זכיתם בתביעת ספאם? מס הכנסה בדרך אליכם

חוק הספאם החדש מאפשר לתבוע עסקים השולחים אלינו הודעות ספאם ברשת, אלא שהוא מאפשר גם לרשויות המס להיות שותפות לרווחי התביעה שלנו

עו''ד גיא אופיר | 2/11/2014 12:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות:
רשויות המדינה בישראל אינן יעילות באכיפת החוקים ויש שיאמרו כי הן פועלות בחוסר תפקוד אכיפתי. גם השופטים בארץ מודעים לבעיה זו ומי שהיה היועץ המשפטי לממשלה ואמור להיות האחראי על אכיפת החוק בארץ, מר אליקים רובינשטיין, הודה לאחר שהתמנה לשופט בית המשפט העליון כי כבדותה ואיטיותה של פעולת הרשויות מצדיקה לפתוח פתח ל"אכיפה אזרחית" לפיה יכול אזרח מן השורה להגיש תביעה כנגד גופים שונים.
 
Ingrid, cc-by
ספאם בתיבת ג'ימייל Ingrid, cc-by

עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בשנים האחרונות חוקקו סעיפי חוק המתגמלים את האזרח הפרטי להגיש תביעה בגין הפרת חוקים צרכניים ואחרים. סעיפים אלו מסמיכים את בית המשפט לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק בשווי כספי שיכול לעלות פי מאה מונים ויותר על הנזק בפועל (שהינו כביכול מזערי לאזרח הפרטי). דוגמא לאכיפה פרטית זו הינה חוק הגנת הצרכן הקובע פיצוי ללא הוכחת נזק עד לסך של 50,000 שקלים. עוד דוגמא הינה מחוק הספאם המפורסם, אשר קובע פיצוי ללא הוכחת נזק בשיעור של עד אלף שקלים עבור כל דוא"ל ספאם שנשלח אל המקבל.

לאכיפה פרטית יש גם חסרונות. אם למשל נסתכל על חוק הספאם נמצא שמי שבפועל מתמודדים עם רוב התביעות אינם "עברייני הספאם הגדולים" ששולחים מיילים מכתובות דוא"ל פיקטיבית ומקשים על איתורם (למשל המיילים הקשורים לויאגרה), אלא בעיקר עסקים ישראלים שמקיימים את החוק, לפחות בחלקו, שאכן מספקים את מלוא פרטיהם בכל מייל שהם שולחים (כנדרש בחוק) ומאפשרים לנמען לבצע הסרה, אך למעשה גם לתבוע אותם.

תביעות בנושא חוק הספאם הפכו לפופולאריות בבתי המשפט לתביעות קטנות ויש אף גורמים המפרסמים בפייסבוק הצעות לעשיית רווח קל ומהיר דרך איסוף מיילים מספריית הספאם ותביעת פיצויים. כך יצא שצמח לנו בישראל ענף פרנסה חדש ורווחי בעידוד המחוקק- תביעות ייצוגיות ותביעות על-פי חוק הספאם. אבל פה "אליה וקוץ בה", שכן פרנסה כידוע חייבת בתשלום מס ולכן אולי יש לסווג את הפיצוי שניתן כהכנסה החייבת במס. בשאלה זו התחבט בית המשפט העליון.

בתביעה ייצוגית שהגיש אזרח נגד חברת סלולר בגין חיוב יתר, פסק בית המשפט גמול תובע ייצוגי בסך מאות אלפי שקלים, אך לאחר הזכייה גילה התובע לתדהמתו כי רשות המיסים, השותפה הסמויה של כולנו, החליטה שהגמול המיוחד ששולם לו הינה עסקת אקראי החייבת במס המרבי המותר בישראל, העומד על 50%. בערעור שהגיש האזרח על חיובו במס, קבע השופט כי הגמול אכן הינו הכנסה החייבת במס והסביר כי הפיצוי עולה מאות מונים על הנזק בפועל ומטרתו לתגמל כלכלית אזרחים לבצע אכיפה פרטית של הוראות החוק. גם בתביעות
בנושא ספאם, הפיצוי הגדול ניתן כשכר עבור טרחת התובע ולכן, על אותו משקל, יש לראות בפיצוי המשולם לתובעים בתביעות ספאם, כהכנסה חייבת במס.

המתנגדים יאמרו כי מאחר והפיצוי המיוחד בתביעות צרכניות ובתביעות ספאם נועד לתגמל את האזרח על שטרח עבור כולם, הטלת מס עלולה לפגוע בכדאיות התביעה. ואולם, על אותו משקל ניתן לשים גם את עבודתו של אדם לטובת פרנסת משפחתו, מטרה נעלה שגם עליה מוטל מס. איני רואה מדוע אין להטיל מס בגין הכנסות נכבדות להן זוכים תובעים, ללא הוכחת נזק, בתביעות לפיצוי מיוחד. במיוחד כאשר אלו החליטו להקים לעצמם קו פרנסה חדש דרך תביעות אשר לרוב אינן מחייבות עבודה רבה. 

צריך גם לזכור, כי החברות שמשלמות פיצויים מנכות את התשלום כהוצאה מוכרת ודיני המס שואפים ליצירת סימטריה, כך שעבור אחד זו הוצאה ועבור אחר הכנסה- מישהו משלם מס עבור העברת הממון ואחר מנכה זאת כהוצאה. אי הטלת מס על התובעים, יוצרת אי סימטריה ופגיעה בהכנסות המדינה ותוביל לכך שאנו, העובדים, נשלם יותר מס כדי להשלים את החסר. טבעי כי רשות המיסים תפעל לגביית המס, ותפעל גם לעיגון נושא המס באופן שלא ישתמע לשתי פנים ולא יסתמך על פסיקה קודמת ועל שיקול דעת נקודתי.

הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני אינטרנט, משפט מסחרי, לשון הרע ודיני עבודה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...