האם רוסיה מתכננת חסימה של פייסבוק, טוויטר וגוגל?

חוק רוסי חדש יגרום במישרין לסגירה של כל הרשתות החברתיות הזרות במדינה בגלל חוסר יכולת לעמוד בתנאיו

אסף גולן וורה ריף | 1/12/2014 17:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות:
האפשרות של ניתוק רוסיה מענקיות אינטרנט אמריקאיות נראית יותר ויותר סבירה. ב-26 בספטמבר, חשף השירות הפדראלי הרוסי לפיקוח על תקשורת, מידע, טכנולוגיה ומדיה ("רוסקומנדזור") כי פייסבוק, טוויטר וגוגל יידרשו לציית לחוק פדראלי-רוסי חדש שיחייב "מאגרי שיתוף מידע" לאחסן מטא-דאטה של שישה חודשים אחרונים על אדמת רוסיה, כך שיהיה נגיש עבור המשטרה הרוסית. בדוּמָה גם צפויים לאשר נוסח סופי של תיקונים עבור חוק נוסף, שיחייב אתרים ואפליקציות מסוימים להעביר את כל המידע האישי של משתמשיהם לשרתים הממוקמים בשטחי רוסיה עד לתאריך 1 בינואר 2015, ולא עד לספטמבר 2016, כפי שתוכנן במקור. זה כבר כמה חודשים שהספקולציות על חסימת רשתות חברתיות אמריקאיות מהוות מוקד עיקרי של ביקורת ב- RuNet.
 
טוויטר
צילום מסך
גוגל צילום מסך

עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

כעת טוען אחד הקולות המוערכים באינטרנט בביטחון מלא כי אתרים כדוגמת פייסבוק, טוויטר וגוגל יהפכו בקרוב לנחלת העבר במרחב הסייבר הרוסי. בפוסט שהעלה ב- ,LiveJournalמסביר מומחה המדיה ומי שנמנה על מייסדי הבלוגספירה הרוסית, אנטון נוסיק, מדוע אתרים פופולאריים בקרב מיליוני גולשים ברחבי העולם קרבים אל סופם ברוסיה.

"פייסבוק, טויטר וגוגל: המכניקה של הניתוק"
אנטון נוסיק
"רוסקומנדזור החלו להיערך לחסימת השרתים של פייסבוק, טוויטר וגוגל ברוסיה. התוכנית המקורית הייתה לחסום שירותים אלה במחצית השנייה של 2016, אך באופן פתאומי הוחלט השבוע בדוּמָה לאשר תיקונים לחקיקה שתקדים את הניתוק ל-1 בינואר 2015, וברוסקומנדזור פועלים במרץ להכין את התנאים לניתוק אפילו לפני כן. תהליך הניתוק יכלול שני שלבים. תחילה, הממשלה תציב בפני חברות אינטרנט זרות את הדרישה הלא-פרקטית בעליל להעביר את כל המידע האישי של משתמשיהן לשליטת שירות הביטחון הפדראלי הרוסי".

"ואז, משהן לא יוכלו לעמוד בדרישתה זו, "ייאלצו" נציגי המדינה לנתק אותן. ליתר דיוק, לנתק אותנו מהן. לאחר רישום על ידי רוסקומנדזור כ"מאגר שיתוף מידע", יחויבו האתרים להישאר "בתחום שליטת הפדרציה הרוסית [החל מששת החודשים האחרונים] מבחינת קבלה, מסירה, שליחה ו/או עיבוד של תקשורת דרך קול, כתב, תמונה, סאונד או אמצעים אלקטרוניים אחרים בין משתמשים באינטרנט".

"אתר שלא יעמוד בדרישה זו יחויב בקנס שיכול להגיע עד 500,000 רובל, מסבירים ברוסקומנדזור. אתם אולי שואלים מי הם בדיוק אותם משתמשים שהמידע שלהם צריך להיות מאוחסן בשליטת רוסיה? האם זה נוגע אך ורק לאזרחי רוסיה או גם למשתמשי אינטרנט דוברי רוסית ברחבי העולם? או אולי בעצם לכל אזרח מכל מדינה שבמקרה נמצא על אדמת רוסיה וגולש באינטרנט? למעשה, האמת הפשוטה היא שהתשובה לא נמצאת בחוק הפדראלי שאושר על ידי הממשלה".

"לא נעשה כל ניסיון להגביל את סמכותו השיפוטית של החוק ואת מרחב הפעולה הלגיטימי של שירות הביטחון הפדראלי של רוסיה – לא על ידי קריטריון של אזרחות, לא על ידי קריטריון של שפה ולא על ידי הגדרה גיאוגרפית. אם תקראו בחוק כפי שנכתב ואושר בדוּמָה, תראו שהוא עוסק בקבלה ומסירה של כל מידע שהוא, של כל אזרח שהוא – אמריקאי ואירופאי, יפני וקנדי, ישראלי וניו זילנדי, ללא הגבלה מכל סוג שהוא. מה גם שהגדרת החוק לבלוג נדיבה למדי. הרשו לי לצטט מהחוק, אחרת כנראה לא תאמינו לי:"

"בעליו של אתר ו/או עמוד כלשהו באינטרנט, שבו קיים מידע נגיש ושזוכה ליותר מ-3,000 כניסות של גולשי אינטרנט מדי יום (שייקרא לפיכך "בלוגר") מחויב לפעול על פי חוקי הפדרציה הרוסית בכל הפצה או שימוש במידע שברשותו, לרבות הפצת מידע זה באתר/עמוד על ידי משתמשים אחרים". 

"במקרה של הבלוגרים ברור למדי היעדרן של הגבלות מכל סוג שהוא – לא על בסיס אזרחות, לא על בסיס שפה ולא על בסיס מיקום גיאוגרפי. כל עוד יש לך 3,000 מבקרים ביום, נכנסת לרשימה - אז נא התאם את עצמך. אפילו

אם שפתך היא אינדונזית וכל הקהל שלך נמצא באי ג'אווה. או שתכיר בסמכות השיפוטית של רוסיה, או שנחסום אותך. כך קובע החוק. מטבע הדברים, אף אחד לא באמת מתכנן לאכוף את החוק הזה כפי שאושר. מלכתחילה, המשימה הייתה אחרת. כבר 10 ימים לפני שהחוק נכנס לתוקף, הבהיר מקסים קסנצוב, סגן יו"ר רוסקונמנדזור, שהסוכנות שלו לא תאכוף אף אחד מסעיפי חוק זה בשום דרך, למעט צנזורה פוליטית סלקטיבית". 

"איננו שואפים, ומעולם לא שאפנו, להטיל צנזורה מאורגנת על כלל השימוש הפופולארי באינטרנט בשפה הרוסית. פעולה כזאת תהיה חסרת טעם, ולא זו תכלית החוק. [...] תהליך רישום הבלוגרים הנדרש בחוק, בו תחל רוסקומנדזור ב-1 באוגוסט, לא נקבע כדי לספק הערכות סטטיסטיות [...]. אין אנו רואים כל צורך בהערכה מקדימה של מספר משתמשי האינטרנט העשויים ליפול תחת הקטגוריה "בלוגרים" כפי שמוגדרת בחוק. הנתונים הסטטיסטיים אודות הבלוגרים ייאספו רק בעת אכיפת החוק, והגדרתו לגבי בלוגרים תהא גמישה".

נראה כי גמישות היא שם המשחק העונה בכל הנוגע לרשויות אכיפת החוק ברוסיה. מי שאליו הן יחליטו להפנות את האצבע מחר, הוא שיזכה לביקור של אותה "גמישות". וכרגע, העדיפות העליונה היא חסימת שירותי פייסבוק, טוויטר וגוגל ברוסיה. בדוּמָה קבעו את הדד-ליין ל-1 בינואר 2015, אך ברוסקומנדזור ממהרים להוציא את החסימה לפועל אפילו מוקדם מזה" מסכם הבלוגר.

המאמר תורגם מרוסית בסיועה של ורה ריף

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...