מדע בדיוני בהתהוות: סיכום פיתוחי הטכנולוגיה של שנת 2013

השנה שעברה הראתה מספר פריצות דרך ענקיות בתחום הרפואה: לחימה בסרטן על ידי הזרקת רובוטים לגוף (בתחום הננו טכנולוגיה), פריצת דרך בתחום השבת הראייה לעיוורים והתקדמות בהבנת הגנום האנושי. התקדמויות דומות היו במציאת פתרונות למחסור של אוכל בעולם וכן בתחום הטכנולוגיה הממוחשבת כמו מדפסות תלת ממדיות ומשחקי מחשב שמחברים בין הדמיון למציאות

פרופ' זאב זלבסקי | 12/1/2014 15:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: טכנולוגיה
יכולות הייצור ההנדסיות ההולכות ומתפתחות בקצב מואץ בשנים האחרונות מאיצות מאוד גם את התפתחות המחקר המדעי בארץ ובעולם כוון שהן מאפשרות להפוך למציאות רעיונות שבעבר ניראו כחלומות. בהקשר זה המחקר המדעי והתעשייה עוזרים אלו לאלו כאשר האקדמיה מזרימה רעיונות יישימים חדשים לשוק בעוד שהתעשייה מפתחת כלי ייצור ההופכים רעיונות אלו לריאליים. שנת 2013 הייתה שנה בעלת פריצות דרך טכנולוגיות חשובות רבות כך שאם הינו רואים לפני כעשור את אשר נעשה כעת הינו חושבים שמדובר בסיפור הלקוח ישר מדפי ספרי מדע בדיוני. בסקירת ההתפחויות הטכנולוגות של השנה האחרונה ברצוני לציין המצאות בהקשר של שלושה תחומים:
 
פיתוחים שנחשבו פעם למדע בדיוני. דרך להחזרת הראייה לעין
פיתוחים שנחשבו פעם למדע בדיוני. דרך להחזרת הראייה לעין יח''צ

ביו רפואה- מספר התפחויות סחפו את הדימיון שלנו בשנה האחרונה בתחום הביו רפואה.

אחד הכוונים המופלאים ביותר קשור בקידום טכנולוגיות שיאפשרו לאנשים עוורים שוב לראות. אחת הטכנולוגיות המעניינות קשורה להשתלה של רשתית מלאכותית שבעצם תיהיה שבב של מצלמה שיושתל בעין של העוור כך שהיציאות החשמליות של השבב יחוברו ישירות לקצות עצבי הראיה ובכך יעקפו את גלאי האור הטיבעיים שיש לנו ברשתית. לאחרונה חברה בשם Second Sight (למרות שיש עוד מספר חברות בעולם המפתחות טכנולוגיות דומות) קבלה אישורים רפאויים ובצעה מספר השתלות באנשים כאשר חלק מההשתלות היו מוצלחות והראו היתכנות ליכולת שחזור הראיה לעוורים (אומנם ברזולוציה נמוכה מאוד). גישה מענינת אחרת הנימצאת בפיתוח אמורה לאפשר תפקוד פונקציונלי לאדם העיוור ע"י הרכבה של עדשות מגע מיוחדות שיגרו את חוש התחושה בקרנית שלו בהתאם למה שמצלמה חיצונית רואה. זו סוג של יכולת לקרוא כתב ברייל עם התחושה המעוררת בקרנית במקום מישוש עם קצות האצבעות.
 
יוכסנו לתוך גוף האדם
יוכסנו לתוך גוף האדם אליוט, רשיון cc-by-sa
כוון אחר מעניין בעולם הביו רפואה קשור בפיתוח של ננו חלקיקים מיוחדים שהזרקתם בדרכים שונות למערכת הדם מאפשרת או לגלות סוגים שונים של סרטן או לטפל בסרטן ע"י הרג סלקטיבי רק של הרקמות הסרטניות. זהו תחום גדול מאוד אשר בו פועלים מספר רב מאוד של חוקרים בארץ ובעולם. בחלק מהמחקרים הננו חלקיקים הם מוכווני מטרה וברגע שהם ניכנסים למחזור הדם הם מחפשים סוגי תאים מאוד מסוימים. בחלק מהמחקרים מדובר בננו חלקיקים לא מכווני מטרה והגילוי או הטיפול בסרטן קורה בגלל שברקמות הסרטניות ריכוזם או צורת תנועת של הננו חלקיקים שונה מאשר ברקמות הבריאות.

