ראשי > סטייליסימו > שגיא כהן
בארכיון האתר
החדר אוכל הטעים בארץ
שגיא כהן הצפין עד אדלינה שבקיבוץ כברי, ומצא שם מסעדה מדהימה. מה ששמעתם
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
שגיא כהן
16/7/2005 12:07
מסעדנים איטלקים, גורס המיתוס, נוהגים לבדוק בסוף הערב כמה ספלי קפה הוזמנו. הסיבה פשוטה: כשהלקוח מרוצה ונעים לו, הוא רוצה להאריך את החוויה. כשהלקוח רוצה כבר לקום וללכת, קפה זה הדבר הראשון שהוא יוותר עליו. יש אפילו מסעדנים שמתגמלים את המלצרים לפי מספר כוסות הקפה שהוזמנו בשולחנות שלהם: ככל שהמספר גבוה יותר, כך הם מניחים, חוויית האכילה של הסועד היתה מהנה יותר, ומאחר שכל השולחנות קיבלו אותו אוכל, די ברור למה הם נהנו.

אדלינה, המסעדה המקסימה בקיבוץ כברי שבגליל המערבי, היא מסוג המסעדות שיגרמו לכם לרצות להזמין קפה. יותר מזה: בהחלט יכול להיות שאחרי הקפה תזמינו תה, ואחריו, מי יודע? אולי גם איזו חליטת צמחים. העיקר שלא תצטרכו לקום וללכת. כי אדלינה, באופן נדיר, היא חוויית אוכל מושלמת. לא במובן זה
שאין מה לשפר, תמיד יש מה לשפר, אלא במובן הסינרגטי של המילה: במובן זה שכל האלמנטים של הארוחה משתלבים לשלמות מלבבת אחת, כזו שהופכת סתם ארוחה של אמצע שבוע לחוויית נועם ורוגע יוצאת דופן.

זה מתחיל - אם תסלחו לי על הקטנוניות - במשהו קטנטן: מספר השלטים שמכוונים אותך אל המסעדה. קל לצחוק על זה שכל עשרה מטרים יש שלט, גם במקומות שבהם אפילו חולד פוזל יתקשה לפספס את הדרך. מצד שני, תחשבו על אנשים רעבים שבאים בפעם הראשונה למקום לא מוכר, למה לא להתחשב בהם ולהרגיע אותם כל כמה מטרים? שיהיה להם נעים, שלא תהיה להם שום סיבה להיכנס ללחץ. וזהו, באפיזודה הקצרה הזו של תשומת לב, מתמצית בעצם הפילוסופיה של אדלינה. כי זו מסעדה שבה חשבו, קודם כל, על הלקוח. שיהיה לו נעים, שיהיה לו נוח, ובעיקר, שיהיה לו טעים.
עוד אדלינה. צילום: אלכס רוזקובסקי
***
וברשותכם, כדי לא לבזבז יותר מדי זמן על רוחניות, תרשו לי להגיע הפעם ישר לטעם. כי באדלינה, לשם שינוי, יש אוכל שיש מה לכתוב עליו הביתה. ההשפעה המרכזית על התפריט היא ספרדית. זה נכון יותר ברוח הדברים מאשר בטעמם. למשל, המנה הראשונה המומלצת (פעמיים: גם על ידי המסעדה וגם על ידי) נקראת "טיול טאפאס". תעשו לעצמכם טובה: קחו מקל, קחו תרמיל, צאו לכם אל הגליל ותעשו טיול טאפאס קליל. המנות נשמעות מוכרות, חלקן אפילו נראות מוכרות, אבל הן לא.

קרפצ'ו, למשל. אין כמעט מסעדה בארץ שלא מגישה את המנה הזו. רק בודדות לא מוציאות לה שם רע. לא כאן. על נתחי הבשר הוורדרדים שהושרו בתחמיץ מעולה הונחו פיסות דקיקות, בדיוק בעובי שנמס בפה, של גבינת מאנצ'גו ספרדית. וזהו. זה היה בדיוק זה. השילוב של חמיצות המשרה עם מתיקות הבשר והפיקנטיות של הגבינה, שהתחברו בפה בדיוק בדגשים שגורמים לך לעצור פתאום ולחשוב: וואו.

או מוס כבדי עוף. כמה פעמים כבר אכלתם מוס כבדי עוף? אבל כזה, עם כזו ריבת שזיפים עשירת טעם, עוד לא יצא לכם. או קציצות טלה קטנטנות עם רוטב עמבה. באופן אישי זה לא שאני לא אוהב עמבה: נהפוך הוא, אני שונא עמבה. אבל באדלינה גרמו לי להתחיל לפקפק. הרוטב הקליל שלהם מזכיר רק בשם את היציקה האגרסיבית של דוכני השווארמה, זה רוטב כתמתם, חמצמץ בכל מובן, שמלווה את קציצות הטלה הקטנות והופך אותן למעדן.

כך גם קטיפת חצילים. עוד פעם: כמה פעמים אכלתם ממרח חצילים? כזה, כמו באדלינה, עוד לא אכלתם. המרקם החלק והחושני של החצילים, הטעם העשיר של הקלייה וזרעוני הקצח שמתפצחים בין השיניים הופכים גם את המנה הזו למשהו שהוא כמו שותפה ותיקה לדירה שפתאום, בפעם הראשונה, אתה רואה אותה מתלבשת ומתאפרת לפגישה עם מישהו שאכפת לה ממנו ולפתע היא אישה אחרת לגמרי.

הייתי ממשיך ומספר באריכות על המנות העיקריות המעולות (בעיקר על מנה יוצאת דופן באיכותה ובטעמיה של פילה חזיר במילוי צ'וריסו עטוף בקריפין, שהיא שירת הלל לבשר שכידוע לא מקובל לשיר לו שירי הלל), אבל אצה לנו הדרך ואנחנו חייבים להגיע לעיקר העיקרים.

והעיקר, תתפלאו, הוא דווקא כנאפה. כן כן, כנאפה. באדלינה עושים, חד וחלק, כנאפה מושלמת. הסוד, כפי שמתברר, הוא בגבינה: משתמשים כאן בגבינת צאן ערבית מלוחה מאוד, שבתהליך עדין וממושך של שטיפה במים חמים וקרים מאבדת את המליחות, אבל שומרת על המרקם החלק והמתוח החיוני כל כך לכנאפה משובחת. זו מנה מאופקת: הגבינה, שערות הבצק, קצת מי ורדים, כמה פיסטוקים וכדור אחד של גלידת פיסטוק. זה הכל. ובכל זאת, לא בא כבושם הזה.

שני אנשים השאירו בערך 400 שקל לארוחה מלאה עם קצת יין, וכמובן, קפה. היה שווה כל גרוש, ובכל זאת, בפעם הבאה שאגיע לכאן (ואני מקווה שזה יהיה מהר), אני מתכוון לאמץ אסטרטגיה אחרת לגמרי: טיול טאפאס ואחריו ארבע מנות כנאפה. ואחר כך? אה כן, קפה.

אדלינה. קיבוץ כברי, טל': 04-9952707
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

שגיא כהן
עור לגויים: מסעדת דרלינג  
הפסקת תה: מסעדה בבייג'ינג  
כן, אדוני הבשר: מסעדת עב בשר  
עוד...