ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
כוננות ספיגה
קרין גורן חזק בסופגניות: מהשומניות והמסוכרות שבהן ועד האפויות ודלות הקלוריות
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
קרין גורן
10/12/2004 11:05
מעבר להיותו חג שמח ומלבב, חנוכה הוא בעיקר חג משמין. כאן סופגנייה בהרמת כוסית בעבודה, שם לביבה בהדלקת נרות עם הילדים, וכבר התווספו לכם עוד אלף קלוריות לתפריט היומי. אכן, אושר גדול. אבל למה אני משביתה שמחות? בואו ניכנס למטבח ולפחות נשרוף כמה קלוריות בהכנת המתוקים האלה.
 
ובכן, בטח ברור לכם שהכנת סופגניות היא הפקה לא
קטנה. מדובר בבצק שמרים עשיר בביצים, חלב וחמאה, אותו מתפיחים, מחלקים לכדורים, מתפיחים, שוב מטגנים ולבסוף ממלאים ומקשטים. לפניכם מספר מתכונים מנצחים: אחד שיבטיח לכם סופגניות בדיוק כמו בקונדיטוריה; שני, למי מכם שעורג לסופגניות בטעם ביתי; שלישי, מתכון לסופגניות אפויות בתנור וגם מתכון לעצלנים - סופגניות בלי שמרים בכלל.
סופגניות ללא שמרים
סופגניות קטנות, לא סימטריות במיוחד וזה סוד קסמן. בשל הזריזות וקלות ההכנה, אתם חייבים לנסות אותן לפחות פעם אחת בחנוכה.
 
כמות: 30-25 סופגניות קטנות, זמן הכנה: 25 דקות
 
החומרים:
חפיסה קטנה של 350 גרם (2 וחצי כוסות) קמח תופח
2 ביצים
2 גביעים (400 מ"ל) לבן, או אשל
רבע כוס סוכר
רבע כפית מלח
כפית תמצית וניל
כף ברנדי
קליפה מגוררת מחצי לימון
שמן, לטיגון עמוק
רבע כוס אבקת סוכר מעורבבת עם חצי כפית קינמון, לקישוט
 
אופן ההכנה:
מערבבים יחד בקערה את כל החומרים. מחממים בסיר גדול ורחב שמן לטיגון עמוק. בעזרת שתי כפות מעבירים לשמן את התערובת (כמות של כף בכל פעם). מטגנים (הופכים מדי פעם במהלך הטיגון) עד שהסופגניות זהובות מכל הכיוונים. מוציאים ומניחים על נייר סופג, לספיגת עודפי השמן. מעבירים לצלחת הגשה ומקשטים באבקת סוכר עם קינמון. מגישים חם.
סופגניות בטעם ביתי
הנה עוד מתכון אחד, ביתי יותר בטעמו, וקצת (אבל ממש קצת) פחות משמין.
 
כמות: 30 סופגניות, זמן הכנה: שעתיים
 
החומרים:
קובייה 50 גרם שמרים טריים (או שקית שמרית)
2 כוסות, 480 מ"ל, חלב פושר
קילו קמח
80 גרם חמאה מומסת (לא חמה)
חצי כוס סוכר
2 ביצים
3 חלמונים, בנוסף
2 כפות ברנדי
קליפה מגוררת מלימון שלם
כפית מלח
שמן, לטיגון עמוק
כוס ריבת תות, או מלית אחרת (בהמשך)
אבקת סוכר, לקישוט
 
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים עם רבע כוס מהחלב (אם משתמשים בשמרית אין צורך להמס, פשוט מערבבים לתוך הקמח). בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את הקמח עם יתרת החלב, חמאה מומסת, סוכר, ביצים, חלמונים, ברנדי וקליפת לימון מגוררת. מוסיפים את תערובת השמרים ומעבדים במהירות נמוכה עד לקבלת בצק. מוסיפים את המלח ומעבדים עד לקבלת מרקם אחיד ומבריק, כחמש דקות. הבצק יתקבל דביק ורך מאוד וזה בסדר.
 
מעבירים את הבצק לקערה גדולה, משמנים אותו מלמעלה במעט בשמן, מכסים בניילון נצמד ומניחים לתפוח עד הכפלת הנפח, כשעה (או מעבירים לתפיחה במקרר למשך הלילה). מוציאים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות. יוצרים סופגניות, מתפיחים, מטגנים וממלאים ממש כמו במתכון "סופגניות כמו בקונדטוריה". מקשטים באבקת סוכר ומגישים מיד.
סופגניות כמו בקונדיטוריה. צילום: מיכל לנרט
סופגניות דלות קלוריות
הנה הפטנט: מכינים סופגניות לפי המתכון הבא (שהוא קצת פחות משמין מאחרים) מתפיחים את הכדורים על נייר אפייה, ובמקום לטגן, מורחים בחלמון ביצה ואופים בתנור שחומם ל-190 מעלות. כשהסופגניות האפויות יוצאות מהתנור, ממלאים בריבה ממש כמו שעושים למטוגנות, ומפדרים בהרבה אבקת סוכר. בינינו, מדובר בלחמניות חלב עשירות, רכות וטעימות, אבל עם תחפושת הריבה ואבקת הסוכר - הן עושות רושם של הדבר האמיתי.
 
כמות: 30 סופגניות, זמן הכנה: 20 דקות, זמן המתנה (תפיחה ואפייה): שעתיים
 
החומרים:
קילו קמח
שקית שמרית
2 ביצים
חצי כוס סוכר
כפית מלח
חצי כוס שמן, או 100 גרם חמאה מומסת (לא חמה)
2 ושליש כוסות חלב
2 חלמונים טרופים עם כף מים, להברשה
אבקת סוכר, לקישוט

אופן ההכנה:
לשים את כל החומרים לקבלת בצק אחיד ורך, כחמש דקות במיקסר עם וו לישה, או עשר דקות בידיים. (הבצק יתקבל רך, אבל לא מאוד דביק ורטוב בהשוואה לבצק סופגניות מטוגנות). מעבירים את הבצק לקערה גדולה, משמנים אותו מלמעלה במעט בשמן, מכסים בניילון נצמד ומניחים לתפוח עד הכפלת הנפח, כשעה (או מעבירים לתפיחה במקרר למשך הלילה). מוציאים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות.
 
יוצרים 30 כדורים, מניחים באופן מרווח על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מתפיחים עד להכפלת הנפח, כ-45 דקות . מחממים תנור ל-190 מעלות . מברישים את הכדורים התפוחים בחלמון ואופים 25-20 דקות עד שהן זהובות. מזריקים פנימה ריבה (או מלית אחרת, רעיונות מיד). מקשטים באבקת סוכר ומגישים.
סופגניות כמו בקונדיטוריה
כמות: 30 סופגניות, זמן הכנה: שעתיים
 
החומרים:
קובייה של 50 גרם שמרים טריים (או שקית שמרית)
כוס, 240 מ"ל חלב, פושר
קילו קמח
150 גרם חמאה מומסת (ולא חמה)
שלושת רבעי כוס, 150 גרם סוכר
6 ביצים
כפית תמצית וניל
2 כפות, 30 מ"ל ברנדי
כפית מלח
שמן, לטיגון עמוק
כוס ריבת תות, או מלית אחרת (בהמשך)
אבקת סוכר, לקישוט
 
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים עם רבע כוס מהחלב (אם משתמשים בשמרית אין צורך להמס, פשוט מערבבים לתוך הקמח). בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את הקמח עם יתרת החלב, חמאה מומסת, סוכר, ביצים, תמצית וניל וברנדי. מוסיפים את תערובת השמרים ומעבדים במהירות נמוכה עד לקבלת בצק. מוסיפים את המלח ומעבדים עד לקבלת מרקם אחיד ומבריק, כחמש דקות. הבצק יתקבל דביק ורך מאוד וזה בסדר.
 
מעבירים את הבצק לקערה גדולה, משמנים אותו מלמעלה במעט שמן, מכסים בניילון נצמד ומניחים לבצק לתפוח עד הכפלת הנפח, כשעה (או מעבירים לתפיחה במקרר למשך הלילה). מוציאים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים. מחלקים כל שליש ל-10 פיסות (סך הכל 30 סופגניות) ומגלגלים כל פיסה לכדור. (אפשר גם לרדד את הבצק לעלה בעובי סנטימטר וחצי ולקרוץ ממנו עיגולים בעזרת כוס, או חותכן). מסדרים את הכדורים באופן מרווח על תבנית מקומחת היטב ומניחים לתפיחה עד שהכדורים מכפילים את נפחם, כשלושת רבעי שעה.
 
מחממים שמן לטיגון עמוק. מטגנים עד להזהבה משני הצדדים (כשתי דקות מכל צד). מוציאים את הסופגניות לנייר סופג. מזריקים לכל סופגנייה ריבת תות. אם היא סמיכה מדי מדללים בכף מים רותחים. מקשטים באבקת סוכר ומגישים מיד.
סופגניות כמו בקונדיטוריה. צילום: מיכל לנרט
מליות מיוחדות לסופגניות
כדי להבטיח שאף אחד מהאורחים לא יתאכזב, ממלאים חצי מכמות הסופגניות בריבת תות, ועם השאר מתפרעים. לכמות אחת של סופגניות, לפי המתכונים לעיל (30 גדולות), תידרש כוס אחת של מלית. הנה כמה רעיונות מילוי שבטח לא חשבתם עליהם: כוס ריבה חלקה טובה, כוס ממרח שוקולד שאוהבים, ממרח חלבה, ממרחים על בסיס דבש: אלה של "מכוורת עין חרוד" מצוינים. למשל ממרח חלבה ודבש, תמרים ודבש, חרובים ודבש.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...