מחקר: גברים מעדיפים להינשא לאלמנות צה"ל
במאמר שכתבה ד"ר יערית בוקק-כהן, מאוניברסיטת אריאל, בעקבות מחקר שנערך על גברים בשומרון היא קובעת כי חתונה עם אלמנת צה"ל הופכת את הבעל השני לגיבור

לאחר הינשאה מאבדת האלמנה חלק גדול מההון הסימבולי בשל התפיסה הרווחת שנישואין בשנית תורמים לשיקומה. הנישואין בשנית של אלמנות מהציונות הדתית בשומרון מביאים ל'הפקעת' ההון הסימבולי מידי האלמנה: הון זה ממשיך את דרכו מהאלמנה אל הבעל השני שלה, הזוכה להערכה ויוקרה רבה בשל נישואיו לאלמנה והיותו אב ליתומים, כך שהאלמנה מהווה רק 'חוליה' שדרכה מועבר ההון הסימבולי מהבעל הראשון לבעל השני.
ניתן להבחין בחמישה היבטים של הנישואין בשנית של המרואיינות ובני זוגן אשר יחדיו מעידים על השפעת נסיבות מותו של הבעל על מעמדה של אלמנתו : (1) האלמנה מפיקה הון סימבולי ש'הורש' לה על ידי בעלה הראשון וזוכה להילה והערצה; (2) ההון הסימבולי שמקבל הבעל השני בעצם נישואיו לאלמנה לאומית; (3) פרקטיקות שעורכת האלמנה לשימור ההילה של החלל; (4) השתתפותו של הבעל השני בטקסי אזכרה כפרקטיקה לצבירת הון סימבולי; (5) הפקעת ההון הסימבולי מידי האלמנה לאחר נישואיה. להלן מובאות מדברי המרואיינים המדגימות את התייחסותם להיבטים הללו.
בהינשאו לאלמנה לאומית זוכה הבעל השני לכבוד והערצה מצד בני קהילתו ומשפחתו. נראה כי אבנר היטיב לנסח את שיקוליו ותחושותיו במהלך היכרותו עם רבקה, אשר בעלה נפל בעת מבצע צבאי: "נאמר שהיה שם איש שמת מזה ונשארה אלמנה, אז נראה לי שמי שמתחתן עם אחת כזאתי הרקע נדבק אליך, מי שילך להתחתן איתה לא יוכל להתחתן בלי הסיפור הזה כי זה חלק ממנה, כמו מי שמתחתן עם אלמנת סרטן מעיים גם זה חלק ממנה.... אני מנסה להקצין את התמונה: מה ההבדל בין אלה שמתו בדולפינריום לעומת אלה שמתו בפיצוץ השני בצומת בית ליד וזה הכניס אותם לברוך הזה... אלמנה של מישהו שעשה משהו משמעותי כמו ש. או ג. אז אני חושב שיש להן מעמד עודף, בהכללה".
שאלתי את אבנר האם יש הבדל בין להינשא לאלמנה לאומית לעומת אלמנה אזרחית, לדבריו: "לא יודע אם אני יכול להסביר את זה, בעלה של ד. שהיה אידיאליסט מעל האוזניים ונהרג במבצע. זה נראה לי יותר נורמאלי למות במלחמה מאשר למות על הכביש...נראה לי שק. נהרג בסיטואציה יותר נורמאלית למות בה מאשר מסרטן במעיים... אז ממילא נראה לי שאשתו נראית לי יותר שווה מאחת שבעלה מת מסרטן במעיים".
"...יש בזה אלמנט דתי- של גאולה, אתה גואל את האלמנה מהמצב הזה....אם החבר מתחתן עם האלמנה הוא מרגיש שהוא ממשיך את מורשת החבר....יש הילה מסוימת לאלמנת צה"ל.... אם היו אומרים לי 'אם אתה רוצה אלמנת צה"ל או נפגע איבה או אחת שהתאלמנה בנסיבות אזרחיות במי היית בוחר?"ללא קשר לאהבה, הייתי נוטה ללכת לנושא של צה"ל כי יש לזה הילה, מישהו שנפל בגבורה במלחמה,יש בזה משהו. מצד שני ,זה לא פשוט להתחתן עם מישהו שהיה קצין גבוה בצה"ל, חוץ מהקשיים של האלמנה, יש משהו בחברה הישראלית: האתוס של צה"ל חזק מאוד, הוא אתוס שמקובל".
המאמר נכתב על ידי ד"ר יערית בוקק כהן חברת סגל במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת אריאל בשומרון