ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
במחוז קוניאק רועד הפופיק
עכשיו, כשהוא כבר בן 12, יכול הברנדי של יקב תשבי להתחרות בכבוד בכל קולגה מהעולם
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
מירה איתן
15/5/2005 13:11
טכניקת זיקוק האלכוהול, שהאירופים זוקפים לזכות עצמם, שימשה את הסינים כבר לפני 5,000 שנה. שנים רבות אחריהם החלו ההודים לזקק, אחריהם המצרים, ורק 2,000 שנה אחר כך הגיע הזיקוק ליוון ולרומי. הנוזל שיוצר נקרא על ידי הערבים "אלכוהול", ושימש בימים ההם לצרכים רפואיים ולייצור בשמים. במאה השישית לספירה התפשטה טכניקת הזיקוק בכל ארצות אירופה. עם השנים שיפרו אלכימאים ונזירים את הטכניקה ואת המכשור, ובשנת 1250 היה Arnaud de Villeneuve הראשון שזיקק יין בצרפת. כיוון שייחס לו סגולה לחיים ארוכים, קרא למוצר Eau de Vie, " מי
החיים".

במאות ה-15 וה-16 החלו לזקק באירופה אלכוהול בדוד זיקוק שנקרא אלמביק. מקור השם הוא במילה היוונית Ambix, שפירושה כד עם פתח קטן. ההולנדים ייצרו את הג'ין, הסקוטים והאירים ייצרו את הוויסקי, והצרפתים ייצרו את הקוניאק ואת הארמניאק.

בשנת 1600 גילה הצרפתי Chevalier of Croix Marron מאזור קוניאק כי זיקוק כפול מעדן ומשביח לאין ערוך את המוצר הסופי. בזכות שיטת הזיקוק הכפול ובשילוב העיצוב המושלם של האלמביק הגיעו יצרני הקוניאק לשיא השלמות בייצורו. ברנדי שמיוצר במזקקת אלמביק נקרא "אלמביק ברנדי".
מדליית זהב
ומכאן לסיפור המקומי. בשנת 1988 הגיע לישראל סידני בק, היינן של יקב בקסברג שבדרום אפריקה, וחיפש מקומות להשקיע בהם. משרד המסחר והתעשייה לקח את היינן לסיור יקבים בארץ. באחד הסיורים, בדרך לזכרון-יעקב, עבר בק ליד מבנה שנראה לו כיקב. הנהג סיפר לו שמדובר ביקב קטן ומתחיל ששמו יקב תשבי.

המקום והאנשים מצאו חן בעיני בק. הוא הכיר לייננים טכנולוגיות חדשות ולקח אותם לדרום אפריקה ללמוד את העבודה. לאחר כמה שנים החליטו סידני בק ויונתן תשבי, מייסד היקב, שהם רוצים לעשות משהו שונה ומיוחד שאף אחד לא עשה בארץ. משהו שייחד את היקב. הוחלט על ייצור יינות מבעבעים לפי שיטת שמפיין ועל ייצור ברנדי איכותי.

בשנת 1992 נסע תשבי לקנות מזקקה בצרפת. הוא מצא במקום שמייצר מזקקות עבור רמי מרטין אחת בהזדמנות. המזקקה האדומה היפהפייה, שנבנתה בשנת 1912, היתה עשויה כולה נחושת ופליז, בעבודת יד, עם פרחי חבצלת, סימן ההיכר של המזקקות הצרפתיות של פעם.

המזקקה הגיעה ליקב, וגולן תשבי - הבן של יונתן - הריח בפעם הראשונה את הניחוח של המזקקה, החליט מיד שזה הייעוד שלו ויצא לקוניאק ללמוד את התורה, שמועברת כמעט כולה בעל פה. כשחזר לארץ הגיע איתו מזקק צרפתי ששהה במקום במשך כל תקופת הבציר הראשון. הברנדי הראשון של היקב יצא בשנת 1996.

הברנדי הראשון של תשבי זכה במדליית זהב ובגביע בתחרות Wine & Spirit Competition The International בלונדון בתור הברנדי הטוב בעולם בקטגוריית שלוש שנים. כשהיה בן שמונה התחרה שוב וזכה במדליית כסף.
בימים אלה יוצא ברנדי נוסף, שיושן בחביות עץ אלון לימוזין במשך 12 שנה. לברנדי החדש טעמים רכים ונעימים של שוקולד, אגוזים קלויים וקרמל. זהו ברנדי מצוין, שיכול לעמוד בגאון ליד כל ברנדי אחר מהעולם, כולל מקוניאק. יוצרו ממנו רק 3,000 בקבוקים, שאותם אפשר להשיג רק ביקב. מחירו: 280 שקל.

מוצר חדש נוסף הוא הברנדי הלבן שעשוי מענבי פרנץ' קולומבר, והוא ה-Eau de Vie של היקב, הברנדי שלפני הזיקוק. חידוש מרענן, שונה ושובה את הלב בניחוחותיו, בטעמיו ובבעיטה הנוספת שמלווה את הטועם ממנו. יוצרו ממנו רק 1,200 בקבוקים ומחירו 250 שקל.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...