בסקירה של ההתפחויות המדעיות של השנה האחרונה חשוב מאוד להזכיר את ההתקדמות האדירה שקיימת לאחרונה במיפוי הגנום האנושי ובניסיון לפתח תרופות המותאמות גנטית אישית לחולה. בהקשר זה התפחות רבה חלה בתחום של פיתוח של ננו רובוטים מיוחדים ששוב יכולים להיות מוזרקים למחזור הדם שלנו ולאפשר טיפול אינדבידואלי בתאים ורקמות בעייתיות בדומה למה שתארתי קודם עם הננו חלקיקים. ההבדל הוא שלננו רובוטים אלו יש יותר פונקציונליות רפואית והם יכולים להיות נישלטים מבחוץ ע"י הרופא ויכולים למשל לאפשר שחרור תרופות בצורה מאוד מבוקרת ומדויקית. חשוב לשים לב שלא מדובר פה במוצרים שכבר קיימים בשוק אבל בהחלט מדובר בטכנולוגיות השדרך שנותרה להן כדי להעבירן מהאקדמיה לתעשיה הינה קצרה למדי.

תחום אחר שהתפתח מאוד בהקשר הביו רפואי קשור לטכנולוגיות לניתור ביו רפואי לא פולשני. צמידים שונים, חלקם מבוססי טכנולוגיות חישה אופטיות יכולים לנתר ללא מגע פרמטרים רפואיים כדוגמת לחץ דם, כמות חמצן בדם, ריכוז גלוקוז בדם וכד'. אומנם חלק מטכנולוגיות אלו נימצאות עדיין בשלבי המחקר האקדמי אבל התוצאות הראשונות מראות היתכנות מדעית ובשנים האחרונות לדעתי מגמת הניתור הביו רפואי הלא פולשני תלך ותתחזק בעולם המסחרי.

תזונה:

כולנו מודעים לגידול המתמיד באוכלוסיית העולם ובירידה המשמעותית בשטחי הגידול החקלאיים ובשטחי המרעה. ישראל הינה מעצמה טכנולוגית בתחום החקלאות ומובילה מספר פיתוחים חשובים הקשורים לסוגי ירקות ופרות בעלי עמידות ושרידות טובים יותר ובעלי שיפורי טעם שונים שנעשו כדי להתאימם לדרישת קהל היעד. אבל, פריצת הדרך המענינת ביותר שנעשתה בשנה האחרונה הינה ללא ספק היכולת עליה דיווחו מדענים מהולנד ואשר כללה גידול של המבורגר ראשון שיוצר משיבוט מעבדתי של תאים שנילקחו מחיה.
 

חקלאות טכנולוגית יותר
חקלאות טכנולוגית יותר יח''צ
אומנם מחירו של המבורגר זה היה גבוה מאוד אבל טעמו היה מתקבל על הדעת כפי שקבעו מומחים במבחן טעימה שנערך מול מצלמות הטלוייזיה. היכולת הטכנולוגית שהוכחה פה הינה משמעותית וברור שעם השכלול של טכנולוגיה זו המחיר יוכל לרדת משמעותית כפי שקרה בשנים האחרונות למשל עם המחיר של הזכרונות הניידים בטכנולוגיית ה disk on key.

תחום הפרט

בתחום זה בשנה האחרונה היו מספר טכנולוגית מענינות שהתפתחו בצורה משמעותית ואשר ישפיעו בעתיד הלא רחוק על צורת חיינו ועל תרבות הפנאי של כל אחד מאיתנו.
 

פרצית דרך ענקית. ההמבורגר הסינטטי
פרצית דרך ענקית. ההמבורגר הסינטטי צילום: אי.פי.איי
בתחום המשחקים הפיתוחים של חברה כמו פריים-סנס שפיתחה מערכת חישת תלת מימד לתחום המשחקים הביתיים, ושנימכרה בשנה האחרונה לחברת Apple הביאה טכנולוגיה זו צעד נוסף קדימה וטשטשה עוד יותר את הגבול הדק שעדיין קיים בין עולם הדימיון למציאות. בהקשר זה עולם הוירטואלי התקדם צעד נוסף קדימה עם הטכנולוגיות הרבות שצצו לאחרונה והמאפשרות לבצע תצוגה קומפקטית למשתמש ע"י הקרנה של אינפורמציה ישירות לתוך עין המשתמש. כולנו מכירים את google glass אך בנוסף לזה יש טכנולוגיות נוספות המאפשרות לבצע תצוגה באמצעים אף יותר קמופקטיים, למשל ע"י שימוש בעדשת מגע בלבד.

הדפסות התלת מימד התפתחו מאוד בשנים האחרונות ועם ההתפחות של טכנולוגיה זו והיכולות שלה, תוצרי ההדפסה החלו להשתלב בעוד ועוד תחומים בחיי היומיום שלנו. הדפסות אלו יכולות להדפיס החל מדברים קטנים מאוד וכלה בגדולים מאוד. החל מכלים לרפואה, נשקים, כלי בית או אפילו חלקי רכבים ומטוסים. לאחרונה חברת מדפסות תלת מימדיות דווחה על הרצון שלה להדפיס בית מגורים שלם בטכנולוגיה זו. מן הסתם טכנולוגיות אלו בהחלט יוכלו להשפיע בעתיד הלא רחוק על עליות המחיה שלנו.

פרופ' זאב זלבסקי הוא חבר הפקולטה להנדסה אוניברסיטת בר- אילן

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים