תאי גזע אנושיים שהוזרקו לעכברים שיפרו את זיכרונם

קבוצת חוקרים מאוניברסיטת ויסקונסין ערכה ניסוי פורץ דרך בתחום חקר המוח במהלכו עכברים פגועים במוחם רופאו חלקית על ידי השתלת תאי גזע אנושיים. משמעות המחקר: צעד נוסף לקראת האפשרות של ריפוי פגיעות מוחיות בבני אדם

אסף גולן | 24/4/2013 11:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קבוצת חוקרים באוניברסיטת ויסקונסין במדיסון, בארצות הברית הצליחה לתקן פגיעה מוחית בעכברים על ידי הזרקת תאי גזע אנושיים. מדובר במחקר ראשון מסוגו, בו הזרקת תאי גזע הצליחה לפעול בצורה זו והחוקרים רואים בהצלחתם צעד גדול קדימה בתחום חקר המוח. פרופסור זאנג צו-סון, שעמד בראש צוות החוקרים הסביר כי "לקחנו תאי גזע עובריים אנושיים שנבדקו היטב כדי לוודא שמדובר ברקמה טהורה והזרקנו אותם למוחם של עכברים שעברו פגיעה במערכת הזיכרון שלהם.

הזרקנו את התאים בנקודה במוח בה גם קיימת פעילות זיכרון, והתאים אכן התמיינו והתחלקו ויצרו מערך זיכרון חדש אצל העכברים. מה שעשינו דומה לחיתוך של חוט טלפון ועקיפתו עם ידי יצירה של חוט אחר".

בתום הניסוי הוכח כי העכברים להם הוזרקו תאי הגזע האנושיים, התמודדו היטב עם מבחנים כמו מעבר במבוך ופעילויות אחרות שהם התקשו בהן לפני הזרקת התאים. לדברי החוקרים ההישג הגדול של הניסוי טמון בכך שהפעם התרחשה הצלחה בהתמיינות התאים. "בעבר ניסויים כאלו גרמו ליצירתם של גידולים סרטניים. הפעם הצלחנו לייצר תנאים כאלו שבהם לא נוצרו גידולים סרטניים בכלל" מסרו החוקרים. 

הצלחתו של ניסוי זה היא התקדמות רבה במה שנחשב בתחום מדעי הרפואה כ'גביע הקדוש' של המחקר, קרי שיחזור פגיעות מוח. באם החוקרים יצליחו להתקדם עם מחקרם לכאורה ניתן יהיה בעתיד לתקן גם אצל בני אדם פגיעות מוחיות שגורמות למחלות רבות כגון אלצהיימר, תסמונת דאון, סכיזופרניה, התמכרות לסמים ואפילו תופעות דיכאון.

עם זאת פרופ' זאנג שנחשב לאחד החלוצים הגדולים בעולם של מחקר מסוג זה מציין כי "אסור להתלהב יותר מידי מהתוצאות. אנחנו רק בתחילת הדרך וזאת למרות שמדובר בפעם הראשונה שבאמת התקדמנו משמעותית בתחום. אנשים צריכים להבין שיש פגיעות ומחלות מוחיות שאנו לא יודעים מה גורם להם וזה ככל הנראה כיוון שמעורבים בהם גורמים רבים.
 
שלב נוסף לקראת תיקון נפגעי ראש. מוחות בצנצנת
שלב נוסף לקראת תיקון נפגעי ראש. מוחות בצנצנת צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק
עם זאת אנחנו אכן מקווים לגלות יום אחד את הדרך לתקן או למזער לפחות בעיות מוחיות מוגדרות. כמובן המחקר כרגע נעשה רק על עכברים, ועוד עכברים מסוג מיוחד שייחודם בזה שהם לא דוחים השתלות ממקורות חיצוניים, אבל עדיין זו התקדמות מחקרית משמעותית".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים