ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
תקופת צינון
נמאס לכם מהפתרונות הקונבנציונליים? הנה כמה תרופות אלטרנטיביות ויעילות לשפעת
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
אירית רותם-צפרוני
30/12/2004 11:35
למרות תחושת האביב של הימים האחרונים, החורף כאן, התחלואה תופסת תאוצה ולבתי-החולים מתחילים להגיע נפגעי השפעת. "בשבוע האחרון כבר רואים הרבה יותר חולים עם סיבוכי שפעת, בעיקר דלקת ריאות או החמרה של אי ספיקת לב אצל מבוגרים", מספרת ד"ר עליזה זיידמן, מ"מ מנהלת מחלקה פנימית ב' בבית-החולים השרון. "זאת עדיין לא מגיפה, אבל התחלואה בהחלט צוברת תנופה".
 
שפעת , או סתם הצטננות? לא כולם מצליחים להבדיל, לפחות לא בהתחלה. בשני המקרים מדובר במחלות ויראליות שלהן כמה סימפטומים דומים, כאשר להצטננויות אחראים מיגוון וירוסים ואילו לשפעת אחראי נגיף השפעת (אינפלואנזה) שמתחלק למספר זנים. "ההבדל בין הצטננות לשפעת", מבהירה ד"ר זיידמן, "הוא שהצטננות נמשכת זמן קצר יותר ומוגבלת לדרכי הנשימה. יש נזלת, כאב גרון, שיעול ולפעמים קצת חום. גם בשפעת יש שיעול ונזלת, אבל החום גבוה, יש כאבי ראש חזקים, כאבי שרירים, חולשה ועייפות, והמחלה יכולה להימשך שבעה עד עשרה ימים".
 
לרפואה הקונבנציונלית אין עדיין תרופה לשפעת, רק אמצעי הקלה. "הטיפול האמיתי והנכון הוא חיסון", מסבירה ד"ר זיידמן. "כשכבר חולים, ההמלצה היא לקחת אקמול, לשתות תה ולנוח. לחולים בסיכון גבוה מאושרת התרופה'אמנטדין',
שמיועדת לחולי פרקינסון. הוכח שיש לה אפקט אנטי-ויראלי שגורם לכך שהשפעת תהיה קלה יותר. שתי תרופות אנטי-ויראליות חדשות, שעדיין אינן מאושרות,'טמיפלו' ו' רלנזה', מקלות על השפעת ומקצרות את ימי המחלה, בתנאי שהן נלקחות ביוםיומיים הראשונים להופעת הסימפטומים. התרופות הללו מעכבות את המשך התפתחות הווירוסים בגוף החולה, אבל הרבה אנשים ביומיים הראשונים לא חושבים שחלו בשפעת, ובינתיים המסה של הווירוסים כבר התפתחה. אנטיביוטיקה, חד משמעית, לא לקחת, כי היא לא משפיעה על וירוסים".
 
נשארנו עם ה"אנטיביוטיקה" עתיקת היומין, הידועה באמריקה גם כ"פנצילין של היהודים", הלוא הוא מרק העוף, שכבר הוכח מחקרית כתרופה אפקטיבית למצוננים. יצחק טבעוני, נטורופת ומומחה לרפואה פונקציונלית, ממליץ שהמרק יכיל גם את הפריטים הבאים: בצל, להמסת הצטברות הליחה; שום, בשל תכונותיו האנטי-בקטריאליות; בטטה וגזר, המכילים בטא קרוטן המשמש כאנטיאוקסידנט ותורם ליציבות המערכת החיסונית; סלרי עלים ושורש בשביל ויטמין C; טימין שמיטיב עם זיהומים בגרון ומעט פפריקה סודנית לחימום הגוף והמרצת מחזור הדם. רצוי להימנע מאבקת מרק המכילה מונסודיום גלוטמט וגורמת לרגישות ולחולשה של מערכות ההגנה בגוף.
רפואה טבעית ופונקציונלית
אמצעי מאוד מקובל היום למלחמה בהצטננויות הוא צריכה מוגברת של ויטמין C, המומלץ גם עלידי רופאים רבים. יצחק טבעוני, מצדו, ממש מתנגד לוויטמין הפופולרי ולוויטמינים הקנויים בכלל. "ברגע שהוויטמינים לא מגיעים מפרי או מירק הם חומר מסונתז שהגוף לא רגיל אליו", הוא מסביר.
 
"על ויטמין C יש מחקרים שמראים שהנזק רב מהתועלת. כשלוקחים ויטמין C הוא אולי מקל באותו רגע, אבל לטווח הארוך נגרם נזק לתאים. אני גם מתנגד לכל הנושא הזה של'חיזוק המערכת החיסונית' באופן מלאכותי. לפעמים אסור לחזק, כי ככל שהמערכת תהיה יותר חזקה היא בסוף תתקוף את עצמה. המטרה היא לעבוד על איזון ולתת לגוף כלים שיתמודד בעצמו". אחד הכלים עליהם ממליץ טבעוני הוא תוסף תזונה מפטריית שיטקר. "הפטרייה גדלה בתנאים קשים מאוד שגרמו לכך שהיא מייצרת רכיבים נדירים באיכותם, המסייעים לגוף להפעיל את מערכות ההגנה והחיסון שלו".
 
