סמוך מאוד למישור שבו כדור הארץ מקיף את השמש".
בכל שנה ייתכנו עד שבעה ליקויים, כששנה יתרחש ליקוי חמה נוסף ב- 3 בספטמבר, שייראה רק מדרום אפריקה ואנטרקטיקה. ב-28 בספטמבר יתרחש ליקוי ירח מלא, שאת רובו נראה גם מישראל.
לאלה המבקשים לצפות בליקוי – הצפייה בשמש ללא אמצעי מיגון עלולה לגרום נזק עד כדי סכנת עיוורון. כדי לצפות בליקוי בבטחה יש להצטייד באמצעי בטיחות כגון זכוכית רתכים מספר 14 או במשקפיים מיוחדים לצפייה בליקוי. אמצעי נוסף הוא להטיל את דמות השמש על הרצפה – מחוררים במרכז חתיכת פח או חתיכת קרטון חור שקוטרו כמילימטר אחד ומטילים את דמות השמש העוברת בחריר על הרצפה.
התצפיות, המהוות חלק מסדרה התצפיות השנתית "מביטים למעלה", ייערכו ב-20 במרץ בשעות 10:30 עד 13:00 במצפי הכוכבים הבאים: מצפה הכוכבים בגבעתיים, מצפה הכוכבים במעלה אדומים, המרכז הדרוזי לחלל בירכא ליד התיכון למדעים ומנהיגות, טכנודע חדרה, מצפה הכוכבים במרכז ע"ש אילן רמון בטייבה, ובמרכז אילן רמון בבאר שבע, אוניברסיטת בן גוריון. הכניסה ללא תשלום.
פירוט נוסף באתר סוכנות החלל הישראלית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg