ראשי > סטייליסימו > פשוט נהדרת
בארכיון האתר
ברוקולי, ברוקולי, ברוקולי
האם הלבבית אתי רז ממשיכה לחקור את גבולות הבישול הפשוט. היום, ברוקולי: סלט, פסטה, פשטידה ואפילו עוגת ברוקולי
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
אתי רז
28/12/2004 12:13
היום נעסוק בברוקולי. אני מבקשת לשבת, לא להרים את הקול ולהקשיב. יש לנו שיעור של חינוך מחדש בקשר לירק הזה שזוכה ליחס רע בעיקר מאילו שאינם מכירים אותו ממש. אפרופו קביעת עמדה לגבי משהו שאיננו מכירים, לפני כ-10,000 שנה לערך, אבי ז"ל הביא הביתה  לראשונה אבוקדו. ניסינו לאכול אותו כפי שהוא, קשה כאבן, וחרצנו את דינו של היצור החדש שהגיע למחוזותינו.

רק אחרי מספר שנים התוודענו לאבוקדו מחדש, אכלנו אותו כפי שצריך והודינו בטיפשותנו (שלא
באשמתנו אמנם). אשר על כן, סבלנות ולא לברוח. אני מבטיחה שלא תתחרטו.

מחירו בשוק אינו מעיד על כך, אבל עונת הברוקולי נמצאת כרגע בשיאה. לאורך השנה נמצא אותו במקרר הקפואים במרכול, ואין מה לדאוג: הוא מצויין גם במצב צבירה זה. כשהוא טרי, נקנה את הירק במלוא תפארתו, כשצבעו  ירוק, הגזע יציב וקצהו נקי מפגיעות, ויאללה, נכין ארוחה המורכבת מברוקולי. ניתן בהחלט להפריד בין המנות ולהכינן בנפרד לאורך השבוע, כדי שלא נמות משעמום.
 
אהוד רז הצעיר, בנה של אתי, וחבר. צילום: קיי-אר-טי
סלט ברוקולי
שוטפים היטב כ-150 גרם ברוקולי טרי, מייבשים ומפרידים לענפים קטנים. מוסיפים לסלט חסה ברוטב של לימון טרי, מלח, פלפל שחור גרוס ומעט שמן זית.
 
או:
 
נקלוף 2-3 גזרים בינוניים, נשטוף היטב, נקלוף ונחתוך לקיסמים דקים. ניקח 400 גרם ברוקולי קפוא, נשטוף במעט מים פושרים ונעביר למסננת לניקוז הנוזלים (ניתן להשתמש במתקן לייבוש חסה, שיעשה את עבודתו נאמנה ויחזק את הצורך בקיומו).

נחמם כ-2-3 כפות שמן זית במחבת ונקפיץ את הירקות כל אחד בנפרד, ונניח בקערת הגשה. בינתיים ניקח 10 עלי חסה שטופים ויבשים, ו-4 מלפפונים שטופים היטב (לא לקלוף אם הקליפה ירוקה ללא פגמים), אותם נחתוך לרצועות ונוסיף לקערת ההגשה.

נכין רוטב משליש כוס שמן זית, מיץ מלימון טרי, 3 כפות דבש (או סילאן - דבש תמרים) ו3 שיניים כתושות של שום טרי. נוסיף מלח ופלפל גרוס לקערה לפני ההגשה, ונחתום בפיזור אגוזי מלך קצוצים גס.
 
כמה מהמצרכים לסלט ברוקולי. צילום: קיי-אר-טי
פסטה עם ברוקולי
מבשלים פסטה בצורת פפיונים (כך לפי דת משפחתי) ע"פ הוראת היצרן. בינתיים מחממים במחבת 3\1 כוס שמן זית עם חופן ברוקולי ומספר שיני שום טריות וכתושות (לא לחרוך, כי השום ייעשה מר). מכבים את הלהבה, מוסיפים מיץ מלימון טרי, גרידה של ג'ינג'ר טרי, מלח ופלפל גרוס לפי הטעם.

מעבירים את הפסטה לקערת הגשה. בקערה נפרדת שמים את הרוטב ובקערה שלישית מגישים גבינה, כגון פטה או צפתית, לפי טעמם של בני המשפחה.
 
פפיוני פסטה מחכים לתורם. צילום: רובי קסטרו
פשטידת ברוקולי
המצרכים לבצק:
250 גרם קמח רגיל
2 חלמונים
120 גרם מרגרינה (או חמאה) קרה, חתוכה לריבועים
1 כף מים קרים
2\1 כפית מלח
 
המצרכים למלית:
500 גרם ברוקולי קפוא או טרי
2 חלבונים
1 ביצה
200 גרם גבינה (פטה, קצ'קבל או תערובות של שאריות גבינה שונות)
 
ההכנה:
מכניסים את הקמח, החלמונים, המרגרינה, כף מים קרים ומלח למעבד מזון בעל להב פלסטיק. מוסיפים את יתר
המצרכים, ומפעילים את המעבד מספר פעמים לסירוגין, עד לקבלת בצק אחיד. מוציאים את הבצק, מעבירים לשקית ניילון ושמים במקרר לכ-20 דקות.
 
את הברוקולי הטרי שוטפים היטב, חותכים את הגזע לפיסות קטנות ומפרידים את הענפים. מכניסים את
הירק לסיר עם מים רותחים ומעט מלח ומבשלים כ-5 דקות.
 
בינתיים מכינים בקערה מי קרח. כאשר הברוקולי מתרכך מעט, מוציאים מהסיר, מסננים מעט ומכניסים למי הקרח על מנת לשמור על צבעו ועל פריכותו. אז מוציאים מהקערה, מסננים ומייבשים היטב.

מכאן, אופן ההכנה זהה גם לברוקולי הקפוא. מחזירים לקערה את הירק, מוסיפים את החלבונים, גבינה ביצה, מלח, פלפל שחור גרוס ומערבבים.
 
מוציאים את הבצק מהמקרר, מניחים על משטח העבודה למספר דקות ומרדדים עלה. מרפדים תבנית אפיה מספר 26 ויוצרים שוליים גבוהים.  מחוררים במזלג את הבצק. שופכים את המלית על הבצק ומיישרים את גובהה. מכסים ביריעת אלומיניום מחוררת ומכניסים לתנור אפיה שחומם מראש ל-180 מעלות. אחרי כ-15 דקות מסירים את יריעת האלומיניום וממשיכים  לאפות עד שהנוזלים התאדו.

מוציאים את התבנית מהתנור וממתינים מספר דקות עד שיצטנן מעט. אפשר לאכול חם או קר בתוספת סלט חי, ויש לנו ארוחה.
עוגת ברוקולי
אל תגזימו.
טיפים ורעיונות
ברגע שהסכימונו שכדאי לכם לבדוק את הירק המשוקץ, הכל יזרום. כשקונים ברוקולי טרי, יש לבדוק אם הענפים לא צהובים ויבשים. במרכול ובשוק זה נראה ירוק וכשמגיעים הביתה מגלים את הקטעים הצהובים והיבשים. לא להשתמש בהם. להסיר אותם.

את המלית ניתן להכין מראש. פשוט דאגו לאחסן אותה במקרר בכלי אטום, הרחק מידי הדיירים - מכיוון שמי שייטעם עלול לחסל אותה ותישארו עם הבצק בלבד. את הבצק ניתן לשמור מספר ימים במקרר.

בנוסף, אפשר לגנוב חתיכת בצק, לרדד ולחתוך רצועות רחבות לכסות את הפשטידה בשתי וערב, למרוח בביצה ולאפות. ניתן להקפיא לפני האפייה.

אגוז מוסקט וג'ינג'ר חי הם חברים טובים של הברוקולי, אבל טעמם ייחודי ואינו שווה לכל נפש.
 
ואחרון חביב, כדאי להשקיע במייבש החסה. הירק לסלט, לפשטידות, או סתם לפני טיגון יקבל חיים אחרים תודות למייבש.
 
אז יאללה, לכו קנו ברוקולי ותספרו לי איך היה.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...
פשוט נהדרת
תענוג בצ'יק צ'ק  
כל עוד זה מתוק  
הפיתוי שבקצה הפיתיון  
עוד...