איך עוברים את חופשת הקיץ בלי פגיעות בעור
ממה מורכב הגוף שלנו? מה התפקיד שלו? איך שומרים עליו בעונה החמה? ומה עושים עם מדוזות? כל התשובות לשאלות על אחד האיברים המשמעותיים ביותר בגוף האדם

בנוסף לתפקיד זה, לעור ישנו גם תפקידים נוספים, דוגמת מניעת התייבשות הרקמות הפנימיות של הגוף כמו גם מניעה של פגיעה על ידי גורמים חיצוניים. בעור נאגרים מים, מלחים ושומן, וזה המקום בו הגוף מייצר ויטמין D ואוגר אותו. העור משמש כמובן כאיבר תחושה, והוא מהווה חסם לכניסה של גורמים מזיקים לגוף ולכן הוא נחשב לחלק מהמערכת החיסונית של הגוף.
עור הגוף שלנו מורכב משלושה רבדים: עילית העור (אפידרמיס), העור (דרמיס) ותת העור (היפודרמיס). העור הוא איבר מאוד פעיל מבחינה מטאבולית וכולל רכיבים דוגמת זקיקי שיער, בלוטות שומן ובלוטות חלב. בקרב תינוקות וילדים הוא מהווה את אחד מהאיברים הגדולים ביותר, מאחר ויחסית לנפח הגוף שלהם, העור תופס שטח גדול מאוד.
רובנו, כאשר אנחנו חושבים על קיץ, אמנם חושבים על ים, שמש וארטיקים, אך כל אלו מגיעים עם עקיצות, כוויות שמש ומדוזות. אם כך, כדאי לשלב את ההנאה והכיף מימי הקיץ עם שמירה על בטיחות הילדים שלנו, צריך לחשוב מראש ולהיערך נכון כדי שהחוויות המהנות של העונה הזו יעברו בשלום. השמירה על העור הופכת משמעותית ביותר בעונת הקיץ עקב החשיפה לשמש ולחום. הדבר משמעותי עוד יותר בקרב תינוקות וילדים, שעור הגוף שלהם רגיש יותר מזה של מבוגרים בו בעת שאופיים הסקרני והלא זהיר מגדיל את הסיכון לפגיעות שונות.
חשוב להבין כי תינוקות ופעוטות עד גיל שלוש שנים חשופים יותר לנזקי השמש מכיוון שעורם דק יותר ומכיל פחות מלנין, המקנה הגנה טבעית מפני הקרינה האולטרה סגולית. ניתן ללמוד על חשיבות ההגנה בגיל הצעיר מהופעה של מספר רב של נקודות חן המהוות גורם סיכון להשתנות ממארת בעתיד, בהשוואה לנקודות החן המולדות.

בכל מקרה משך החשיפה תלוי גם בסוג העור – עור בהיר יכול להיחשף לשמש לפרקי זמן קצרים יותר בהשוואה לעור כהה. כעקרון נמנע מחשיפה שתגרום לאודם בעור, שזהו הסימן לכוויה מדרגה ראשונה. מעבר לכך חשוב להקפיד על אמצעי זהירות נוספים. רצוי להלביש את הילדים בבגדים שיאפשרו הגנה מקסימאלית עם נוחות תיפקודית. ישנם בדים ייעודיים הנושאים תו "בגד מסנן קרינה" המשמשים לשם כך. בנוסף יש לחבוש כובע ולהצטייד במשקפי שמש. את שאר שטח העור החשוף יש למרוח בקרם עם מקדם הגנה תואם.
השימוש בקרם הגנה צריך להיות בקרם בעל מקדם הגנה SPF 15 לפחות. יש לחזור ולמרוח את הקרם מחדש כל שעתיים ובכל מקרה לאחר רחצה והזעה. חשוב להדגיש שההגנה נחוצה לא רק בשפת הים והבריכה אלא בחשיפה לשמש באופן כללי, למשל בעת נסיעות ארוכות ברכב או פעילות פנאי בגנים.
בצד הסכנה שבחשיפה לשמש, יכולות להתרחש תופעות נוספות בעונה הזו. החום, הלחות ואוורור לא טוב יכולים לגרום לפריחות ולגירויים. תופעה זו מתרחשת בעיקר באזורי קפלים, כגון קפלי צוואר, בתי שחי, מאחורי הברכיים ובמשפעות.
לחות היא אם כל רע לגוף התינוק והילד מכיוון שהיא מהווה סביבה נוחה לזיהום על ידי פטריה ובעקבותיה ישנו זיהום משני על ידי חיידק. לכן חשוב למנוע את האפשרות שתופעה זו תתרחש. דבר זה נעשה על ידי שמירה על היגיינה; שימוש בבדים טבעיים, סופגים ומנדפי זיעה, כגון כותנה; שימוש בקרמים שימנעו או יקלו על האודם והגירוי.
מטפלים בצריבות המדוזה
אחת התופעות המוכרות בקיץ הן עקיצות מדוזות. הדבר הראשון שחשוב להבין הוא כי מדוזות אינן עוקצות. תחושת הצריבה נובעת מחשיפה לריר שהמדוזה מפרישה, פעולה שהיא עושה לצרכי הגנה. זו הסיבה שניתן להיפגע מהריר גם אם לא נמצאים בקרבת מדוזה, למרות שככל שמתקרבים אליה כמות הריר עולה. צריבה מריר המדוזה גורמת לאודם, נפיחות וכאב. כדי להימנע מכך חשוב שלא להיכנס לים בזמן שיש בו נחילי מדוזות. אם בכל זאת נפגעתם, הטיפול מתבסס על שטיפה במים רגילים לשם הרחקת הריר. יש האומרים שחומץ מנטרל את פעולת הריר ומונע את הכאב וזה מה שיש לרוב בסככות המצילים. בנוסף, ישנם קרמים היכולים לסייע בהקלה על הסימפטומים.
נזהרים ונהנים
כל עוד יודעים לשמור על כללי התנהגות בסיסיים, גם הילדים וגם אנחנו ההורים יכולים להנות מהדברים הטובים שעונת הקיץ מביאה איתה לחיינו.
כותב המאמר הינו ד"ר שמואל גור, מומחה ברפואת ילדים, יועץ למותג "בפנטן פלוס" ומנהל מרכז בריאות הילד בכפר סבא.