 |
/images/archive/gallery/177/216.jpg קדירת בשר, חומוס וכוסברה.
צילום: מיכל לנרט  |
|
|
רק הסתננה צינה קלה אל חלונה וכבר פלשה קרין גורן אל המטבח ורקחה ארוחה חורפית מרובת מנות: מפטריות צלויות ועד סחלב מהביל, כולן מחממות את הלב והבטן |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
קרין גורן 29/9/2004 11:48 |
|
|
|
|
 |
למרות, ואולי מפני שהחורף בארצנו הקטנטונת הוא רק חורף "בכאילו", מספיקים כמה זרזיפי גשם עלובים כדי לגרום לי לקפץ בבית בנעליים פרוותיות מטופשות ולהתמקם במטבח. אני מתחילה בסיר של מרק, שאותו אני מניחה על האש. אחר כך אני עוברת להכנת בצק ללחם, שיהיה מה לטבול במרק. האדים מהבישולים מיד מצטברים על החלונות, הריחות הנעימים מפזרים באוויר הבטחות של שובע, ופעילות הבישול, במיוחד אם עושים אותה בצוותא, מחממת את הגוף וגם את האווירה. אז
הרשו לי להציג בפניכם את המטבח שלי, בגרסת החורף: פטריות חמות צלויות, שכדאי להכין אחרי טיול ביער וקטיף עצמי (רק התייעצו עם מישהו שמבין כדי לנפות את הפטריות הרעילות), מרק כתום וקצת עוקץ (עם ג' ינג'ר וחלב קוקוס) ; קדירת בשר מרוקאית עם חומוס, גמבה וכוסברה, סלט שומר ושמיר חורפי ומרענן בטעמי אניס מרומזים; לחמניות ביתיות ממולאות בממרח פסטו, שאני אוהבת לאפות בעציצי חרס, ולקינוח סחלב חם, סמיך ומתובל, ששותים ישר מהספל או בעזרת כפית.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
פטריות צלויות
|
 |
|
 |
 |
 |
|
מנת פתיחה חורפית, חמה ונהדרת. את הפטריות צולים בתנור חם עם שמן זית, שום וטימין (בשביל הריח) וקצת חומץ בלסמי, שמעניק למנה מתקתקות עוקצת. כמות: 4 מנות, זמן הכנה: 20 דקות החומרים: סלסילת פטריות יער 4 פטריות פורטבלו גדולות (או 8 בינוניות) סלסילת פטריות ירדן 2 שיני שום פרוסות דק מלח גס, לפי הטעם פלפל שחור גרוס טרי 3 כפות חומץ בלסמי 3-2 גבעולי טימין רבע כוס שמן זית אופן ההכנה: מחממים תנור ל-200 מעלות . מסדרים את הפטריות בשכבה אחת בתבנית. מפזרים מלמעלה שום פרוס, מלח, פלפל, חומץ, גבעולי טימין ושמן זית. צולים בתנור 15-10 דקות, עד שהפטריות צרובות. מגישים חם.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
מרק כתום. צילום: מיכל לנרט
|
|
 |
 |
 |
 |
|
מרק כתום
|
 |
|
 |
 |
 |
|
מרק ג'ינג'י, עם דלעת ובטטה בפנים, וחלב קוקוס לחיזוק. לא להיבהל מנוכחות של חלב קוקוס במרק הבשרי, זה בכלל לא חלבי. חלב קוקוס הוא מיצוי של בשר הקוקוס, וקונים אותו בקופסאות שימורים בכל סופר גדול. אל תשכחו ללוות את המרק בפרוסה (בצועה, כמובן, בשביל לשמור על השיק הכפרי) של לחם טוב. למשקיענים, מתכון ללחם ביתי בהמשך. כמות: ליטר וחצי מרק, זמן הכנה: 10 דקות, זמן בישול: 45 דקות החומרים: רבע כוס שמן זית 2 בצלים קצוצים חצי קילו בטטות, קלופות וחתוכות לקוביות חצי קילו דלעת, קלופה וחתוכה לקוביות ליטר מרק עוף (אפשר מאבקה) כפית גדושה של ג'ינג'ר מגורר טרי פחית חלב קוקוס נודלס לבישול מהיר, לקישוט גרעיני דלעת, לקישוט גבעולי כוסברה, לקישוט אופן ההכנה: מחממים שמן זית בסיר ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים קוביות בטטה ודלעת ומכסים במרק. מוסיפים ג' ינג'ר, מכסים ומבשלים עד שהדלעת והבטטות רכות מאוד. טוחנים בעזרת בלנדר מוט את תוכן הסיר. מוסיפים חלב קוקוס, מביאים שוב לרתיחה ומגישים. מקשטים בנודלס לבישול מהיר, בגרעיני דלעת ובגבעולי כוסברה.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
קדירת בשר, חומוס וכוסברה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
