 |
/images/archive/gallery/182/313.jpg חיים גן.
צילום: יחסי ציבור  |
|
|
שפים ישראלים ופלשתינאים יבשלו ארוחה חד-פעמית לקירוב לבבות תחת שרביטו של חיים גן, בעצמו בן לאם יהודיה ואב ערבי |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
גבי בר חיים 11/10/2004 10:35 |
|
|
|
|
 |
מעורבות פוליטית מעולם לא הייתה כוס התה של הגסטרונומיה המקומית. למעשה, מלבד מקרים בודדים, בשנים האחרונות זו מתנהלת תוך התעלמות מוחלטת מהמתרחש בעמודי החדשות. ומה הפלא? עוני, דיכוי או כיבוש לעולם לא יהיו פוטוגניים כסביצ'ה או טרין כבד אווז.
במחשבה שנייה, כמעט בלתי אפשרי לסנתז פוליטיקה וקולינריה לכלל שלם אחד. הסיבה פשוטה: המדיום, מעצם הגדרתו, הוא הדוניסטי להחריד. תפקידו לענג ולעורר את בלוטות הטעם. מצד שני, אין כמו המציאות המיידית או אמירה פוליטית כדי לגמור על התיאבון באופן סופי.
בין אם זו הסיבה בין אם לאו, העובדות בשטח מראות כי השפים המעטים שמראים שמץ של מעורבות בוחרים שלא להסתכן. הפורמט קבוע וסולידי: ארוחה המציגה שפים מצידו השני של המתרס לתפריט משותף. אחרי המיזמים של ארז קומורובסקי ודוח'ול ספדי
ומסעדת "אלבאבור" בוואדי ערא שאירחה את מיטב השפים, מנסים להתמודד עם האתגר "איש הענבים" ועמותת 'שפים למען השלום', בה חברים בין היתר השף איל לביא (פסטיס), השף ג'וזף עספור מרמאללה, איברהים אבו שיר (הילטון ירושלים), ועוד רבים וטובים.
אלו ישיקו ב-20 באוקטובר ארוחה חד פעמית תחת הכותרת "'שפים ישראלים ופלשתינאים מבשלים שלום". וכראוי לאיוונט, כל ההכנסות מהאירוע יתרמו למועדון נוער ישראלי ערבי ביפו. בין המנות שיוגשו באירוע: טרין של חומוס וחצילים על מצע רוטב פטרוזיליה (בליווי בלאן דה בלאן של יקבי רמת הגולן), כבש ממולא בתאנים על מצע מג'דרה (לצידו: תבור מסחה 00' - יקבי התבור) ו"מעדן שלום"- מרק שמפניה עם דומדמניות פרא, בצק פילו וסורבה מי ורדים (שיוגש עם גוורצטרמינר הייטס ווין 02' של יקבי רמת הגולן).
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
בתוך "איש הענבים". צילום: יחסי ציבור
|
|
 |
 |
 |
 |
|
שפים כוכבים בורחים מאחריות
|
 |
|
 |
 |
 |
|
"המטרה שלנו היא לשמש דוגמא לשלום דרך האוכל", אומר חיים גן, מבעלי "איש הענבים" ואחד מיוזמי הארוחה. "בעיני, לאוכל יש תכונות של משהו מאחד ומשדך. ודווקא עכשיו, בצוק העיתים, ודווקא ביפו, שם כולם - מוסלמים, נוצרים ויהודים - נולדים ומתים אחד ליד השני, הרגשתי שיש לארוחה כזאת מקום".
איך נבנה התפריט לארוחה? "מהטעמים מהאזור שלנו. בכל המנות יש משהו מקומי - לא יודע אם זה מטבח ישראלי ואם יש בכלל משהו כזה, אבל האוכל הוא בטוח ים תיכוני. בנוסף, כל הארוחה תהיה מלווה ביינות שבחרנו במיוחד כדי שיתאימו למנות, וישתתפו בה שפים ישראלים ופלשתינאים, מרמאללה ומירושלים".
"בנינו משהו שיש בו טעמים מהאזור שלנו. בכל המנות יש משהו מקומי - לא יודע אם זה מטבח ישראלי ואם יש בכלל משהו כזה, אבל האוכל הוא בטוח ים תיכוני. כל הארוחה גם תהיה מלווה ביינות שבחרנו במיוחד כך שיתאימו למנות, ובשילוב ביניהם הושקעה הרבה תשומת לב".
השיחה עם גן מתנהלת בזמן שהוא דוהר לו בשירות מילואים, אי שם באזורים מפורזים, דבר שלא גורם לו להישמע פחות חדור תחושת שליחות לגבי הפרוייקט. בנוסף, אצלו מדובר בחיבור אישי עם הקונפליקט הישראלי פלשתינאי. אביו מוסלמי, אמו יהודיה, והוא עצמו גדל ביריחו.
"אני מניח שהביוגרפיה האישית שלי משפיעה על המעורבות ברמה מסוימת", הוא אומר. "אבל זה לאו דווקא העניין. פשוט קיוויתי שנתקין ארוחה שתקרב את הלבבות דרך המטבח, דרך האוכל".
למה לדעתך מיזמים כאלו כל כך נדירים כאן? "אני חושב שאף אחד כאן לא מוכן לתפוס צד. כולם רוצים להיות פוליטקלי קורקט ולא לגעת בחומרים האלו. החברה שלנו משוסעת והבעת דעה יכולה לגרור ביקורת שלא כולם מוכנים לספוג".
זו הסיבה שבגללה רוב השפים הבולטים בארץ נמנעים ממיזמים כאלו? "בלי לפגוע באף אחד, שפים כוכבים לא רוצים לגעת במטריה הזו. הם מעדיפים להיות לא מזוהים ולא להסתבך עם ביקורת מהשותפים או הקהל".
ואתה? "אני מניח שיש אנשים שזו לא דעתם הפוליטית. אבל זה לא מעניין אותי, כי נראה לי שאני עושה את הדבר הנכון. לגבי הקהל, נקווה שהוא יקבל את זה ברוח טובה. אני אופטימי". ארוחת "מבשלים שלום" תתקיים ביום ד', ה-20/10 בשעה 20:00 בבית איש הענבים, מזל שור 9, יפו העתיקה. על השפים המשתתפים באירוע תבוא הודעה נפרדת. טל' להזמנות: 03-5180533 מחיר הארוחה: 240 ש"ח לאדם. כל ההכנסות יתרמו למועדון ישראלי-ערבי ביפו. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|