חשבתם שמחקתם קובץ רגיש מהמחשב? עדיין אפשר למצוא אותו!
לאן הולכים הקבצים אחרי שמחקתם אותם? האם ניתן לשחזר קבצים גם אחרי פרמוט? ומה אתם צריכים לעשות כדי שקובץ שמחקתם יישאר כך לתמיד?

החומר נותר הרבה פעמים על המחשב אי.אף.פי
עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
אם מחקתי קובץ, למה עדיין ניתן לשחזר אותו?
כשאתם מוחקים קובץ, מערכת ההפעלה עלולה פשוט להסיר את אותו מרכיב בקובץ שמאפשר את הופעתו במערכת ההפעלה, ובכך הופכת אותו ללא נגיש דרך מערכת ההפעלה. זה לא בהכרח אומר שהמידע הוסר מהדיסק הקשיח. כלים לשחזור מידע יכולים להעלות קבצים ש"נמחקו" מהמתים.
ישנם אנשים רבים שעוסקים בשחזור מידע לפרנסתם – במיוחד מידע שנחשב לאבוד. הם משתמשים בתוכנות שחזור מיוחדות שסורקות את הדיסק אחר מידע שניתן לזהות. אותן תוכנות פותחו כך שהן מתעלמות מההגבלות של מערכות ההפעלה ומערכת זיהוי הקבצים שלה. מה מאפשר להן לזהות חלקי קבצים ששרדו ולשחזר אותם, תלוי בפקטורים כמו שלמות המידע, האם הוא שוכתב, האם הקובץ מוצפן וכו'.
למרבה הפלא, לפעמים זה אפילו אפשרי לשחזר מידע מדיסק קשיח שעבר פרמוט. אם מי שפרמט את הדיסק הקשיח השתמש ב"פרמוט מהיר", אז ייתכן שרק חלקים מסוימים מהקבצים נמחקו, מה שמשאיר סיכוי שניתן יהיה לשחזר את המידע שנמצא בקובץ עצמו.
האקרים קונים מחשבים משומשים
לכל הנושא הזה של שחזור מידע יש שני צדדים – האחד לטובתנו, והשני ממש לא. ייתכן שמחקתם בטעות מידע שחשוב לכם ואתם רוצים לשחזר אותו, או שעקב כשל כלשהו במחשבי העסק שלכם איבדתם מידע עסקי יקר, או אפילו מידע של לקוחות. הצד השני של המטבע הוא שימוש של האקרים ופושעי העולם המקוון בכלים לשחזור מידע כדי לסחוט אנשים או לגנוב את הזהות שלהם.
האקרים ופושעי רשת אחרים, המיומנים בשחזור מידע והם מודעים היטב לכך שקבצים שאנשים רצו להיפטר מהם עלולים להסתתר להם אי שם במעמקי הדיסק הקשיח. הם אפילו רוכשים מחשבים משומשים באתרי יד שנייה מתוך המטרה לנסות לשחזר מידע אישי של בעליו הקודמים של המחשב מהדיסק הקשיח ולאחר מכן להשתמש בו כדי לבצע גניבת זהות, סחיטה, כופר ועוד.
איך ניתן להבטיח שהמידע שמחקתם נמחק לנצח?
ישנם אנשי אבטחה
פרמוט
אם אתם לא עד כדי כך פרנואידים לגבי המידע שעלול להיות משוחזר מהדיסק הקשיח שלכם, פרמוט המחשב יקטין מאוד את הסיכויים שהקבצים שלכם ישוחזרו. תהליך הפרמוט כולל מחיקה של הנתונים מהדיסק ומאפשר את הכתיבה של נתונים חדשים באותו המקום בדיסק בו הופיעו הנתונים הישנים. אך כפי שנאמר קודם לכן, פרמוט המחשב אינו מבטיח שהמידע שלכם, או חלקים ממנו, לא ניתנים לשחזור. אך אל תקלו ראש במידע שלכם שעלול להיחשף לעיניים זרות ואל תוותרו על פרמוט אם החלטתם למכור את המחשב הישן שלכם.
הצפנה
טריק נוסף שיכול להפוך את מלאכת שחזור הקבצים שלכם לקשה יותר היא הצפנה. ניתן להצפין את כל הדיסק הקשיח לפני שאתם מפרמטים אותו ובהנחה שההצפנה היא טובה, שחזור הקבצים יהיה כמעט בלתי אפשרי. כמובן שקיימים גם כלים לפיענוח ההצפנה, אך ייתכן שבשלב הזה ההאקר כבר יוותר על לנסות לשחזר את הקבצים מהדיסק הקשיח שלכם.
גיל נוילנדר, מנכ"ל ESET ישראל
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg