אוכלת הרבה בהריון? הילד שלך יהיה שמן!

מחקר שנערך באוניברסיטת בר אילן מצא קשר ישיר בין כמות האוכל שאוכלת האם בזמן ההריון וההנקה, לבין הנטייה של הילד להשמנה בהמשך החיים

אסף גולן | 22/7/2014 22:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת בר אילן מלמד כי השמנה של האם בזמן ההיריון תשפיע על העובר גם אם לאם אין גנים טבעיים של השמנה. עוד לפני המחקר היה ידוע כי הורים בעלי משקל עודף מעבירים את הנטייה להשמנת יתר לצאצאיהם מבחינה גנטית. אולם מחקר חדש של מדענים ישראלים מראה כי נטייה משמעותית להשמנה עלולה להתפתח בילדים גם ללא תלות ברקע הגנטי של האם. לדברי החוקרים המנגנונים של ויסות האכילה נשלטים בעיקר על ידי הורמונים שנשלחים מהגוף ומדווחים למוח על כמות המאגרים האנרגטיים בגופינו (שומן וסוכר).
 
קמפיין נגד השמנה
קמפיין נגד השמנה צילום מסך

בהתאם לכך המוח "יודע" אם צריך להגביר או להחליש את תחושת השובע והרעב. בהקשר לכך החוקרים גילו כי חשיפה ארוכת טווח של חולדות למזון עתיר בשומנים, גורמת לשיבוש באחד המנגנונים המווסתים את האכילה. השיבוש הזה מתרחש על ידי שינוי במנגנונים האפיגנטיים של הגוף. המונח המדעי אפיגנטיקה (אפי=על הגנים) מתייחס לשינויים שמתחוללים בגנים שלנו ללא שנוצר שינוי ברצף ה-DNA. כך קורה שגם ללא שינוי משמעותי בקוד הגנטי של האדם עלולים להתחולל בו שינויים משמעותיים שמוכתבים על ידי הסביבה או על ידי הפעילות שלו. ובהקשר של המחקר הנוכחי מתברר כי על רצף ה-DNA של החולדות שעברו האכלת יתר ותהליך של השמנה נקשרו סמנים מיוחדים (=מתילציה) בלי קשר לרמת ההשמנה שלהן. הסמנים האלו משמשים כמעין "מתג" או וסת המצמצם את פעילות הגן (כמו מתג כיבוי/עמעום האור בחדר).

בהקשר של ההשמנה ריבוי במתגים כבויים כאלו יצר השפעה על התכונות האחראיות בגוף לתחושת השובע אצל החולדות. כך נוצר תהליך שבו החולדות רכשו תוכנות של השמנה למרות שמלכתחילה לא היה להן גן של השמנה בקוד הגנטי שלהן. המפתיע במחקר הנוכחי היה בכך שהתברר כי החולדות מסוגלות להוריש לצאצאיהם את אותו שיבוש במנגנון השובע. כלומר במחקר התגלה כי בעקבות חשיפה של האמהות למזון שומני בזמן ההיריון וההנקה הציגו הצאצאים בגיל הינקות את אותם סמנים אפיגנטיים אשר חוסמים את ביטוי הגן החולש על תחושת השובע ונגרם בעקבות כך שיבוש במנגנון הזה. הממצא המטריד ביותר היה בעובדה כי גם כאשר ניסו החוקרים לתקן את ה"תכנות" הלקוי בצאצאים על ידי מתן מזון סטנדארטי (מאוזן מבחינת שומנים וקלורית) במהלך חייהם הבוגרים, אותם סמנים אפיגנטיים לא השתנו והצאצאים הציגו אכילת יתר שהובילה להשמנה קיצונית.
ד
ד"ר אסף מרקו שקד חננאל

ד"ר אסף מרקו שהשתתף במחקר אמר בהקשרו כי "אותו מנגנון ביוכימי שהתגלה אצל החולדות אמור לפעול גם אצל בני אדם, ומכאן החשיבות המעשית של המחקר הזה". לדבריו "בשלבי ההתפתחות הראשוניים של כל היונקים, בעיקר בזמן הריון והנקה, צריכה של דיאטה לא מאוזנת כגון אחוזי שומן וסוכר גבוהים, חוסר בויטמינים, אומגה 3 וכו' מעלה את הסיכון לשיבוש בבקרה של "הדלקה/כיבוי" של הגנים האחראים על וויסות המאזן האנרגטי ובכך עולה הסיכון להתפתחות של השמנת יתר. ממצאים אילו יכולים להסביר בצורה חלקית את העלייה הגוברת בשנים האחרונות במספר המקרים של השמנה קיצונית בילדות, כאשר אותם ילדים מתחילים את חייהם בנקודת התחלה "גרועה", כאשר מנגנוני השובע שלהם כבר פגומים ולכן קל להם יותר "ליפול בפח" ולהשמין בחברה בה ישנו שפע של מזון עתיר בשומנים וסוכרים, והפעילות הגופנית מעטה...".

המחקר, שבוצע על ידי אסף מרקו דוקטורנט מהפקולטה למדעי החיים והמרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר אילן בהנחייתם של פרופ' אהרון ולר מהמחלקה לפסיכולוגיה והמרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר אילן וד"ר נועם מאירי מהמכון הוולקני ברחובות, פורסם בכתב-העת המדעי לביולוגיה ניסויית, JOURNAL FASEB, "The journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים