מחקר ראשון מסוגו מזהה נשים בסיכון לדיכאון אחרי הלידה

מחקר שנערך במכון טל בירושלים גילה שלנשים הנמצאות בסכנת דיכאון זה ישנו ביטוי גנטי שונה מנשים שאינן בסכנה. לאור זאת ניתן להכין את הנשים להתמודד טוב יותר עם הדיכאון ואף למנוע אותו

אסף גולן | 5/8/2013 16:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
במסגרת מחקר שנעשה במכון טל (שלוחת הבנות של מכון לב), מצאו הסטודנטיות לראשונה שינויים גנטיים שיאפשרו לזהות נשים הנמצאות בסיכון ועלולות להיכנס לדיכאון שלאחר הלידה. לדברי החוקרת והמרצה במכון טל, ד"ר אנה לנדסמן:"הגורם לדיכאון זה עדיין אינו ידוע, ומשערים כי יש מספר רב של גורמים הכוללים גורמים גנטיים, ביולוגיים ופסיכוסוציאליים.
 
נמצא ביטוי גנטי לסכנת הדיכאון
נמצא ביטוי גנטי לסכנת הדיכאון איור: ליאב צברי

בנושא של דיכאון אחרי לידה נערכו מחקרים שונים באוכלוסיות רבות ומגוונות. נמצא כי התופעה קיימת בכל שכבות האוכלוסייה. רוב המומחים מסכימים כי גורמי לחץ מסוימים, מאפיינים התנהגותיים, וגורמים אישיים או פסיכוסוציאליים מעלים את הסיכון ללקות בדיכאון אחרי לידה. גורמי הלחץ כוללים גורמים קונפליקטים משפחתיים, חוסר השכלה, אימהות חד הורית, עוני, סיוע דל מבן זוג/ בת הזוג, מחלות פיסיות או נפשיות כרוניות, חוסר התמיכה חברתית וקושי בקבלה עצמית.

יחד עם זאת ישנם נשים שלא נחשפות לנסיבות פסיכוסוציאליות שליליות ועדיין מפתחות דיכאון. וישנן גם נשים שלמרות מכלל שלם של הגורמים סביבתיים שליליים מצליחות להתמודד עם סטרס של הלידה ונשארות בריאות.

עובדה זו מביאה למסקנה כי ככל הנראה קיימת השפעה פיזיולוגית-ביולוגית ההופכת נשים מסוימות לפחות עמידות למצב הנפשי והסטרס שלאחר הלידה. מטרת המחקר שלנו הייתה לנסות לזהות מסלולים מטבוליים או גנים עם ביטוי לקוי או שונות מובהקת בין הנשים הלוקות בדיכאון לאחר הלידה לנשים שאינן. במחקרינו השתמשנו בשיטת שבבי DNA המאפשרת אנליזה בו זמנית של ביטוי גנטי של כל הגנום.
 
בטיפול נכון ניתן למזער את הדיכאון ואף למנוע אותו
בטיפול נכון ניתן למזער את הדיכאון ואף למנוע אותו שאטרסטוק
התוצאות שלנו מראות שלנשים שחלו בדיכאון אחרי לידה ישנו ביטוי גנטי ייחודי בהשוואה לנשים בריאות. יותר מזה, הצלחנו לזהות מסלולים מטבוליים שהם מראים פעילות שונה בנשים של הניסוי בהשוואה לנשים בריאות. הממצאים הללו פותחים צוהר להבנת הסיבות להתפתחות המחלה ואולי גם לזיהוי נשים בסיכון גבוה לפיתוח דכאון לאחר הלידה. צריך לציין שזיהוי מוקדם של נטייה  למחלה יאפשר לתת טיפול מתאים ולמנוע מאישה אפילו להגיע להתפתחות הדיכאון".

עוד הוסיפה לנדסמן: "כוונת המחקר היא להביא לזיהוי מוקדם של הדיכאון שעלול להתפרץ לאחר הלידה ואנחנו נוכל לתת לבן הזוג ולמשפחה את הכלים להתמודדות ולסייע לאישה לאחר הלידה".
יצוין כי דיכאון אחרי לידה (PPD Postpartum depression-) מופיע לפחות ב- 15% מהנשים היולדות, כשבמקרים רבים הוא אינו מאובחן.

דכאון אחרי לידה יכול להופיע משני ימים לאחר הלידה, בדרגות חומרה שונות וסימפטומים מגוונים. עדויות מצטברות מראות שכאשר הסימפטומים של דכאון אחרי לידה מופיעים אצל האם למשך יותר מששה חודשים, הולד חווה עיכוב בגדילה ובהתפתחות, חסרים קוגניטיביים ובנוסף, הסיכון שהפרעות דיבור לטווח ארוך ודיכאון יופיעו אצלו בבגרות גובר.

לעיתים קרובות נשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה נמנעות מלבקש עזרה כיון שהן פוחדות שיתייחסו אליהן כמשוגעות או שהן יאבדו את המשמורת על ילדם. בעזרת טיפול, מרבית המקרים נפתרים כעבור שנה מהלידה, כשאבחון מאוחר מתקשר להארכת משך הופעת הסימפטומים והתנגדות גדולה יותר לטיפול.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים