מבת ים לחלל: תלמידות שיגרו ניסוי פורץ דרך לחלל

ביצי סרטנים מתפתחות מהר יותר בחלל מכדור ארץ; לפי נאס"א: "הניסוי עשוי לקדם פיתוח מקורות מזון עבור משימות ממושכות בחלל או חיים על הירח ולספק מזון לאזורים בתנאי סביבה קשים על כדור הארץ"

אסף גולן | 14/12/2014 23:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הן בסך הכול בנות 14 וכבר משתפות פעולה עם אסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית של נאס"א. אליס, יאנה, דריה וג'ניה, ארבע תלמידות כיתה ט'3 מבית הספר תיכון חדש דרכא בבת ים, השייך לרשת דרכא, שייסדו קרן רש"י וכי"ח אליאנס ואליה הצטרף לאחרונה ארגון YRF, ביצעו במקביל ניסוי בישראל ובחלל בעזרת אסטרונאוטים מנאס"א לבדיקת התפתחות חיים בחלל בתנאי תת כבידה.
 
צילום: שאטרסטוק
חללית צילום: שאטרסטוק

עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

כעת, חצי שנה לאחר ששלחו את המבחנה לחלל בעזרת קרן רמון, הגיעו ממצאים עם גילוי מדעי העשוי לפרוץ דרך בקנה מידה בינלאומי. מחקרן זוכה כיום להכרה בינלאומית, בכך שסוכנות החלל נאס"א מציגה אותו באתר האינטרנט שלה בשורה אחת עם ניסויי חלל מובילים, שביצעה בשנה האחרונה. 

התלמידות נבחרו לאחר הליך סינון קפדני שערכה קרן רמון בחודשים האחרונים בין מעל 50 תיכונים ברחבי הארץ, במטרה למצוא את הניסוי שייצג את תלמידי ישראל בחלל. אירוע השיא של הליך המיון היה תחרות ארצית שנערכה במהלך השנה על ידי קרן רמון, בהשתתפות צוותים מחמישה בתי ספר.

מבין מאות התלמידים, בחרה ועדת השיפוט בצוות של ארבע הבנות מתיכון חדש בת ים, כיוון שהניסוי שהציעו היה יצירתי, חדשני ובעל פוטנציאל להמשך מחקר מדעי. כעת, עם חזרת תוצאות הניסוי מהחלל לישראל, התברר שהבחירה בהן הייתה מוצדקת.

התלמידות בדקו כיצד משפיעים תנאי תת כבידה בחלל על התפתחות ביצי סרטנים (ארטמיות) לעומת התפתחותן בכדור הארץ. ארבע הצעירות שיגרו ביוני האחרון לחלל מבחנה מיוחדת, בעלת מחיצה המפרידה בין ביצי הסרטנים לבין מי מלח וחמצן, החיוניים לתהליך ההתפתחות של הביצים.

עם הגעת המבחנות לחלל, לאחר מסע בן שלושה חודשים, שלפו האסטרונאוטים את המחיצה, מילאו אחר הנחיות התלמידות בכך שחיברו בין שני חלקי המבחנה והניסוי בחלל יצא לדרך.

בשבוע האחרון חזרה המבחנה לישראל ויחד עם המורה לביולוגיה אילנה חנני השוו התלמידות את תוצאות הניסוי מהחלל לזה שערכו במקביל בישראל. תוצאות הניסוי הדהימו את התלמידות, שגילו שהצליחו להוכיח שהביצים התפתחו והתרבו מהר יותר בתנאי תת הכבידה בחלל.

חנני, מורה לביולוגיה מזה 22 שנה, מרכזת
את תחום המדעים ומנהלת את חטיבת הביניים, הסבירה את השלכות הגילוי: "כעת, בעזרת הניסוי המרתק, הממצאים עשויים להוות פתח לתגליות מרחיקות לכת בעולם הרפואה והתפתחות יצורים חיים כמקור למזון בחלל" אומרת חנני.

"התוצאות עשויות לסייע לתחום גידול חיידקים לצורך ייצור אינסולין עבור חולי סכרת ברחבי העולם, חידוש רקמות מוצלח ניתן יהיה לגדלם בחלל וליהנות מקצב גידול מהיר ואיכותי משמעותית מאשר על כדור הארץ, להוזיל את עלויות הטיפול בחולים ולשפר את איכותו", הוסיפה חנני בגאווה.

ד"ר גיל פרג, מנכ"ל רשת דרכא: "העובדה שניסוי, שמקורו בלמידה בין כתלי בית הספר, עושה את דרכו לחלל ובכוחו להשפיע בעתיד על חיי כולנו-הינה מעוררת השראה. רשת דרכא, בשיתוף עיריית בת ים וקרן רמון, תמשיך להשקיע משאבים רבים של ידע ותכניות מצוינות לטובת קידום החינוך בישראל, יישר כח לצוות החינוכי לתלמידות".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים