ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
אחים למשק
יפתח ותומר צוק, האחים של ניר, מייצרים בחווה מבודדת גבינות עיזים שמעיפות לאנשים את המוח
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
רון לוין
14/10/2004 11:44
רחוק מכל מקום וקרוב לכל מקום. זו נקודת הציון המתאימה ל"חוות צוק‭,"‬ שממוקמת באמצע המדינה, מעל עמק האלה, מרחק נסיעה של 40 דקות מירושלים, תל-אביב או אשדוד. בלב חורש טבעי וקסום, על צלע הר שוכה, יושבת חוות עיזים שמייצרת גבינות מהאיכותיות בארץ. בעלי המקום, יצרני הגבינות, הרועים והאחראים על כל היופי הזה הם האחים יפתח ‭(41)‬ ותומר ‭(33)‬ צוק מכפר-ורבורג. למי שמתעניין באילן היוחסין של בני משפחת צוק, נגלה שהשניים הם האחים הפחות מוכרים של השף התל-אביבי והמותג היחצני ניר צוק. לשלישייה יש אח נוסף, יריב, שמנהל את משק הבית בכפר-ורבורג ואינו קשור לתחום הקולינרי.

השבוע, בבוקר כמעט סתווי אחד, יצאנו אל הדרך המובילה לחווה מתל-אביב ופנינו ימינה במחלף שער-הגיא לכיוון בית-שמש. אחרי שעברנו את בית-שמש המשכנו ישר במעלה הכביש לצומת האלה, ולאחר תחנת הדלק של
"פז" שממוקמת בצד שמאל האטנו וחיפשנו בצד שמאל שלט קטן שעליו כתוב "חוות צוק‭."‬ דרך העפר שהובילה לחווה מתאימה לכל סוגי המכוניות, והנסיעה היפה נמשכת לאורך שני קילומטרים של חורש ים-תיכוני מעל עמק האלה. במבט ראשון החווה כמעט בלתי נראית, אולם בסופו של דבר הגענו אליה והתרווחנו.

יפתח ותומר צוק הגיעו לפני שש שנים וחצי לחווה והסבו אותה למגורים. השניים החליטו להקים במקום משק אוטרקי (משק שמתקיים אך ורק ממה שהוא עצמו מייצר‭,(‬ המזכיר בזעיר אנפין את תחילת הדרך של אחד המשקים האוטרקיים המצליחים בישראל, "מצפה הימים‭."‬ כיום חוות צוק אינה פתוחה לקהל, והחלקים היחידים שמותר לגשת אליהם הם המסעדה, חנות הגבינות והאזור המוגדר לליטוף חיות, במיוחד לילדים. גם לזמני הפתיחה כדאי לשים לב: החווה פתוחה רק בסופי שבוע, בימים שישי ושבת, משעות הבוקר ועד שעות הערב.
"הארומה משתנה לפי החורש"
המסעדה עצמה מתארחת בתוך סוכת גפנים ענקית. מול הנוף הפראי ומעל השולחנות נמתחת יריעה הנתמכת בעמודים, ומתוכם משתרגות גפנים צעירות. בבר המרכזי, ליד מקרר הגבינות, נחים תנורי אפייה, גריל ענק, מיחם מים גדול וקומקומי מתכת. בזמן שהערק נמזג לכוסות תומר מסביר לנו מה בדיוק מייצרת החווה. "אנחנו מייצרים כאן 15 סוגי גבינות. בימים אלה אנו נמצאים בעונה היבשה ויש מעט חלב, כי בקרוב מתחילה עונת ההמלטות. בנוסף לגבינות יש לנו הרבה תבלינים, כמו מרווה משולשת, אזוב, זוטא לבנה, ריחן, לואיזה, מליסה, לימונית, לבנדר וגרניום‭."‬
   
בתחילת הדרך רכשו האחים צוק כ‭30-‬ עיזים מהזן שנותן חלב וגם עמיד לתנאי המחיה בארץ, ובמקביל למדו בארץ ובחו"ל כיצד להכין גבינות. ההקפדה על איכות הגבינות עלתה בתחילת הדרך בהרבה מאוד נסיונות כדי להגיע לגבינה הטובה ביותר ובאחוזי שומן לא גבוהים. היום הדיר מכיל כבר 250 עיזים, שמחלבן מכינים האחים את הגבינות. "רצינו לגדל בעלי-חיים בטבע, במרעה הטבעי שלהם, ולכן הגענו לכאן‭,"‬ משחזר תומר. "יש פה חורש טבעי ים-תיכוני, והעז היא בהמת המרעה היחידה שניזונה מהענפים, מהעלים, מהבלוטים ולמעשה מכל מה שהחורש נותן. לעיזים יש מרעה בכל השנה והוא נותן ארומה מיוחדת לחלב. בכל חלק מהשנה הארומה משתנה לפי הצמחייה שאותה אוכלים העיזים בחורף. הגבינות אצלנו הן רק גבינות עיזים, ואנחנו לא מוסיפים שומן בכלל. הכל נעשה באופן טבעי".
גבינות על שם הילדים
תפריט הגבינות של האחים צוק כולל גבינות קשות כגון סתיו, שזו גבינת עיזים קשה עם עובש רוקפורי, גבינת תום עם עלי דפנה, מרווה משולשת או פלפל שאטה, גבינת עיזים קשה דמויית גאודה הולנדית וגבינות חצי קשות עם עובש של קממבר. בנוסף הם מציעים גבינות עטופות בעלי גפן ומושרות ביין לבן, גבינה עם רוזמרין, פירמידות סנטמור קטנות ומאופרות באפר מדורה וגבינת חלומי שאותה ניתן לטעום רק באירועים, צלויה ומשופדת על ענף רוזמרין שנח על הגריל. בנוסף יש גם לבנה, צפתית, גבינות שמנת מתובלות ויוגורט. הגבינות קיבלו שמות ישראליים כמו רן, נועם ונעמה, חלקם על שם הילדים של יפתח.

ניתן להגיע לחווה בסוף השבוע, לרכוש סל גבינות, לחמים, יינות ומספר מאזטים ולצאת לפיקניק. 100 מטר בלבד מנקודת המכירה ניתן לראות היטב את עמק האלה, לתפוס פינה וליהנות ממנוחה בשטח ומהמאכלים. בנוסף לכך ישמחו האחים צוק לספר לכם על עץ החרוב, שלצדו ניתן לעשות פיקניק על קבר השיח' שנמצא במרחק של שלוש דקות הליכה ברגל מהחווה, על פארק בריטניה בצדו השני של הכביש ועל עוד כמה נקודות חמד באזור.
15 מאזטים לפי העונה
אבל אנחנו, תל-אביבים מצויים, רצינו רק לשבת על כיסא נוח מול שולחן וליהנות מהבריזה הטובה, מהיין הטוב ומהתפריט הים-תיכוני. ארוחת הגבינות, שעלותה 90 שקלים למבוגר ‭45)‬ שקלים לילד מגיל 9 עד ‭,14‬ ילדים מתחת לגיל 9 לא משלמים כלל‭,(‬ כללה פלטת גבינות גדולה ומגוונת, פירות, לחם חם, ולפחות 15 מאזטים לפי העונה, וביניהם גבינות מתובלות, פלפלים קלויים, ארטישוק ירושלמי בשמן זית ויין, שום אפוי, צזיקי, עגבניות מיובשות במיץ רימונים, טפנד זיתים ועוד, הכל תלוי בתוצרת.

את הארוחה קינחנו בתה מצמחים שנקטפו בגינה ובעוגת גבינה תוצרת בית. במקום ניתן לערוך גם אירועים, והאחים לבית צוק יודעים להכין בשרים לא פחות טוב מגבינות. באירועים שלהם התפריט הוא הרבה יותר מגוון ועשיר.

ומה יקרה בהמשך? "השאיפה היא להרחיב את המשק ואת אוכלוסיית העיזים‭,"‬ אומר תומר. "אנחנו נמשיך לערוך אירועים, ננעים את זמנם של המבקרים וניהנה מהשקט ומהמקום המופלא הזה".
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...