תבשיל מרוקאי לוהט בטעמים של חורף. אצלי בבית משלבים עם הגמבה המתוקה גם צ'ילי ממזר שרק נראה תמים. המתכון דורש השריה ובישול של גרגירי החומוס. לקיצור התהליך אני משתמשת בשקית חומוס מבושל קפוא. כמות: 8-6 מנות , זמן הכנה: 20 דקות, זמן בישול: שעתיים החומרים: רבע כוס שמן זית קילו וחצי בשר כתף, חתוך לקוביות גדולות 12-10 שיני שום קלופות מלח ופלפל לפי הטעם כף גדושה פפריקה מתוקה שקית (800 גרם) חומוס מבושל קפוא, מופשר 3 גמבות חתוכות לרצועות עבות חופן כוסברה קצוצה אופן ההכנה: בסיר גדול וכבד על להבה גבוהה, מטגנים את קוביות הבשר בשמן זית בשלוש-ארבע נגלות, רק עד שהבשר משחים מכל הכיוונים. מוציאים לצלחת ומניחים בצד. מטגנים שיני שום בשמן שנותר בסיר. מוסיפים את הבשר, מוסיפים מים רותחים לכיסוי ומתבלים במלח ובפלפל שחור. מוסיפים פפריקה, מערבבים ומכסים. מבשלים על להבה נמוכה במשך שעה וחצי או עד שהבשר רך. מוסיפים חומוס וגמבות ומבשלים חצי שעה נוספת. מערבבים פנימה כוסברה קצוצה ומגישים.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
סלט שומר ושמיר
|
 |
|
 |
 |
 |
|
אפשר לחזק את החורפיות וגם להתחמם עם תוספת אלכוהול ממשפחת האניס לרוטב של הסלט-כף של פרנו או פסטיס תעשה את העבודה (בעיתות מצוקה אפשר להשתמש אפילו בערק). כמות: 6 מנות, זמן הכנה: 10 דקות החומרים:
3 יחידות שומר 2 כפות שמיר קצוץ 2 כפות שמן זית מיץ סחוט מלימון גדול כף ליקר פרנו מלח, לפי הטעם (בנדיבות) אופן ההכנה: חותכים את השומר לפרוסות דקיקות בעזרת מנדולינה. מערבבים עם שאר החומרים. מומלץ להשהות את הסלט רבע שעה לפני ההגשה לספיגת טעמים.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
לחמניות פסטו. ציולם: מיכל לנרט
|
|
 |
 |
 |
 |
|
לחמניות פסטו בעציצי חרס
|
 |
|
 |
 |
 |
|
להכין לחם בבית זו משימה שמרתיעה אפילו חובבי בישול כבדים, אבל מדובר בתהליך פשוט (ומספק ביותר). הוא אומנם לוקח כמה שעות, אבל ברוב הזמן הזה אנחנו נחים והשמרים עובדים. את הלחמניות אופים בעציצי חרס קטנים ומגישים לכל סועד (כולל העציץ). שווה להשקיע ולקנות כמה עציצונים למטרה זו. אפשר ללכת על האופציה הקלאסית ולאפות בתבניות חד פעמיות אישיות (קוקוטים). כמות: 12 לחמניות, זמן הכנה: 15 דקות, זמן תפיחה כולל: שעתיים וחצי, זמן אפייה: 25 דקות החומרים: קילו קמח כף שטוחה שמרים יבשים (או חצי שקית שימרית) 2 כפות סוכר כף גדושה מלח 2 וחצי כוסות מים חצי כוס ממרח פסטו מוכן אופן ההכנה: לשים את כל החומרים (פרט לפסטו) עד לקבלת בצק חלק וגמיש - 10 דקות בידיים, או חמש דקות במיקסר עם וו לישה. מכסים ומניחים להתפחה עד שהבצק מכפיל את נפחו, בערך שעה. מחלקים את הבצק לשני חלקים, מרדדים כל חלק למלבן בעובי ס"מ, מורחים בפסטו ומגלגלים לרולדה. פורסים את הרולדה לפרוסות בעובי חמישה ס"מ. חוזרים על הפעולה עם יתרת הבצק. מניחים כל פרוסה, כשהצד החתוך כלפי מעלה, בעציץ משומן ומקומח. מתפיחים שוב להכפלת נפח הלחמניות. מחממים תנור ל-190 מעלות ואופים 25 דקות, או עד שהלחמניות זהובות וריחניות. מצננים מעט ומגישים.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
סחלב חם. צילום: מיכל לנרט
|
|
 |
 |
 |
 |
|
סחלב חם
|
 |
|
 |
 |
 |
|
סחלב אמיתי מכינים משורש סחלב, שניתן להשיגו שלם או מיובש וטחון לאבקה בעיקר במכולות ערביות. אנחנו נעשה קיצור דרך ונכין סחלב מצוין בדרך קלה ומהירה יותרמקורנפלור, מחלב ומסוכר לפי הטעם. קצת אגוזים וקוקוס מלמעלה, ויש לכם קינוח מתוק ומחמם, שאוכלים בכפית. כמות: 4 מנות בנפח חצי כוס, זמן הכנה: 5 דקות החומרים: 3 כפות גדושות קורנפלור חצי ליטר חלב 3 כפות סוכר 3-2 טיפות מי זהר (מי פריחת הדרים) להגשה: אגוזים קצוצים, קוקוס וקינמון אופן ההכנה: בקערית קטנה ממיסים את הקורנפלור עם רבע כוס מהחלב. בסיר מרתיחים את יתרת החלב עם הסוכר. מוסיפים לחלב הרותח את תערובת הקורנפלור ומערבבים היטב. מוסיפים מי זהר, מערבבים ומוזגים לקעריות הגשה. מקשטים באגוזים, בקוקוס ובקינמון ומגישים מיד. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|