המלצות נוספות: "להימנע ממוצרי חלב, שגורמים ליצירת ליחה המשבשת את תפקודי מערכת ההגנה של הגוף; להימנע ממזון ומשקאות קרים; להוסיף למזון ולשתייה תבלינים מחממים כגון קינמון וציפורן; להרבות בפעילות גופנית, כדי להתחמם ולהמריץ את מחזור הדם".
רפואה הודית
גם ד"ר ערן מגון, רופא קונבנציונלי שהתמחה ברפואת איור-ודה הודית, ממליץ להימנע ממוצרי חלב בזמן תחלואה, "ומי שיש לו נטייה בחורף לחלות, שיימנע ממוצרי חלב אפילו עד הקיץ. בשביל סידן שיאכל שקדים, ברוקולי וטחינה".
 
מגון , שמנהל את המרכז הישראלי לאיור-ודה בתל-אביב, ממליץ על משקה תבלינים להקלה על הצטננויות ושפעת: "לליטר וחצי מים מוסיפים חצי כפית קינמון, חצי כפית ציפורן, חצי כפית הל וחצי כפית זנגוויל טחון, או מספר פרוסות זנגוויל חי. מרתיחים כעשר דקות. שומרים בתרמוס ושותים כמות קטנה, כרבע כוס, פעם עד פעמיים בשעה".
 
לכאבי גרון ולנזלת הוא מציע אינהלציה עם כורכום: "על מחבת קטנה ויבשה מפזרים כף אבקת כורכום. מדליקים אש קטנה ומכינים מגבת. ברגע שמהאבקה יוצאים אדים, מכסים את הראש במגבת ויוצרים מעין אוהל, מקרבים את הראש למחבת, נזהרים לא לחטוף כוויה ונושמים את האדים. במקרה של כאב גרון נושמים דרך הפה. במקרה של נזלת, סותמים נחיר ונושמים את האדים לסירוגין, כל פעם מנחיר אחר. אחרי כחצי דקה נגמרים האדים ואפשר לזרוק למחבת החם כף כורכום נוספת. ההקלה מיידית. אפשר לחזור על התהליך כל שעה. במידה ובכאבי הגרון אין הטבה תוך 24 שעות, יש צורך באנטיביוטיקה, כי מדובר בחיידק".
רפואה סינית
ד"ר ראול רודריגז, רופא קונבנציונלי וסיני, מסביר שמלבד בדיקור, משתמשים הסינים בפורמולות שונות של צמחים למניעת שפעת והצטננויות ולטיפול בהן.
 
 "כבר מהמאה השנייה לספירה הסינים השתמשו בפורמולה בשם'ג'ייד סקרין', שמורכבת משלושה צמחי מרפא סיניים, שמחזקים מאוד את תפקוד מערכת החיסון ומונעים חדירת גורמי מחלה. הסינים מגדירים שפעת והצטננות כ' מחלות רוח', והכוונה היא לא למחלת נפש, אלא למחלות שכמו הרוח תוקפות באופן פתאומי את המקומות הגבוהים, ובגוף אלו דרכי הנשימה". " הסינים מבדילים בין'רוח קרה' ל' רוח חמה'", מסביר רודריגז. "ל' רוח הקרה', שמתאפיינת בדרך כלל בחום יותר נמוך, צמרמורות, נזלת שקופה וחוסר הזעה, משתמשים בפורמולה של צמחים'מחממים' שנקראת'סכיזונפטה' על שם הצמח העיקרי בה. כמו כן מומלצים מזון חם ותבלינים חמים וחריפים, כמו קינמון, ג' ינג' ר, בצל ושום. ל' רוח החמה', שמתאפיינת בחום יותר גבוה, נזלת והזעה, ניתנת פורמולה של צמחים'קרים' שנקראת'גאן מאו לינג' ומומלץ להשתמש בצמחים מצננים כמו נענע, מנטה ולואיזה".
ארומתרפיה
חיים שלוס, מומחה לארומתרפיה, ממליץ למנוע הידבקות במחלות החורף על-ידי כך שמסלקים מסביבת המחייה את מחוללי המחלה: "מכינים תערובת שמורכבת מהשמנים האתריים, עשב לימון, תימוס אדום, רוזמרין, מנטה ולבנדר ביחס שווה. לוקחים 40 טיפות מהתערובת, מוהלים בכף אלכוהול כמו וודקה, ומפזרים לתוך ליטר מים מזוקקים (להקפיד על ליטר מדויק). שופכים לתוך בקבוקמרסס ומרססים את הבגדים, המצעים, הווילונות, השטיחים וכו'. השמנים האתריים נספגים בטקסטיל ומשמשים כאנטי-אוקסידנט, שמחמצן את הרדיקלים שבאוויר והורג את רוב הווירוסים והחיידקים. מומלץ במיוחד לגני ילדים ולמקומות סגורים והומי אדם. יש להשתמש רק בשמנים אתריים טבעיים וטהורים ולא בחיקויים הסינטטיים. תמציות הריח הסינטטיות לא רק שאינן מועילות, הגוף העייף מהמחלה גם נאלץ לשאוף לתוכו חומר כימי".
 
על עקרון שמירת הסביבה ממחוללי המחלה פועלת גם ההמצאה החדשה של "קלינקס", טישו אנטיוירוס, שממגר את רוב הווירוסים הנפלטים לתוכו במהלך התעטשות או שיעול. ממש לא רצוי להתעטש או להשתעל לתוך כפות הידיים. זה אמנם הרבה יותר מנומס מאשר לרסס את חלל האוויר, אבל אחר כך נוגעים בחפצים שגם אחרים משתמשים בהם, או לוחצים למישהו יד, וזה מדבק.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...