מכון מחקר: תעלת ימים בין ים סוף לים המלח היא בעייתית
צוות המחקר של המרכז למדיניות סביבתית במכון ירושלים לחקר ישראל קובע כי תעלה מים סוף לים המלח היא חלופה פחות יעילה כלכלית וההשלכות הסביבתיות שלה מאד בעייתיות. הצוות קורא לעריכת פיילוט מדורג על מנת לא לגרום נזק בלתי הפיך לסביבה

טקס החתימה על הפרויקט החדש להקמת תעלת הימים
בראש הצוות עמד ד"ר עמוס ביין, גאולוג בעל שם עולמי שניהל בעבר את המכון הגאולוגי הישראלי. "רעיון מוביל הימים, המבקש לשנות את מאזן המים הגירעוני של ים המלח באמצעות הזרמת מי-ים, מלוּוה בתנאי-חוסר-ודאות ולכן אין מנוס מליישם את הפרויקט באופן מודולארי, שיתחיל בפיילוט קטן שיאפשר בחינה כמותית מהימנה של כל העשוי להתרחש בעקבות מימוש הפרויקט במלוא היקפו" כותבים החוקרים בעבודתם וקובעים כי יישום מלא של אחת האופציות, ובוודאי של האופציה שעליה נחתם ההסכם, מבלי לפקח על ההשלכות הסביבתיות עלול לגרום לאסון סביבתי, במיוחד לאור הסיטואציה שבה בעקבות הפרויקט ישתנו סדרי בראשית באופן דרמטי ביותר בים המלח ובסביבתו. החוקרים מציינים כי כל העבודות הקודמות בנושא, כולל עבודת הבנק העולמי מציינים את חוסר הודאות המטריד הזה, שהשלכותיו הגאולוגיות, הסביבתיות, ערכי הטבע ובעקבות זאת גם השלכות אנושיות, חברתיות וכלכליות (אפילו תיירותיות) – עשויות להיות קשות ובוודאי לא ברורות.
העבודה נעשתה לאורך השנים האחרונות, ובחנה שש חלופות שונות לתעלת ימים, דרכם יוזרמו 1,000 מלמ"ש, מהם אספקת מים שפירים בהיקף של 200 מלמ"ש לאזור עמאן (ירדן) ו 200- מלמ"ש נוספים בחלוקה שווה לישראל ולפלסטינים. ארבע חלופות מתוך השש הן מים-סוף לים המלח ושתי חלופות נוספות מים המלח אל הים התיכון. בנוסף בחנה העבודה חלופות "יצירתיות" - האחת שבה מחזקים את הזרימה לנהר הירדן התחתון ללא פרויקט מובל מים ומספקים לעמאן מים מעקבה והשנייה מים לעמאן מן הכנרת על חשבון המוביל הארצי (כאשר אלה יוחלפו במי התפלה שיופקו מהים התיכון עבור הישראלים).
החלופות נבחנו מזויות רבות כמו יצירת חשמל, עלויות הפרויקט, יכולת יצירת התפלת המים, בעיות סביבתיות ועוד. מכל החלופות שנבחנו, דווקא החלופה של תעלת ימים מהים התיכון, דרך בית שאן לירדן התחתון נראית לחוקרים החלופה המיטבית כלכלית וגם זו שתתן פתרון טוב יותר לירדנים, לישראלים, לפלסטינים וגם לייצוב מפלסו של ים המלח (עלותה כ 5.2 מיליארד דולר).
"לאור אי-הוודאויות המהותיות העומדות ותלויות גם לאחר הבחינה היסודית והממצה שנעשית ע"י הבנק העולמי" כותבים החוקרים "אנו ממליצים חד משמעית לקדם את הפרויקט באופן מודולארי. שהיישום המודולארי אינו בגדר עוד חלופה, אלא מרכיב יסודי והכרחי בתכנון, חלק אינטגראלי של כל תכנית לקידום הפרויקט. תכנון היישום המודולארי במושגים של שלבים, כמויות ההזרמה, התפלה וקצב היישום, חייב להתמודד בראש וראשונה עם אי-ודאויות ותרחישים מחמירים אפשריים.
מומלץ שהתכנון יכלול פרק מקיף על אופן היישום המודולארי, על ניטור ההשלכות בכל שלב ועל הזמן המינימאלי שיידרש להתנסוּת וללימוד ההשפעות בטרם יוחלט אם להתקדם משלב לשלב. לבסוף מומלץ כי התכנון ילוּוה במתווה ארגוני לניהול היישום המודולארי, לזיהוי בעיות, להגדרת חומרתן ולקבלת החלטות (שאפשר שיהיו קשות) לגבי ההתקדמות בשלבים או חלילה לגבי עצירה, במידה שיתגלו מפגעים חמורים (שאותם יש להגדיר מראש ככל שניתן)".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg