 |
/images/archive/gallery/100/836.jpg שרי אריסון. צורכת פחות פחמימות, כנראה.
צילום: יהונתן שאול  |
|
|
סקר ראשון מסוגו בישראל מצא שהמעמד הגבוה צורך פי שניים בשר והרבה פחות פחמימות |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
דן אבן 1/5/2005 10:05 |
|
|
|
|
 |
מעבר לעובדה שהעניים אוכלים פחות, תוצאות סקר ראשון מסוגו בישראל מראים כי הם גם אוכלים פחות בריא - יותר מדי סוכר ושומנים, לא מספיק דגנים וחלבונים.
חוקרי משרד הבריאות, בית החולים סורוקה והמחלקה לתזונה באוניברסיטת בן-גוריון השוו את התפריט היומי של 116 תושבים מעומר, ממיתר ומלהבים - יישובים מבוססים באזור הדרום - לבין זה של 206 תושבים מדימונה, מאופקים ומשדרות.
תשובות המשתתפים בסקר גילו כי במעמד הגבוה צורכים פי שניים בשר בקר מאשר במעמד הנמוך. "בשר, ובעיקר בקר, יקר בארץ בגלל הצורך לייבא אותו ממדינות דרום אמריקה. הבשר בארץ גם עובר שחיטה בתנאים מבוקרים והכשרה, תהליך המייקר אותו עוד יותר", מסבירים החוקרים ד"ר דנית שחר וד"ר אבנר שחר, במאמר שמתפרסם החודש בכתב העת NUTRITION.
גם משווקי הדגים חיים בעיקר על המשכורות של העשירון העליון: צריכת הדגים ביישובים המבוססים גבוהה ב-40 אחוז מאשר
בעיירות הפיתוח. הסוקרים לא מצאו הבדלים משמעותיים בצריכת העופות והביצים.
בתחום הפחמימות המצב לא מוצלח בהרבה: העניים אכלו לחם ב-15 אחוז יותר מהעשירים, שבמקומו אכן אכלו יותר עוגות (עלייה של תשעה אחוזים). דגני בוקר הם מותרות של ממש: במעמד הגבוה אוכלים אותם בתדירות של פי שלושה מאשר במעמד הנמוך.
שמן, מרגרינה, מיונז וחמאה מככבים בתפריט של העשירון התחתון, שצורך 65 אחוז יותר מהם מאשר הישראלים האמידים. העשירון העליון צורך מקורות שומן בריאים יותר, כמו אגוזים (70 אחוז). גם סוכר, קפה ואלכוהול שכיחים ב-18 אחוז יותר ביישובי הפריפריה.
לבריאותם של העניים נזקפת הצריכה המוגברת של פירות הדר: פי שניים תפוזים, אשכוליות ולימונים מאשר העשירים. סלט ירקות, לעומת זאת, היה פופולרי ב-35 אחוז יותר אצל התושבים המבוססים. תפוחי אדמה (הנחשבים לפחמימה) נמצאו ב-30 אחוז יותר במטבחי עיירות הפיתוח.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
ותודה לאבוקדו
|
 |
|
 |
 |
 |
|
בדומה לממצאים שהתקבלו במחקרים מקבילים בעולם, העניים בארץ סובלים מהשמנה בשיעור גבוה בהרבה מהעשירים: בפריפריה 24 אחוז מהנבדקים סבלו מהשמנת יתר, מול תשעה אחוזים בלבד ביישובים המבוססים. אותם מחקרים הראו כי במעמד הגבוה צורכים יותר סיבים וחלבונים וכן יותר ברזל (שמקורו בבקר, בסרדינים, בחומוס), סידן (שמקורו בסויה, בגבינות קשות ובחלב), ויטמין סי וויטמינים מקבוצת בי.
במעמד הנמוך נרשמה בעיקר צריכה גבוהה של ויטמין אי (שמקורו בכרוב, בחסה ובגרעיני חמניות). נקודת אור לישראלים: בניגוד לממצאי הסקרים מחו"ל, העניים בארץ צורכים הרבה חומצות שומן חד לא-רוויות. מקור שומן בריא זה הוא בעיקר בזיתים, בבוטנים, בשקדים ובאבוקדו. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|